Turpinām baudīt citrusu sezonu! Šoreiz atkal manā virtuvē apelsīni. Gatavojot dažādas lietas, ir svarīga apelsīnu šķirne. Kuras no šķirnēm ir vispopulārākās no tām, kuras parasti atrodas veikalu plauktos? Un ar ko tās atšķiras?
- Navelina – saldi un sulīgi apelsīni, veikalu plauktos visbiežāk atrodamā šķirne. Nosaukums cēlies no mini apelsīna, kas atrodas augļa pamatnē, gluži kā cilvēka naba (‘navel’). Visplašāk šie apelsīni tiek audzēti Spānijā Valensijas reģionā. Augļus ir viegli nomizot un tiem ir salīdzinoši maz sēklu, tādēļ tos vislabāk baudīt svaigus.
- Jaffa – šādi sauc gan apelsīnu šķirni, gan vienu no lielajiem ražotājiem. ‘Jaffa’ šķirnes augļi ir saldi un ar biezu mizu, kas tos padara viegli transportējamus. Tie nav īpaši sulīgi, tomēr to ar uzviju kompensē izcilā garša. Savu nosaukumu ieguvuši no Palestīnas pilsētas Jaffas, kuras reģionā šī šķirne radusies.
- “Blood Orange” – hibrīds, kurš atšķiras ar savu tumši sarkano krāsu, kura var būt redzama arī uz mizas. Tāpat šiem apelsīniem var būt nedaudz skābāka garša, dažreiz arī rūgtākas notis. Šos apelsīnus ir grūtāk nomizot. Pigments, kas dod sarkano krāsu, ir antioksidants, kas padara šos augļus veselībai labvēlīgākus. Pie mums visbiežāk nopērkami “Tarocco” sarkanie apelsīni, kurus audzē Itālijā. Sarkanie apelsīni piemēroti izmantošanai salātos, limonādēs, mērcēs un marmelādes gatavošanai.
- Seviļas apelsīni – t.s. rūgtie apelsīni, kuri kulinārijas pasaulē visbiežāk tiek izmantoti marmelādes gatavošanai, jo tiem piemīt patīkamais rūgtenums, kas raksturīgs šim tradicionālajam ievārījumam, kā arī augstāks pektīna saturs nekā citu šķirnēm. Paši spāņi, kuri Seviļas reģionā audzē šos augļus, paši tos nepārstrādā, lielākā daļa apelsīnu tiek eksportēta. Tos tāpat izmanto ēterisko smaržu un eļļu gatavošanai. Seviļas apelsīnu paveids ir bergamots, kurš tradicionāli tiek izmantots ‘earl grey’ tējas gatavošanā.
Šoreiz izvēlējos gatavot tarti, tradicionālo biezpienu papildinot ar “navelina” apelsīna miziņu un rūgto apelsīnu marmelādi. Rezultātā tarte bija ar maigu struktūru un patīkamām citrusa notīm.
Ja biezpiens ir nedaudz pastāvējis (manējais tuvojās derīguma termiņa beigām), iesaku pildījumam pievienot 2 ēdamkarotes mannas, kura ‘uzsūks’ lieko šķidrumu, kas cepšanās laikā izdalīsies no biezpiena.
Cepšanai izmantoju gareno metāla tartes formiņu ar izņemamu apakšu, pirku “Gemosā”.
Izejvielas:
- 200 grami miltu
- 50 grami pūdercukura
- puse tējkarote sāls
- 100 grami auksta sviesta, sagriezts gabaliņos
- uz smalkās rīves rīvēta miziņa no 1 nevaskota apelsīna plus 3-5 ēdamkarotes apelsīna sulas
- 1 olas dzeltenums
- 100 grami apelsīnu marmelāde
- 45 grami uz pannas viegli apceptu mandeļu skaidiņu
- Pildījumam:
- 350 grami 9% biezpiena
- 55 grami cukura
- uz smalkās rīves rīvēta miziņa no 1 nevaskota apelsīna
- 2 olas
Gatavošana:
- Virtuves kombainā sablenderē kopā miltus, pūdercukuru, sāli, sviestu un apelsīna miziņu (ja virtuves kombaina nav, sviesta gabaliņus iekapā miltos, kas sajaukti ar pūdercukuru un sāli). Pievieno olas dzeltenumu un 3 karotes apelsīna sulas. Vēlreiz sablenderē (ja blenderi neizmanto, mīklu mīca ar rokām), līdz izveidojas viendabīga konsistences smilšu mīkla. Ja mīkla ir nedaudz par cietu, pievieno vēl pāris karotes apelsīnu sulas. Ietin pārtikas plēvē un ieliek uz pusstundu ledusskapī.
- Ietauko 10×35 cm gareno tartes formu ar izņemamu apakšu. Mīklu izrullē 3 mm biezumā un pietiekamā izmērā, lai to varētu ieklāt formā. Liekās malas nogriež. Ieliek saldētavā (var likt arī ledusskapī, bet tad cepoties tartes maliņas nedaudz sarausies) uz 15 minūtēm.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Formu izņem no saldētavas un ieklāj tajā cepamo papīru. Ieber speciālās cepšanas keramiskās pupiņas vai parastos sausos zirņus vai pupiņas, cep 15 minūtes. Izņem no krāsns, noņem papīru ar pupiņām un turpina cep vēl 5-7 minūtes. Atdzesē 10 minūtes.
- Biezpienu sablenderē kopā ar cukuru, apelsīna miziņu un olām. (Ja blendera nav, biezpienu var izberzt caur sieru vai kārtīgi samīcīt ar dakšiņu. Pēc tam pievieno pārējās pildījuma sastāvdaļas un samaisa.)
- Tartē izcepto mīklu pārsmērē ar apelsīnu marmelādi. Piepilda ar biezpiena pildījumu un pārber ar mandeļu skaidiņām. Cep 30-40 minūtes cepeškrāsnī, līdz pildījums ar izcepies gatavs. Atdzesē 10-15 minūtes, izņem no formas. Pasniedz sagrieztu gabaliņos.
Atbildēt