Pašā ziemas viducī mēs bieži vien, pat neapzināti, lūkojamies enerģijas un gaismas virzienā. Jo paši savas un savējo veselības nozīmi bieži vien visskaudrāk apzināmies laikā, kad visapkārt plosās vīrusi un pašaizsardzības mehānismi liek meklēt dabiskus līdzekļus cīņā ar negantajiem baciļiem.
Pirms došanās uz aptieku es vienmēr iesaku sākt ar ēdienkarti! Jo dabas māte mums piedāvā tik daudz vitamīnu un citu spēcinošu uzturvielu – atliek vien izdarīt izvēli un ļaut dabas spēkam darīt savu. Šodien gribu pastāstīt par vietu tepat Rīgā, kur divi enerģiski uzņēmēji audzē un piedāvā pilsētniekiem aromātiskus un svaigus mikrozaļumus un garšaugus, ienesot gabaliņu vasaras mūsu virtuvēs.
Zaļā oāze pilsētas džungļos: “Greenery” stāsts
Mīlestība uz savu zemi mīt ikvienā latvietī. Kaspars Purlācis pirms diviem gadiem saprata, ka pienācis laiks paplašināties un augt, tālāk attīstot vermikomposta zemes ražošanu un dodot tai pievienoto vērtību. Ideja par mikrosalātu audzēšanu radās dabiski, jo Kaspara ģimenē aug trīs bērni un vēlme sniegt savējiem veselīgāko un labāko bija dabiska idejas attīstība tīra produkta un videi draudzīgas saimniekošanas virzienā.
Ideja bija dzimusi un tai konkrētu veidolu piešķīra satikšanās ar Mārtiņu Kaugaru. Mārtiņa agronoma zināšanas un izpratne par augu pasauli ļāva idejai augt un biznesa plānam sākt realizēties dzīvē. Abiem enerģiskajiem partneriem bija vienots mērķis – tepat Rīgā radīt vietu, kur valda zaļums un mūžīgs pavasaris: mikrozaļumu un garšaugu audzētavu. Kaspara un Mārtiņa veiksmīgais tandēms nesa salīdzinoši ātrus augļus arī no biznesa viedokļa, jo uzstādītie mērķi bija ambiciozi: apgādāt ar vitamīniem ne tikai Rīgas un Latvijas, bet arī Baltijas un Eiropas iedzīvotājus. Lai arī “Greenery” audzētava ir salīdzinoši jauna, tās produkciju jau var iegādāties teju visos lielākajos lielveikalu tīklos Latvijā un arī kaimiņvalstīs.
Pamatā “Greenery” saimniekošanas modelim ir “city farming” koncepts, t.i., radīt zaļu oāzi pilsētas centrā, kur radīti optimāli apstākļi zaļumu audzēšanai. Šobrīd komandā darbojas 11 cilvēki – deviņi ražošanā un divi vadības un plānošanas pusē. Darbs notiek maiņās, lai nodrošinātu nepārtrauktību un apmierinātu lielo pieprasījumu. Pārkāpjot “Greenery” slieksni, ir sajūta, ka esmu nonākusi citā gadalaikā – te valda patīkami silta atmosfēra, smaržo pēc zemes un svaiguma. Ražošanas telpa tiek izmantota maksimāli efektīvi – kastes ar zemi un augiem atrodas četros stāvos un tiek apgaismotas visu diennakti. Sēšanas, diedzēšanas un novākšanas process ir pilnībā roku darbs – sākot no sēklu mērcēšanas, beidzot ar zaļumu nogriešanu un sapakošanu kastītēs.
No sēkliņas līdz vitamīnu bumbai
Mikrozaļumi ir mazas vitamīnu un garšas “bumbas” – trauslajos augos ir sakoncentrējies milzums uzturvielu un antioksidantu. Ziemas mēnešos mums pietrūkst svaiguma, mikrozaļumi sniedz iespēju ienest virtuvē pavasari vienā mazā kastītē.
Bet kāds īsti ir ceļš no sēkliņas līdz pirmajām lapiņām, kad mikrozaļums tiek “novākts” un dodas ceļā pie klienta? Kaspars ir pārliecināts, ka ražošanas procesam ir jābūt pēc iespējas dabīgam un videi nekaitīgam. Augiem tiek nodrošināti vislabākie apstākļi – sākot no “bio zemes” augsnes maisījuma, līdz pat neapstrādātām sēklām un tīram dzeramajam ūdenim, ar ko augi tiek laistīti.
