Katrā Eiropas valstī ir kūka, kuru tradicionāli cep Ziemassvētku laikā. Šoreiz pagatavoju kūku, kura nāk no Elzasas reģiona un to sauc par ‘kugelhopf’ un tiek uzskatīta par visu kūku karalieni šajā Francijas daļā. Pēc sava sastāva ‘kugelhopf’ ir līdzīga brioša mīklai, t.i., rauga mīkla, kas bagātināta ar sviestu un olām.
Viens no ‘kugelhopf’ izcelsmes stāstiem liecina, ka šī kūka ir nākusi no Betlēmes – viens no gudrajiem, kas viesojies Kristus dzimšanas vietā, promejot esot aizmirsis savu cepuri. Tā bijusi gatavota no zelta diegiem, inkrustēta ar dimantiem un cepurei bijusi mandeles forma. Šo galvassegu uz Elzasu vēlāk pārvedis kāds krustnesis un to sākuši izmantot kūku cepšanai. Un patiesi – elzasiešu dialektā ‘kugelhopf’ nozīmē “turbāns”.
Tradicionāli ‘kugelhopf’ cep terakotas materiāla formā, bet tikpat labi šī kūka izdosies arī metāliska vai silikona formā cepta. Iesaku izmantot formu ar caurumu vidū, bet ja tādas nav – derēs arī standarta apaļā forma. Šīs kūkas mīkla tiek raudzēta tikai vienu reizi (parasti rauga mīklas raudzē divreiz) jau kūkas formā, kas gatavošanas procesu gan vienkāršo, ga saīsina laika ziņā.
Oriģinālajā ‘kugelhopf’ receptē mīklai tiek pievienotas tikai rozīnes – bet šoreiz Ziemassvētku noskaņās kūku papildināju ar žāvētām dzērvenēm, aprikozēm, zaļajām pistācijām un dekorēju ar mandelēm. Receptē izmantoju savu iemīļoto vācu ražotāja “Seeberger” produkciju , jūs noteikti jau esat pamanījuši veikalu plauktos šīs dzīvespriecīgās krāsās noformētās paciņas – tās ir pazīstamas gan Eiropā, gan aiz tās robežām. “Seeberger” no citiem ražotājiem atšķiras ar to, ka izejvielas iepērk pa tiešo no ražotājiem 40 dažādās pasaules valstīs. Tā ir iespēja kontrolēt kvalitāti, lai tā atbilstu “premuim” klases produktu augstajiem standartiem.
“Seeberger” produkciju visplašākajā sortimentā var iegādāties veikalu tīklos Rimi un Maxima, veikalos Sky, u/v Stockmann, dažos no veikalu tīkla Top veikaliem, ka arī daļu no produktiem – “Forum Cinema”.
Izejvielas:
- 1.5 tējkarotes sausā rauga
- 2 ēdamkarotes silta ūdens (35-40 grādi)
- 250 ml piena
- 110 grami sviesta (vislabāk – istabas temperatūrā, bet derēs arī izņemts no ledusskapja), sadalīties divās daļās: 90 un 20 gramu gabaliņos
- 100 grami cukura
- 500 grami miltu
- 1 tējkarote sāls
- 2 liela izmēra olas, viegli sakultas
- 60 grami “Seeberger” lobītas zaļās pistācijas
- 125 grami “Seeberger” žāvētās aprikozes
- 60 grami “Seeberger” žāvētās dzērvenes
- 1 tējkarote rīvētas citrona un/vai apelsīna miziņas (es pievienoju abas)
- dekorēšanai – 20 “Seeberger” blanšētās mandele
- pūdercukurs pārkaisīšanai
Nepieciešamais aprīkojums: virtuves kombains vai mikseris un apaļā cepamā panna ar caurumu vidū.
Gatavošana:
- Mazā bļodiņā sajauc kopā’ raugu ar ūdeni un turpina maisīt, līdz izveidojas bieza viendabīga masa. Noliek malā uz 10 minūtēm (šajā laikā bļodiņas saturs kļūst gaisīgs un pilns ar maziem burbulīšiem).
- Pienu lēnām uzsilda kopā ar sviestu un cukuru, ik pa laikam apmaisot, līdz sviests un cukurs ir izkusuši (piena temperatūra 35-40 grādi, ja uzkarsējas par karstu, padzesē).
- Miltus sajauc kopā ar sāli virtuves kombaina bļodā. Vidiņā izveido bedrīti un ielej rauga maisījumu. Tad kombainu ieslēdz uz zemu ātrumu un pakāpeniski lej klāt pienu (izmanto “paddle” jeb plakano kombaina uzgali). Kāpina ātrumu, divos piegājienos pievienojot olas. Pieber žāvētos augļus un pistācijas, kā arī citrusu miziņas. Turpina mīklu maisīt vēl 5 minūtes. Mīkla maisīšanas rezultātā kļūs ļoti elastīga un vairs nelips pie rokām.
- Ar sviestu iesmērē kūkas formu. Katrā no formas apakšējām iedobēm (ja tādas iedobes kūkas formā ir atrodamas) liek pa vienai mandelei. Šo soli var izlaist. Mīklu liek vienmērīgā kārtā pannā, pāri liekot ietaukotu pārtikas plēvi vai mitru tīru virtuves dvielīti. Liek siltā vietā raudzēties (es uzsildu cepeškrāsni līdz 30 grādiem, izslēdzu un tad lieku iekšā kūkas formu) – raudzē aptuveni 2 stundas vai līdz mīkla pacēlusies līdz formas augšējai maliņai.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 205 grādiem.
- No formas noņem pārtikas plēvi vai dvielīti, kūku liek krāsnī cepties. Cep 15 minūtes, tad formai pāri klāj foliju, bet tā lai malas nebūtu nosegtas un karstums tiktu klāt formas malām (galvenais ir aizsargāt kūkas augšpusi, lai tā par daudz neapbrūnētu). Turpina cept vēl 25 minūtes. Izņem no krāsns, atdzesē 2 minūtes un kūkas formu apvērš uz šķīvja, atbrīvo formu, nedaudz pakratot (ja nepieciešams, var viegli izbraukt ar mazu nazīti starp kūku un formas maliņu). Atstāj atdzist vismaz uz vienu stundu. Pārkaisa ar pūdercukuru un griež šķēlēs.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Seeberger”
Atbildēt