Ieskatieties tie, kuru gastronomiskajās izvēlēs zemesrieksti ieņem gana augstu vietu! Šie ir cepumi jums – trausli, mutē kūstoši un ar izteiktu zemesriekstu garšu. Jo tie pievienoti gan mīklai, gan krēmīgajam pildījumam. Receptes autore ir leģendārā Marta Stjuarte. Esmu pārliecināta, ka vispār, ja neskaita dažus franču klasiskos cepumus, briti un amerikāņi ir cepumu “čempioni”! Britiem cepumi ir neatņemama tējas dzeršanas tradīcijas sastāvdaļa, bet amerikāņiem ir bezgala daudz dažādu versiju par klasiskajiem cepumi. Sākot jau ar slaveno “chocolate chip cookie”.
Lai arī cepumos nemeklējam veselībai derīgas lietas, jo tie ir un paliek našķi, tomēr šo zemesriekstu aizstāvības labad varu teikt, ka tie, pateicoties pilngraudu auzu pārslām, satur gana daudz šķiedrvielu, un, pateicoties zemesriekstu sviestam, olbamtumvielas un nepiesātinātos taukus. Un garša! Bagātīga un neaizmirstami laba. Baudi kopā ar glāzi auksta piena vai tasi rūgtas kafijas.
Cepumu gatavošanā izmantoju “Dansukker” gaišo muskovado cukuru, kurš vienmēr ir atrodams manā virtuvē. Tas ir neaizstājams cepumu un kūku gatavošanā, jo dēļ savas piesātinātās garšas un mitrās konsistences piedod konditorejas izstrādājumiem papildus garšas dimensiju. Nebaidos vienkāršākās kūkas daļu (parasti ap 1/3) parastā cukura aizstāt ar muskovado, tas garšu tikai uzlabo! Tāpat pievienoju pāris karotes tumšā muskovado cukura, karamelizējot sīpolus vai gatavojot marinādi cepetim.
Kas īsti ir “muskovado cukurs”? Tas ir sīkkristālisku cukurs, kuru ražo no Maurīcijas salā iegūtām cukurniedrēm. Tam ir izteikta cukurniedru melases, lakricas un karameļu garša.
Cukura īpašo aromātu ir veido Maurīcijas salas unikālais klimats. Pēc novākšanas cukurniedres tiek pārstrādātas minimāli, lai cukurs nezaudētu sev piemītošās unikālās garšas un smaržas īpašības.
Dansukker Muscovado cukurs ir marķēts ar starptautisko Fairtrade zīmolu. Tas nozīmē, ka, iegādājoties šo cukuru, tu atbalstīsi zemnieku un strādnieku darba apstākļu un dzīves līmeņa paaugstināšanu pasaules nabadzīgākajās valstīs.
Izejvielas 14 dubultajiem cepumiem:
Cepumiem:
- 170 grami sviesta istabas temperatūrā
- 110 grami pilngraudu auzu pārslu
- 150 grami miltu
- 1 tējkarote sodas
- 1 tējkarote smalkā sāls
- 60 grami “Dansukker” gaišā muskovado cukura
- 50 grami “Dansukker” bioloģiskā cukurniedru cukura (var aizstāt ar parasto cukuru)
- 125 grami zemesriekstu sviesta (ar “tīru” sastāvu, pievienotiem augu taukiem un cukura, iesaku šo vai šo)
Pildījumam:
- 55 sviesta istabas temperatūrā
- 190 grami zemesriekstu sviesta
- 40 grami “Dansukker” pūdercukura
- puse tējkarotes smalkā sāls
Gatavošana:
Pannā izkausē 50 gramus sviesta. Pieber auzu pārslas, kārtīgi samaisa. Uz vidēji lēnas uguns cep aptuveni 10 minūtes, pa laikam apmaisot. Ja pārslas sāk pārāk strauji mainīt krāsu, samazina uguni. Apceptās pārslas izklāj uz cepamā papīra un ļauj atdzist.
Bļodā samaisa kopā miltus, sodu un sāli. Atlikušo sviestu sajauc ar abiem cukuriem un puto ar mikseri aptuveni 3 minūtes. Pievieno zemesriekstu sviestu un atkal uzputo. Tad pievieno auzu pārslas un miltus, visu lēnām samaisa. Mīklu izrullē starp 2 cepamā papīra loksnēm pēc iespējas vienādā biezumā (vēlamais biezums 0.6 cm). Ieliek uz pusstundu ledusskapī.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. No mīklas noņem augšējo cepamā papīra loksni un ar cepumu formiņu izgriež aplīšus 5 cm diametrā. Ja šādas formiņas nav, var izmantot glāzi ar asākām malām vai mīklu vienkārši sagriezt kvardātformas gabaliņos ar nazi (tas ir pat ērtāk, jo pēc tam nav “jāpārrullē” mīklas atlikumi no apaļajiem cepumiem). Cepumus liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar papīru, aptuveni 3 cm attālumā vienu no otra. Atlikušo mīklu atkal izrullē un liek ledusskapī. Cepumus cep 10-12 minūtes. Ļauj pilnībā atdzist.
Pagatavo pildījumu, visas tā sastāvdaļas saputojot kopā. Pilda konditorejas tūtā, nogriež tūtai galu (vai izmanto 1.2 mm uzgali) un pilda cepumus – uzspiež pildījumu uz apakšējā cepuma, uzliek virsū augšējo un viegli piespiež. Turpina, līdz visi cepumi ir sapildīti.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Dansukker”
Atbildēt