Mikrozaļumi un garšaugi laikā, ko tie pavada “Greenery”, netiek apstrādāti ar papildus vielām – audzēšanas progress ir maksimāli vienkāršs un tajā pašā laikā maksimāli optimizēts. Daudzstāvu izvietojums telpā ļauj maksimāli izmantot resursus, savukārt gaismu nodrošina LED energoefektīvās spuldzes tikai ar to gaismas spektru, kas nepieciešams fotosintēzes procesos.
Vidējais mikrozaļumiņa augšanas laiks ir divas nedēļas. Pirms nonākšanas augsnē lielākās sēkliņas tiek izmērcētas ūdenī, lai tās “pamostos”. Visātrāk līdz novākšanas gatavībai nonāk redīsi un sinepes (ap 6 dienām), visilgāk – sarkanais baziliks (ap 5 nedēļām). Pēc mērcēšanas sēklas tiek uzsētas zemei jeb “uzsēdinātas” uz augsnes. Šāda tehnoloģija nepieciešama, lai augi izsptieptos tīri, bez augsnes paliekām.
Mikrozaļumi mūsu virtuvēs
“Greenery” daudzstāvu plašumos kopā tiek audzēti 15 dažādi mikrosalāti un garšaugi. Saimnieki izvēlas piemērotākās šķirnes, meklējot arvien jaunas garšas un tehnoloģijas. Šobrīd veikalu plauktos var atrast tik dažādas garšas: sarkano kāpostu, redīsu un sinepju mikrosalātus, rukolas un zirņu mikrosalātus, kressalātus, brokoļu un biešu mikrosalātus.
Kad zaļumi izdzinuši pirmās lapiņas un ir gatavi novākšanai, tie tiek nogriezti ar šķērēm un sapakoti kastītēs. Pirms iepakošanas nekāda apstrāde un apgriešana nenotiek – šādi tiek saglabāta auga dabiskā aizsardzības sistēma un pie patērētāja tie nonāk maksimāli svaigi. Tāpēc mums jābūt saprotošiem, ja kādā kastītē kādreiz atrodam mazītiņu zemes krikucīti. Uzglabāti mūsu mājās ledusskapī mikrosalāti ir izmantojami vairākas dienas, bet vissvaigākie tie, protams, būs pirmajās pāris dienās.
Ļoti bieži tiek runāts ar mikrosalātu veselīgumu. Tomēr es kā gastronomijas sfēras cilvēks, vēlētos noteikti pieminēt garšu, ko sniedz mazie mikrozaļumi! Katram no 15 mikrosalātiem ir sava smarža un garša, ar ko tie lieliski papildina ēdienus. Neitrālāku garšu cienītājiem iesaku izmēģināt biešu, sarkano kāpostu un brokoļu garšas, asākām izjūtām – kressalātus, sinepju un redīsu mikrozaļumus. Iesaku nebaidīties eksperimentēt un ar trauslajiem zaļumiem papildināt ne tikai sviestmaizes, omletes, zupas, otros, bet arī pankūkas, vafeles, pastas un rīsu ēdienus. Mēģinot un garšojot noteikti atradīsiet savas iemīļotākās kombinācijas.
Vai mikrozaļumi garšo bērniem? No savas pieredzes atbildēšu apstirpinoši. Iesaku sākt ar maigas garšas un patīkamas tekstūras zaļumiem, piemēram, mini saulespuķēm vai mini cukurzirņiem. Jāļauj bērnam jauno lietu pagaršot, pirms pievienot ēdienam. Pēc tam sakapātus mikrozaļumus var iemaisīt, piemēram, biezpienā vai sajaukt ar krēmsieru. Vēl viens variants – zaļumus “iemalt” augļu kokteilī, kad tie nebūs redzami, bet bērns būs saņēmis nepieciešamās uzturvielas.
Praktiskā informācija:
- “Greenery” produkcijas sortimentu var iegādāties lielveikalos “Rimi”, “Stockmann”, “Maxima”, kā arī veikalos “Sky”, “Top!”, “Elvi”.
- Ja vēlies paviesoties zaļumu valstībā pats, tev ir šāda iespēja – vari pieteikties grupas ekskursijā “Greenery”, kur tev visu parādīs un pastāstīs zinoši speciālisti (ekskursiju iespējamie laiki ir otrdienas un trešdienas no 13.00 līdz 15.00). “Greenery” adrese: Starta iela 1a (Brasas apkaime).
Atbildēt