Kad tad, ja ne vēl augustā, pašu spēkiem gatavot saldējumus un sorbertus! Mūsmājās šogad esmu pievērsusies tieši sorbertu gatavošanai divu iemeslu dēļ – gatavošanai izmantoju svaigus augļus un ogas, tos termiski neapstrādājot. Līdz ar to saglabājas visi vitamīni un uzturvielas, kā arī sākotnējā skaistā produktu krāsa. Otrkārt – gatavošanas procesā netiek pievienoti piena produkti. Tas samazina gan kaloriju skaitu, gan padara gala produktu pieejamu arī cilvēkiem ar dažādām alerģijām.
Ir divu veidu sorberti – tādi, kuriem tie pievienoti olas baltumi un alkohols un tādi, kuriem ne. Es parasti izvēlos vienkāršāko variantu, jo, pateicoties manai “slepenajai sastāvdaļai” sorberts izdodas krēmīgs un bez kristāliem arī bez olas baltuma pievienošanas. Kāds ir mans noslēpums? ‘Dansukker’ dzirdrais sīrups.
Iemesls: sīrups neļauj sorbetam sasalt ledū. Visi ‘Dansukker’ sīrupi tiek gatavoti ar īpašu tehnoloģisko procesu, kurā baltais parastais cukurs augsta spiediena apstākļos tiek invertēts (sašķidrinās) bez ūdens palīdzības. Saharoze sadalās fruktozē un glikozē un ieņem šķidru formu. Gatavojot saldējumus un sorbertus, cukura sīrups piesaista augļos esošo ūdeni un neļauj tam pārvērsties ledus kristāliņos. Vienvārdsakot, sīrupa izmantošana ir veids, kā samazināt ūdens aktivitāti un novērst saldējuma sasalšanu ledū. Rezultātā iegūstam krēmīgu saldējumu vai vijīgu sorbertu arī bez saldējuma mašīnas izmantošanas.
Aprikožu sorberts ir ļoti atsvaidzinošs – iesaku to gatavot no mīkstām un saldām aprikozēm (var izmantot arī nektarīnus!). Citrusu sulu iesaku pievienot nedaudz, paļaujoties uz savām garšas kārpiņām. Šo sorberta recepti vari izmantot visdažādāko sorbertu gatavošanai – gan ogu, gan augļu. Aprikožu sorbertu gatavoju saldējuma mašīnā, bet, pateicoties cukura sīrupa īpašībām, tas izdosies arī bez saldējuma mašīnas. Vienkārši pēc ievietošanas saldētavā, to pāris reizes sasalšanas procesa laikā, izņem un apmaisi.
Izejvielas (litram sorberta):
- 1 kg aprikožu
- 200 grami ‘Dansukker’ dzidrā sīrupa
- laima un citrona sula pēc garšas (es izmantoju sulu no pus citrona, jo man patīk skābenums), jo aprikozes var būt skābenas pašas par sevi, ja nav gatavas; savukārt gatavās var būt ļoti saldas un prasīt papildus skābumu
Gatavošana:
- Aprikozes nomazgā un izņem kauliņus. Sablenderē viendabīgā masā. Pievieno dzidro sīrupu un citrusa sulu, kārtīgi samaisa. Iegūto masu izberž caur cietu.
- Lej saldējuma mašīnā un gatavo pēc ražotāja norādījumiem. Bauda uzreiz vai liek saldētavā sastingt vismaz uz 2-3 stundām. Pirms pasniegšanas izņem un atstāj istabas temperatūrā uz 15 minūtēm. Ja gatavo bez saldējuma mašīnas, sorberta šķidro masu liek saldētavā un ik pēc pusstundas izņem ārā un kārtīgi apmaisa. Atkārto, līdz sorberts gandrīz sacietējis.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Dansukker”
Atbildēt