Ja esi Āzijas un īpaši Japānas virtuves cienītājs, tad tavā virtuvē ir atrodama vismaz viena kvalitatīva dabīgi raudzētas sojas mērces pudele. Bet veikalos nu jau kādu laiku ir parādījies vēl viens sojas mērces veids – tamari mērce. Ar to tā atšķiras no sojas mērces un kādi ir tās pielietojuma veidi?
Tamari ir tikai un vienīgi Japānai raksturīga sojas mērce, jo tradicionāli tiek ražota no miso pastas blakus produktiem. Parasti ražošanā netiek izmantoti kvieši, kas ir neatņemama tradicionālās sojas mērces sastāvdaļa. Līdz ar to šī mērce ir piemērota lietošanai uzturā arī tiem cilvēkiem, kuriem ir glutēna lietošanas aizliegums (tomēr iesaku pārbaudīt katru reizi katras konkrētās mērces sastāvu papildus drošībai).
Tieši ražošanas procesa īpatnības rada tamari mērces īpašo garšu – tā ir mazāk sāļa un pēc krāsas tumšāka. Ja neesi pazīstams ar tamari, iesaku to nogaršot un tad noteikti arī sapratīsi, kuriem ēdieniem tavā virtuvē šī mērce būs vairāk piemērota!
Otra mērce, ko izmantoju šajā receptē, ir Ponzu mērce – sojas mērce ar citrusu, šajā gadījumā citrona notīm. Ponzu ir tradicionāla mērce japāņu virtuvē un to izmanto galvenokārt kā marinādi vai “dippi” mērci gaļai vai zivīm. Citrusu aromāts piedod svaigumu un ļauj atsvaidzināt Āzijas virtuves ēdienus. Šoreiz ponzu pievienoju rīsu nūdelēm, kas, manuprāt, ir ļoti forša kombinācija gada siltajiem mēnešiem, kad ēdienkartē gribas iekļaut svaigākas garšas.
Recepte
Izejvielas 4 personām:
- eļļa cepšanai
- 4 foreles gabaliņi (800 grami), ar izņemtām asakām
- 200 grami smalko rīsu nūdeļu
- 50 ml “Kikkoman” Ponzu mērces
- 1 ēdamkarote agaves sīrupa vai cita saldinātāja
- 100 grami redīsu, sagriezti plānās ripiņās
- 120 grami zaļo zirnīšu pākstis, sagrieztas plānās sloksnītēs
- 2 pakčoji, pārgriezti gareniski uz pusēm
- 2 ēdamkarotes “Kikkoman” sojas mērce
- 1 ēdamkarote sezama sēkliņu
Glazūrai:
-
- 5 ķiploka daiviņas, nomizotas un smalki sakapātas
- 2 ēdamkarotes medus
- 80 ml ūdens
- 2 ēdamkarotes kukurūzas cietes
- 60 ml “Kikkoman” Tamari sojas mērces
Gatavošana:
- Gatavo glazūru, mazā katliņā uzkarsētā eļļā aptuveni 1 minūti apcepot ķiploka gabaliņus, pievienojot tiem medu, sojas mērci un samaisot. Glāzē samaisa kopā ūdeni ar kukurūzas cieti un maisot, pakāpeniski pielej katliņa saturam, uz vidēji lēnas uguns maisot uzvāra. Mērce pakāpeniski sabiezēs. Noņem no uguns un noliek malā.
- Uzkarsētā pannā apcep foreles gabalus – no sākuma augšpusi, tad apakšpusi. Noņem no uguns, pārsmērē ar glazūru.
- Kamēr cepas forele, pagatavo rīsu nūdeles saskaņā ar instrukciju uz iepakojuma. Noskalo aukstā ūdenī, pielej ponzu mērci, saldinātāju un samaisa. Pievieno zirnīšus un redīsus, samaisa.
- Pakčojus liek uz pannas ar griezto pusi uz leju, pielej 50 ml ūdens un 2 karotes sojas mērces, sautē uz lēnas liesmas 3-4 minūtes, tad pagriež uz otru pusi un sautē vēl minūti, ja nepieciešams uzlej vēl nedaudz ūdens.
- Pasniedz, bļodiņās liekot rīsu nūdeles ar dārzeņiem, foreles gabalus un pusīti pakčoja.
Recepte tapusi sadarbībā ar “KIKKOMAN”
Atbildēt