Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Apelsīnu un šokolādes kēkss

January 16, 2019 1 Comment

Tagad, gada pirmajos mēnešos ir īstais laiks izmantot citrusu sezonu! Ne tikai svaigā veidā, bet arī gatavojot marmelādes un sukādes, cepot kūkas un pievienojot otrajiem ēdieniem un salātu mērcēm. Lai izmantotu visu augli, tajā skaitā miziņu, iesaku izvēlēties tikai bioloģiski audzētus, kas nav apstrādāti ar vasku un spēcīgiem herbicīdiem. Vislielākā citrusu izvēle atrodama veikalā “Unce Eko dabas lietas” Mārupē (svaigu augļu pieviedums ir pirmdienās). Tāpat bio citrusus vari meklēt lielajos “Rimi” veikalos. 

Šoreiz izvēlējos gatavot kēksu ar apelsīniem un piena šokolādi. Pateicoties pievienotajiem skābpiena produktiem un apelsīnu sulai, kēkss ir sulīgs un izteikti garšo pēc apeslīniem. Glazūras vietā vari vienkārši pārkaisīt ar pūdercukuru, bet tad apelsīna aromāts nebūs tik izteikts.

Recepte no “Marsha’s Baking Addiction”. 

Izejvielas:

  • 375 grami miltu (es liku 200 gramus pilngraudu miltu un 175 gramus balto miltu)
  • 130 grami cukura
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera
  • 0.5 tējkarote cepamās sodas
  • 1/4 tējkarote sāls
  • 150 grami šokolādes (es liku piena šokolādi, bet derēs arī tumšā)
  • rīvēta miziņa no 1 apelsīna
  • 1 L vai XL izmēra ola
  • 60 ml apelsīnu sulas
  • 240 ml kefīra (vai paniņu)
  • 100 ml neitrālas garšas eļļas (es liku 30 ml olīveļļu un 70 ml rafīnētu saulespuķu eļļu)

Glazūrai:

  • 70 grami pūdercukura
  • 2-4 ēdamkarotes apelsīnu sulas
  • rīvēta miziņa no 1 apelsīna

Gatavošana: 

  1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Gareno cepamo formu izklāj ar cepamo papīru tā, lai papīrs nedaudz ietu pāri malām.
  2. Bļodiņā sajauc miltus, cukuru, cepamo pulveri un sodu, sāli un šokolādi (dažus gabaliņus noliek malā).
  3. Kopā sajauc olu, apelsīnu sulu un miziņu, kefīru (vai paniņas) un eļļu.
  4. Savieno kopā “slapjās” sastāvdaļas ar sausajām un maisa, līdz veidojas viendabīga masa. Mīklu lej sagatavotajā pannā un pārber pāri atlikto šokolādi.
  5. Cep 50-60 minūtes vai līdz kociņš no kēksa iznāk ārā sauss. Ja kēkss cepoties sāk palikt pārāk brūns, to var pārklāt ar foliju (man to nevajadzēja darīt).
  6. Izņem no krāsns, ļauj 10 minūtes atdzist un izņem no formas. Atdzesē pilnībā.
  7. Gatavo glazūru, kopā sajaucot pūdercukuru, apelsīna miziņu un 2 ēdamkarotes apelsīnu sulas. Nepieciešams iegūt vidēji biezu glazūru, kura būtu viegli uzklājama uz kēksa, bet ne pārāk šķidra, lai netecētu nost. Ja nepieciešams, pievieno vēl apelsīnu sulu, līdz iegūta īstā konsistence. Pārlej kēksam un ļauj sacietēt (var ielikt ledusskapī). Labu apetīti!

Filed Under: Konditoreja, Receptes Tagged With: Apelsīna miziņa, Apelsīni, Apelsīnu sula, Augu eļļa, Cepamā soda, Cepamais pulveris, Kefīrs, Kēkss, Paniņas, Pilngraudu milti, Pūdercukurs, Šokolāde

« Mūsdienu Zviedrijas virtuve – ieskats vēstniecības virtuvē
Biezpiena un apelsīnu tarte »

Comments

  1. Ginka says

    January 29, 2019 at 18:01

    Jau divas reizes taisīju, ļoti patīk izteiktā apelsīnu garša!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • #PaldiesIlze January 5, 2021 19:27
  • Ideāli piemērota zupa, ko gatavot no pašu izaudzētām dārza veltēm! https://t.co/wRYTAlDlrr August 31, 2018 09:53
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mafini Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Ķirbis Šokolāde

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in