Biezpiens un magoņu sēkliņas ir klasiska kombinācija. Šī kūka prasa nelielu pacietības devu, bet rezultāts noteikti ir tā vērts! Pasniedzu to ar aveņu mērci (lēnām sāku par saldētavas atbrīvošanu pirms jaunās sezonas).
Par kūkas pildījumu – var izmantot visu veidu biezpienu. Treknākie būs “sulīgāki”, bet vājpiena biezpieniem papildus jāpievieno pāris karotes skābā krējuma vai jogurta. Es pildījuma gatavošanai izmantoju blenderi (ar krūzi), bet var iztikt arī bez tās. Tādā gadījumā gan vajadzētu izmantot “plakano paciņu” biezpienu, kuram ir krietni viendabīgāka konsistence.
Smilšu mīklai:
- 100 grami sviesta
- 1 ola
- 50 grami cukura
- šķipsna sāls
- 220 grami miltu
- 7 grami cepamais pulveris
Pildījumam:
- 100 grami magoņu
- 2-3 olas
- 150 grami cukura
- 500 grami biezpiena
- ja izmanto vājpiena biezpienu – 150 grami skābā krējuma vai grieķu jogurta
- 10 grami vaniļas cukura
- 40 grami kukurūzas vai kartupeļu cietes
- rīvēta miziņa no viena apelsīna
Gatavošana:
- Sviestu izkausē un atdzesē.
- Magones smalkā sietā noskalo zem tekoša ūdens. Notecina lieko šķidrumu, liek vidēja izmēra bļodiņā un pārlej ar verdošu ūdeni. Noliek malā uz pusstundu, lai magones uzbriestu. Nokāš ūdeni caur smalko sietu un atstāj notecēt, lai magoņu masa būtu pēc iespējas “sausāka”.
- Vidēja izmēra bļodā samaisa kopā olu ar cukuru un sāli. Pievieno atdzesēto sviestu, samaisa. Miltus samaisa ar cepamo pulveri. Pievieno sviesta un olu masai. Maisa (vislabāk ar koka karoti), līdz izveidojas mīkla. Kūkas formu ar noņemamām malām (es izmantoju 20 cm diametra formu, bet derēs arī 23 cm) izklāj ar cepamo papīru vai iesmērē ar sviestu. Uz miltiem izkaisītas virsmas mīklu izrullē apļa formā izmērā formas diametrs plus 5-7 cm. Ieklāj formā tā, lai būtu nosegtas arī formas malas aptuveni 5 cm augstumā. Lieko mīklu nogriež. Ja mīkla ir par mīkstu rullēšanai, to var ielikt uz pusstundu ledusskapī.
- Ja izmanto blenderi: blendera traukā liek 2 olas, cukuru, vaniļas cukuru un biezpienu (ja izmanto sausu vājpiena biezpienu, pievieno arī skābo krējumu un jogurtu). Blenderē, līdz izveidojas viendabīga masa. Ja masa ir pārāk “sausa”, pievieno vēl vienu olu. Beigās iemaisa kukurūzas vai kartupeļu cieti un apelsīna miziņu.
- Ja neizmanto blenderi: ja biezpiens ir graudains, to izberž caur sietu vai izmaļ caur gaļas mašīnu. Pievieno 2 olas, cukuru, vaniļas cukuru (ja izmanto sausu vājpiena biezpienu, pievieno arī skābo krējumu un jogurtu). Maisa, līdz izveidojas viendabīga masa. Ja masa ir pārāk “sausa”, pievieno vēl vienu olu. Beigās iemaisa kukurūzas vai kartupeļu cieti un apelsīna miziņu.
- Iegūto biezpiena masu sadala divās bļodās – vienā ielej 1/3 mīklas, otrā atstāj atlikušās divas trešdaļas. Vienai trešdaļai mīklas pievieno notecinātās magoņu sēkliņas un samaisa.
- Ņem sagatavoto kūkas formu. Katrai no bļodām paņem savu palielu karoti vai mazu kausiņu. Pirmo karoti liek formas centrā – biezpiena masu bez magonēm. Masa sāks izplūst. Pa virsu centrā liek nākamo karoti – šoreiz masu ar sēkliņām. Tad atkal parasto biezpiena masu, tad atkal masu ar sēkliņām. Šādi turpina, līdz abas mīklas bļodas ir tukšas. Tas rezultātā radīs “svītrainu” kūkas pildījumu.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 grādiem un kūku cep 50-60 minūtes. Izņem no krāsns, ļauj atdzist. Ieliek uz vismaz 2 stundām ledusskapī. Pasniedz ar ogu mērci.
Atbildēt