Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Melleņu klimpas

July 22, 2019 Leave a Comment

Blogā ik pa laikam cenšos pierakstīt savas bērnības receptes – šorezi izvēlējos melleņu klimpas. Tās visforšāk ir gatavot no svaigām meža mellenēm. Klimpu no receptē minētā izejvielu daudzuma sanāk padaudz, es ieteiktu ķīseļa sastāvdaļu daudzumu dubultot.

Ķīseli es parasti gatavoju diezgan šķidru, līdzīgu mērces konsistencei. Ja tavā gaumē ir biezāks, palielini kartupeļu miltu daudzumu par vienu ēdamkaroti. Lai labi garšo! Gatavošanai var izmantot gan svaigas ogas, gan saldētas un pat melleņu ievārījumu. Ja izmanto ievārījumu, iesaku pielāgot pievienojamā cukura daudzumu. Citrusa sulu jāliek obligāti, tā izceļ ogu garšu un “savelk” ķīsela sastāvdaļas kopā. Lai gardi! 

Izejvielas:

Ķīselim:

  • 900 ml ūdens
  • 360 grami iztīrītu melleņu
  • 120 grami cukura
  • Ja ir – dažas plānas mizas šķēlītes no bio citrona
  • Sula no viena citrona vai laima
  • 30 grami kartupeļu miltu

Klimpām:

  • 250 ml piena
  • 4 olas
  • 350 grami miltu
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • Šķipsna sāls

Gatavošana:

  1. Vidēja izmēra katliņā ielej ūdeni un uzvāra. Pieber cukuru, pievieno citrona miziņu. Pieber mellenes. Uz vidējas uguns vāra, līdz mellenes daļēji sašķīdušas. Pievieno citrusa sulu. Pusglāzē ūdens iemaisa kartupeļu miltus un, ķīseli nepārtraukti maisot, lēnām pielej katla saturam. UZREIZ nogriež uguni (ja ķīselis turpinās vārīties, tas atkal kļūs šķidrs).
  2. Gatavo klimpu mīklu – olas sakuļ ar pienu, pievieno cukuru un sāli (sāli es lieku kārtīgu šķipsnu, jo mana mamma gatavoja klimpas ar sāli, bērnības atmiņas!). Pieber miltus un maisa, līdz iegūta viendabīga masa (pēc konsistences līdzīga biezo pankūku mīklai). Lielā katlā uzvāra ūdeni līdz kārtīgiem burbuļiem. Sagatavo bļodiņu ar ūdeni, tajā pēc katras klimpas jāiemērc karote, lai varētu skaisti paņemt nākamo klimpu. Ar ēdamkaroti ņem mīklu un “laiž” klimpu katlā. Katru nākamo laiž citā katla vietā, lai katls nebūtu “pārapdzīvots”. Kad klimpas uzpeldējušas, tās pavāra vēl nepilnu minūti un ar caurumotu karoti izņem no ūdens. Mazos mīklas kriksīšus es nosmeļu citā traukā un neizmantoju. Klimpu laišanu atkārto vairākas reizes, līdz mīkla beigusies.
  3. Bļodā lej ķīseli un pa virsu liek klimpas. Var pasniegt gan siltas, gan atdzisušas.

Filed Under: Deserti Tagged With: Bērnības ēdiens, Bērniem, Citroni, Ķīselis, Klimpas, Mellenes

« Ērkšķogu un kumelīšu ievārījums
Upeņu vai jāņogu sīrups »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm February 18, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j February 7, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Tags

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Cukīni Itālijas virtuve Kanēlis Kartupeļi Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Kūka Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Sviests Svētku galdam Sīpols Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Ķirbis Šokolāde

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme On Genesis Framework · WordPress · Log in