Šis ir ļoti vienkāršs un dažādiem virtuves scenārijiem pielāgojams ēdiens. Ja vēlies, pasniedz to kopā ar gaļu vai zivtiņu, veģetārajā versijā – pārkaisi ar sieru, ieliec krāsnī, lai siers izkūst, un iegūsi pilnvērtīgu otro ēdienu. Tomātu mērcē vari likt, kādus dārzeņus vien vēlies, tādējādi “iztīrot ledusskapi” – es izmantoju papriku un seleriju, bet derēs arī dažādi citi dārzeņi (sakņu dārzeņi, fenhelis, baklažāns, cukīni utt.).
Tomātu mērces pamatam izmantoju jauno “Spilvas” produktu – tomātus gabaliņos savā sulā. Man ļoti patika šo tomātu konsistence, tāpat tiem nav pievienoti konservanti un sāls. Konservēti tomāti ir viena no lietām, kas vienmēr atrodas manā virtuvē, jo tie ir burtiski neaizstājami ziemas sezonā! Pievienoju zupām, pastas ēdieniem, kā arī gatavojot dažādas Āzijas stila maltītes.
Izejvielas:
- 4 vidēja un vienāda izmēra kartupeļi, notīrīti vai nomizoti
- 2 vidēja izmēra sīpoli, nomizoti un sagriezti gabaliņos
- 1 paprika, sagriezta gabaliņos
- 2 seleriju kāti, sagriezti gabaliņos
- 2 lielas veselas ķiploka galviņas
- Garšvielas pēc izvēles – saldās paprikas pulveris, kaltēta raudene
- Svaigi garšaugi – timiāns, rozmarīns, pētersīļi
- 1 paciņa (400 ml) “SPILVAS” tomātu gabaliņos savā sulā
- 5 ēdamkarotes olīveļļas
- 1 ēdamkarote brūnā cukura
- Sāls pēc garšas
Gatavošana:
Sagatavo ķiploku cepšanai – notīra no ķiploku galviņām lieko miziņu, ar asu nazi nogriež 1/4 daļu no ķiploka galviņas augšas (nogrieztos gabaliņus noliek malā izmantošanai vēlāk). Ķiploka galviņas liek 25 cm 25 cm lielas folijas vidū, pārmērē ar olīveļļu, pa virus link timiāna zariņus. Foliju aizloga ciet un ķiplokus liek cepties cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem. Cep 45 minūtes vai līdz ķiploki zeltaini un mīksti.
Gatavo tomātu mērci – uz pannas uzkarsētā eļļā apcep sīpola gabaliņus, pieliek papriku un seleriju, pieber garšvielas. Ik pa laikam apmaisot, cep aptuveni 5 minūtes uz lēnas uguns. Pielej tomātus, samaisa. Pieber cukuru un sāli pēc garšas.
Gatavo kartupeļus – notīrītos vai nomizotos kartupeļus pa vienam liek koka karotē un ar nazi izdara vertikālus griezienus ik pa 5 mm (tā, lai kartupelis apakša turētos kopā). Sagatavotos kartupeļus liek cepamajā traukā, pārsmērē ar olīveļļu, pārber ar garšaugiem un sāli, liek cepties krāsnī 220 grādu temperatūrā, līdz kartupeļi zeltaini un mīksti. Cepšanas laikā kartupeļus var vēl pāris reizes pārsmērēt ar olīveļļu skaistai garoziņai.
Kad ķiploki gatavi, ar pirkstiem no daiviņām izspiež mīkstumus. Pusi no sagatavotās tomātu mērces kopā ar ķiploku mīkstumu liek blenderī un blenderē, līdz iegūta viendabīga masa. Tad to iemaisa atpakaļ atlikušajā tomātu mērcē.
Sagatavo pasniegšanai, blodas apakša liekot tomātu mērci, pa virsu kartupeļus.
Recepte tapusi sadarbībā ar SIA „Orkla Foods Latvija”
Atbildēt