Kurš pasaulē cep visgardākos pīrādziņus? Protams, mūsu mammas. Šī recepte mīklai un
pildījumam ir nākusi no manas mammas krājumiem. Tradicionālā rauga mīkla un kūpināts
cūkas cauraudzītis pildījumā – nevieni svētki mūsmājās neiztiek bez šiem pīrāgiem! Knifiņš –
pīrāgu pildījumam pievieno olas dzeltenumu, lai pildījums izdotos izcili sulīgs.
Izejvielas (50 pīrādziņiem):
Mīklai:
- 50 grami svaigais raugs
- 2 ēdamkarotes cukura
- 600 ml piena
- 130 grami istabas temperatūras sviesta
- Šķipsna sāls
- 700 grami “Dobeles dzirnavnieka” “Ekstra” miltu
- Milti virsmas nokaisīšanai
- Glāze pīrāgu gatavošanai (ar salīdzinoši asām malām, jo ar to tiks veidota pīrāgu forma mīklā)
- 2 sakultas olas pīrāgu pārsmērēšanai
- Ja vēlas – ķimenes pārkaisīšanai
Pildījumam:
- eļļa cepšanai
- 250 grami kūpināta cauraudža, sagriezts mazos gabaliņos
- 1 vidējs sīpols, nomizots un sagriezts mazos gabaliņos
- 1 olas dzeltenums
- šķipsniņa sāls (var nepievienot, ja gaļa ir sāļa)
Gatavošana:
- Uzsilda (nekarsē!) 50 ml pienu, noņem no uguns un tajā iemaisa raugu un 1 ēdamkaroti cukura.
Noliek malā uz 15 minūtēm, līdz uz piena virsmas sāk parādīties burbulīši (tā ir zīme, ka raugs
"atdzīvojies" un sācis darboties). - Atlikušajā pienā iemaisa iemaisa gabaliņos sagrieztu sviestu, pievieno atlikušo karoti cukura un
šķipsnu sāls. Iemaisa aktivizēto raugu. Pakāpeniski iesijā miltus, samaisa. Sāk mīcīšanu bļodā.
Turpina, līdz mīkla sāk "atlekt" no bļodas malām. Tad to liek raudzēties siltā (virs 22 grādiem)
vietā. - Raudzē 30 minūtes, tad vienreiz pacēlušas mīklu iespiež atpakaļ bļodā. Kad mīkla atkal
pacēlusies un vismaz dubultojusies apjomā, to izņem no bļodas un liek uz virsmas, kas izkaisīta
ar miltiem. - Kamēr mīkla rūgst, gatavo pildījumu: uz pannas uzkarsētā eļļā apcep sīpolu, līdz tas kļūst
caurspīdīgs, pievieno gaļu, cep vēl 1.5 minūti uz vidējas uguns. Noņem no plīts, atdzesē un
iemaisa olas dzeltenumu. - Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem.
- Ar mīklas rulli izrullē 10 cm x 10 cm mazu laukumiņu – vidū liek karoti pildījuma, aizloka ciet
malas, izspiež ar glāzes pusi pīrādziņu ārā no mīklas. Ar pirkstu galiem saspiež kopā malas. - Liek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru, aptuveni 4 cm attālumos vienu no otra (jo
cepšanas laikā pīrādziņi vēl uzrūgs). Šādi izrullē visu mīklu. Pārsmērē ar sakultu olu. Ja vēlas –
pārkaisa ar ķimenēm. Cep 20-23 minūtes, līdz pīrādziņu augša ir kļuvusi zeltaini brūna.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Dobeles dzirnavnieku”.
Ginka says
Es iejaucu dubultu porciju, laikam līdz rītam cepšu, bet ļoti garšīgi! Ar gaļu jau sacepu, tagad ar biezpiena pildījumu 😊