Grila sezona šogad iesākās nedaudz vēlāk kā ierasts, tomēr nu tā ir atnākusi un varam sevi lutināt ar gardumiem, kas gatavoti svaigā gaisā uz grila. Parasti, gatavojot maltīti, mēs vairāk domājam par gaļas un zivs gatavošanu, nedaudz piemirstot par dārzeņiem. Tāpēc šoreiz recepte šobrīd tik aktuālajiem sparģeļiem.
Ja vēl pirms dažiem gadiem sparģeļi bija retums un pārsvārā tos importēja, tad tagad arī Latvijā ir vairākas zemnieku saimniecības, kur audzē šo ļoti veselīgo un viegli pagatavojamo zaļumu. Sparģeļis neprasa daudz laika un uzmanības, galvenais ir to nepārcept un pasniegt galdā uzreiz pēc pagatavošanas.
Šoreiz recepte grilētiem sparģeļiem Āzijas noskaņās – pēc grilēšanas tos glazējam ar pavisam vienkārši pagatavojamu mērci, kuras sastāvā ir 3 izejvielas: sviests, ‘ponzu’ sojas mērce un balzametiķa krēms. Ja nav pieejams balzametiķa krēms, var pievienot vienkārši balzametiķi un tējkaroti medus.
Bez ponzu mērces es grila sezonu vairs iedomāties nespēju – jo citrusa notis tik ļoti labi sader gan ar gaļas, gan zivju ēdieniem. Ja marinējot gaļu senāk noteikti marinādei pievienoju citrusa sulu, tad tagad pietiek ar ‘ponzu’, jo tā dod nepieciešamo skābumu un svaigumu. Ponzu sojas mērcei pamatā ir “Kikkoman” dabiski raudzēta sojas mērce ar aromātiskiem citrusaugiem. Tā tiek pagatavota, raudzējot sojas pupiņas ar kviešiem, pievienojot sāli – bagātīgais aromāts un garša ir piesātināta ar vairāk nekā 300 aromātiem, kas veidojas 6 mēnešu ilgā fermentācijas procesā.
Vasarās savā virtuvē ļoti bieži izmantoju arī balzametiķa krēmus – šo krēmu pamatā ir balzametiķis no Modenas reģiona Itālijā (ar ‘IGP’ atzīmi), kuru gatavo no vīnogu masas un vīna etiķa. Tas ir ar saldenu garšu un ideāli piemērots gan pievienošanai salātiem, dažādiem dārzeņiem un arī gaļas un zivju ēdieniem. Man ļoti patīk tas, ka šie krēmi sevī apvieno patīkamu skābās un saldās garšas līdzsvaru.
“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT.
Izejvielas:
- 500 grami svaigu zaļo sparģeļu
- 1 ēdamkarote olīveļļas
- Šķipsna sāls
- 40 grami sviesta
- 2 ēdamkarotes “Kikkoman” ‘ponzu’ sojas mērces
- 1 ēdamkarote balzametiķa krēma
Gatavošana:
Sparģeļus nomazgā un, ja nepieciešams, cietākos galus nomizo. Sajauc ar olīveļļu un pārkaisa ar sāli. Liek uz uzkarsēta grila un grilē 6-8 minūtes, ja nepieciešams vienreiz apgrozot.
Kamēr sparģeļi cepas, pagatavo mērci. Mazā pannā vai katliņā uz lēnas uguns izkausē sviestu un, nepārtraukti maisot, ļauj tam pavisam nedaudz apbrūnēt. Noņem no uguns un sviestam pievieno ‘ponzu’ mērci un balzametiķa krēmu, samaisa. Pārlej sparģeļiem vai pārsmērē mērci ar kulinārijas otiņu tā, lai tie būtu noklāti ar glazūru visā garumā. Pasniedz nekavējoties.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Kikkoman”
Atbildēt