Kā dot grilā ceptai cūkgaļai izcilu garšu burtiski minūtes laikā? Grilēšanas sezonā (un ne tikai) manā “arsenālā” vienmēr ir terijaki mērces no “Kikkoman”. Šīm mērcēm pamatā ir dabīgi raudzēta sojas mērce un katrai no tā ir savas garšas un izmantošanas nianses. “Kikkoman” sojas mērce jau 300 gadus pēc oriģinālas receptes tiek raudzēta tikai no sojas pupiņām, kviešiem, ūdens un sāls.
Terijaki BBQ mērcei ar medu ir patīkama bieza konsistence – tā ir piemērota glazēšanai un pasniegšanai ar grilētu ēdienu. Arī tad, ja nav bijis laika iemarinēt gaļu, šī mērce var glābt situāciju – pārsmērējot jau izceptu gaļu ar terijaki mērci, gaļa ne vien izskatīsies kārdinoša, bet šī glazūra dos vajadzīgo garšu kombināciju – saldu, skābu, sāļu. BBQ mērce pēc garšas ir saldena, tādēļ arī ļoti garšo bērniem. Piemēram, sarkanās zivis mūsmājās pirms nonākšanas bērnu šķīvjos teju vienmēr nonāk ar glazētas ar terijaki mērci. BBQ mērce ir īpaša kombinācija no dabiski raudzētas augstas kvalitātes sojas mērces, medus, vīna, garšvielām un citām piedevām.
Kopā terijaki sērijā ir trīs dažādas mērces – BBQ ar medu, ar ceptiem ķiplokiem un ar grauzdētām sezama sēklām. Katrai no tām ir savs pielietošanas veids un garša, manā ledusskapī parasti ir atrodamas visas trīs (un atgādinājums – svarīgi šīs mērces, tāpat kā visas sojas mērces pēc atvēršanas uzglabāt ledusskapī!).
“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT.
3 cūkgaļas filejas (‘tenderloin‘)
Marinādei:
- 5 ķiploku daiviņas, nomizotas
- 3 ēdamkarotes pilngraudu sinepju
- 1 ēdamkarote olīveļļas (pikantu garšu cienītāji var izmantot šo Japānā ražoto čili eļļu)
- puse tējkarotes sāls
- 1 ēdamkarote agaves sīrupa, medus vai cita saldinātāja
- 1 ēdamkarote citrona sulas
Glazēšanai:
Gatavošana:
Cūkgaļas filejas pēc iespējas notīra no cīpslām un baltās daļas.
Mazā bļodiņā pagatavo marinādi, sajaucot visas tās sastāvdaļas. Ar kulinārijas otiņu pārsmērē pāri cūkgaļai. Liek noslēgtā traukā uz nakti marinēties ledusskapī.
Sagatavo grilu un cep filejas, līdz tās gatavas (iekšējai temperatūrai jābūt 63 grādiem – ja bieži gatavo lielākus gaļas gabalus, iesaku iegādāties gaļas termometru). Pārsmērē ar terijaki mērci ar medu – es to daru divas reizes: pirmo reizi kad gaļas grilēšana tuvojas beigām, un otro reizi – uzreiz pēc noņemšanas no grila. Gaļu noņem no grila un ļauj tai atpūsties aptuveni 5-10 minūtes, sagriež šķēlēs un pasniedz.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Kikkoman”
Atbildēt