Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Brioša maize ar ievārījuma pildījumu

20 decembra, 2019 Leave a Comment

Klāt Ziemassvētku laiks un gada tumšākais mēnesis, tāpēc ir tik svarīgi radīt omulības sajūtu savās mājās – ar svecēm, kamīnu, mīkstu segu un siltiem dzērieniem. Mājās ceptas maizītes smarža ir vēl viena lieta, kas rada īpašu mājīguma sajūtu. Mana mīļākā maize, ko gatavoju savā virtuvē, ir briošs – pamatā tai ir rauga mīkla, kas bagātināta ar sviestu un olām. Rezultāts nekad neliek vilties un es vēl neesmu sastapusi cilvēku, kam negaršotu brioša maize! 

Parunāsim nedaudz par rauga mīklām – ilgu laiku tās man likās liels izaicinājums: lai skaisti un vienmērīgi paceltos, lai nepārrūgtu un vienmērīgi izceptos. Varu padalīties arī ar knifiņu, kas palīdz mīklai labāk uzrūgt: tā ir “dzidrā sīrupa” izmantošana mīklas gatavošanā cukura vietā. Kādēļ? Sīrups ir šķidrā veidā sadalīta saharoze, un raugs cukuru sašķidrinātā formātā izmanto efektīvāk un noturīgāk. Tas spēj pat “pamodināt” virtuves skapītī aizstāvējušos raugu. No pieredzes varu teikt, ka mīkla, kam pievienots sīrups, uzrūgst ātrāk un vairāk. Turklāt sīrups aiztur konditorejas izstrādājumu mitrumu, tādēļ maizīte un pīrādziņi būs mīkstāki, gaisīgāki un saglabāsies svaigi ilgāk. 

Pildījumā šai maizei vari likt, ko sirds vēlas – kanēli, kas sajaukts ar izkausētu sviestu un cukuru (vari arī izmantot jau gatavo “Dansukker” kanēļa cukuru), nutellas krēmu vai kausētu šokolādi. Šoreiz izvēlējos ko sezonālāku – brūkleņu ievārījumu (derēs arī ievārījumi no citiem augļiem un ogām). 

Šīs receptes pagatavošanai būs nepieciešams virtuves kombains. 

Izejvielas:

  • 425 grami miltu
  • 50 grami “Dansukker” dzidrā sīrupa 
  • 2 tējkarotes sausā rauga
  • 1 tējkarote sāls 
  • 4 L izmēra olas (200 grami)
  • 120 grami silta (49 grādi līdz 54 grādi) pilnpiena
  • 170 grami sviesta istabas temperatūrā
  • 1 viegli sakulta ola pārsmērēšanai
  • cukura pērlītes pārbēršanai

Pildījumam: 

  • 320 grami brūkleņu ievārījuma (vai cita ievārījuma pēc izvēles)
  • 2 ēdamkarotes kukurūzas vai kartupeļu cietes
  • 2 ēdamkarotes citrona sulas 

 

Gatavošana:

  1. Mikserī ar plakano jeb “paddle” uzgali sajauc kopā miltus, raugu un sāli. Iemaisa olas. Maisot uz lēna ātruma, pakāpeniski lej klāt silto pienu, pievieno sīrupu. Turpina maisīt jau uz lielāka ātruma aptuveni 6 minūtes, līdz mīkla kļuvusi vijīga.
  2. Nomaina uzgali uz mīklas mīcāmo āķi. Kombainu ieslēdz un pakāpeniski trijos piegājienos ieputo mīksto sviestu. Nākamo sviesta daudzumu nepievieno, kamēr nav ieputojies iepriekšējais. Turpina mīcīt, līdz mīkla atlec no bļodas malām.
  3. Lielu bļodu iesmērē ar eļļu vai sviestu. Bļodā liek mīklu un apveļ otrādi (lai virspuse būtu noklāta ar eļļu). Virspusi bļodai noklāt ar pārtikas plēvi un liek siltā vietā raudzēties. Var likt cepeškrāsnī, kas ieslēgta uz 30 grādiem bez ventilatora. Ļauj rūgt 1.5-2 stundas vai līdz mīkla dubultojusies daudzumā. Kamēr mīkla raudzējas, iesaku pagatavot ievārījuma pildījumu (recepti skat.zemāk), lai tas paspētu atdzist. 
  4. Mīklas bļodu ieliek ledusskapī uz 30 minūtēm. Ja maizīti plāno gatavot tikai nākamajā dienā, tad mīklu var atstāt ledusskapī līdz nākamajam rītam, pēc tam ļaujot mīklai pastāvēt kādu pusstundu istabas temperatūrā. 
  5. Gareno maizes formu izklāj ar cepamo papīru.
  6. Darba virsmu izkaisa ar miltiem. Mīklu izrullē 40×30 cm taisnstūra formā. Zemeņu pildījumu pārsmērē vienādā slānī pa visu mīklas laukumu, atstājot 2-3 cm maliņu. Mīklu rullē, sākot no īsākās malas. Sarullē rullī, “šuves vietu” pagriežot uz leju. Rulli gareniski ar asu nazi gareniski sagriež uz pusēm, abas puses pavērš ar griezuma vietu ar augšu. No abām daļām, tās savstarpēji pārkrustojot, veido pīni. Mīklu liek sagatavotajā formā, pārlūkot uz pusēm, un siltā vietā raudzē otro reizi, aptuveni 30-60 minūtes. 
  7. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
  8. Uzrūgušo maizīti pārsmērē ar sakulto olu un pārber ar cukura pērlītēm.
  9. Cep 20 minūtes. Tad pārklāj ar foliju un cep vēl 40-45 minūtes (maizītes iekšējai temperatūrai jābūt 88 grādiem, mērīšanai var izmantot gaļas termometru). Izņem no krāsns, noņem foliju un ļauj atdzist 10 minūtes. Izņem no formas un atdzesē līdz galam. 

Pildījuma gatavošana:

  1. Mazā katliņā lēnām uzvāra ievārījumu, pievieno citrona sulu.
  2. Ja pievieno kukurūzas miltus, tad pieber tos, samaisa un maisot turpina vārīt uz lēnas uguns vēl 3-4 minūtes, līdz katliņa saturs sabiezējis. Atdzesē.
  3. Ja izmanto kartupeļu miltus, tos sajauc ar 70 ml ūdens un maisot pievieno ievārījumam. Līdzko viss kartupeļu miltu maisījums pievienots, nogriež uguni un maisa vēl pusminūti. Atdzesē. 

Recepte tapusi sadarbībā ar “Dansukker” 

 

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Brūklenes, Dansukker, Dzidrais sīrups, Ievārījums, Piens, Rauga mīkla, Sausais raugs, Svētku galdam, Ziemassvētku ēdieni

« Elzasas Ziemassvētku kūka ‘Kugelhopf’
Aprikožu un kokosa bumbiņas »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...