Kraukšķīgo vistu korejiešu gaumē izvēlējos gatavot, jo tas ir visā pasaulē pazīstams ēdiens dēļ savas unikālās garšas un pagatavošanas veida. Patiesībā vēsture tam nemaz nav tik sena – Korejas kara laikā ASV karavīri, kuri atradās Dienvidkorejā 40. un 50.gados, sāka gatavot vistu savā gaumē, to fritējot. Tradicionāli korejieši vistu vārīja, to baudot zupās un buljonos. Rezultātā radās jauns vistas gatavošanas veids – dubultā fritēšana īpašam kraukšķīgumam un mērce ar Āzijas virtuves sastāvdaļām.
Es vistu koriejiešu gaumē pagatavoju vienkāršotā veidā – fritēju vienreiz un mērci pagatavoju no izejvielām, kuras pieejamas mūsu platuma grādos. Rezultātā par šo ēdienu saņēmu komentārus no savas ģimenes: “Garšīgākā vista, kāda jebkad ēsta!” Un patiesi – kraukšķīgā garoziņa un saldenā umami mērce ir kombinācija, kas garšas kārpiņas paceļ septītajās debesīs. Fritēšanai vari izmantot gan vistas fileju, bet iesaku labāk – vistu šķiņķīšus, kājas un spārniņus. Ja gabali ir lieli un fritējot tie, iespējams, nepaspēj izcepties līdz galam, pēc fritēšanas tos noklāj ar mērci un liec cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 200 grādiem uz kādām 10-20 minūtēm.
Receptē izmantoju jaunu “Kikkoman” produktu – sojas mērci ar čili ponzu. Piemērota tiem gardēžiem, kam patīk svaigas un spēcīgas garšas: šī mērce papildināta ar citrona un čili notīm. Rezultātā garša ir patīkams asā, sāļā, saldā, svaigā un skābā līdzsvars.
Kā izmantot šo mērci? Man tā ļoti patīk kā marinādes pamats gaļai un zivīm. Tāpat labi piestāvēs jau gataviem ēdieniem – arī jūras veltēm, sarkanajai un baltajai gaļai, kā arī dārzeņiem. Vari pagatavot arī krēmīgu salātu mērci, sajaucot čili sojas mērci ar majonēzi un svaigu smalti sakapātu koriandru.
Korejiešu vistu pasniedzu kopā ar majonēzi “Kewpie” – iesaku izmēģināt šo japāņu majonēzi, kuras sastāvā ir olu dzeltenumi, nevis veselas olas. Tie šo majonēzi padara īpašu un arī olas ir no kūtī turētām vistām. Majonēzei ir ražota pēc japāņu tradīcijām un labi derēs pie dažādiem Āzijas ēdieniem.
Vēl – ja vēlies iepazīt tuvāk Korejas virtuvi, iesaku nogaršot arī saldo kartupeļu stikla nūdeles, kas tik raksturīgas šī reģiona ēdieniem. Tās ļoti labi garšot dažādos ‘wok’ ēdienos, kā arī aukstas vasarīgos salātos.
Visas receptei nepieciešamās Āzijas virtuves sastāvdaļas var iegādāties interneta veikalā “CESARS”. 2020.gada aprīlī, izmantojot atlaižu kodu “PAVASARIS”, saņem 10% atlaidi savam pirkumam!
- 8 mazāka izmēra vistas stilbiņi
- 1 ēdamkarote lobītu sezama sēkliņu
- sīpolloki pasniegšanai
Fritēšanai:
- 100 grami miltu
- 200 grami kukurūzas cietes
- 2 viegli sakultas olas
- 2 ēdamkarotes jūras sāls
- eļļa fritēšanai
Mērce vistai:
- 150 grami tomātu mērces
- 40 grami brūnā (vislabāk muskovado) cukura
- 1.5 ēdamkarote “Kikkoman” čili ponzu sojas mērces
- 1.5 tējkarote rīsu etiķis
- 1 ēdamkarote sriračas mērces
- 1 tējkarote sezama sēklu eļļas
- šķipsna jūras sāls
- 3 ķiploka daiviņas, nomizotas un smalki sakapātas vai izspiestas caur ķiploku spiedi
Gatavošana:
- Sagatavo visu fritēšanai: eļļu ielej 10 cm biezumā katlā vai pannā (var būt arī mazāks daudzums eļļas, tad vista cepšanas laikā būs jāapgroza). Vistas stilbus nosusina. Abu veidu miltus samaisa katru ar tējkaroti sāls un ieber katru savā lēzenā bļodiņā, tāpat arī sakultās olas. Uz liela šķīvja izklāj papīra dvieļus 5 kārtās.
- Pagatavo mērci glazēšanai: visas mērces sastāvdaļas samaisa kopā, līdz izveidojas viendabīga masa.
- Eļļu uzkarsē līdz 190 grādiem. Katru vistas stilbiņu vispirms izvārta kviešu miltos, tad olā un visubeidzot – kukurūzas miltos. Liek uzkarsētā eļļā un cep 3-5 minūtes, līdz vistas garoziņa ir kļuvusi zeltaini brūna. Izņem no eļļas un uzliek uz šķīvja ar papīra dvieli. Atļauj liekajai eļļai notecēt.
- Fritēto vistu pārklāj ar sagatavoto mērci un pasniedz.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Kikkoman”
Atbildēt