Nevaru iedomāties savu vasaru bez zemeņu kūkām! Šī recepte ir vienkāršai kūkai bez cepšanas – kūka tiek sastindzināta ar želatīna palīdzību. Pamatni var pagatavot divos veidos – no smilšu cepumiem ar izkausētu sviestu, bet īpašākiem gadījumiem: ar izcili gardu biskvīta mīklas pamatni. Necepto kūku gatavošanai es izmantoju formu, kurai ir cietais pamats un silikona malas, kuras ir viegli noņemt pēc tam, kad kūka ir gatava. Parastajās kūku formās iesaku likt cepamo papīru vai pārtikas plēvi, kuras pirms pasniegšanas noņem nost.
Izejvielas:
Cepumu pamatnei:
- 180 grami smilšu cepumu
- 70 grami izkausēta sviesta
Biskvīta pamatnei:
- 2 olas
- 80 grami cukura
- 30 grami olīveļļas
- 50 grami bezpiedevu jogurta
- ja vēlas – neliela bio citrona miziņa, sarīvēta
- 60 grami kviešu miltu
- 30 grami mandeļu miltu (var aizstāt ar parastajiem kviešu miltiem)
- šķipsna cepamā pulvera
Zemeņu masai:
- 450 grami zemeņu, sausas un bez kātiņiem
- 2 ēdamkarotes skābas sulas (citrona, laima, marakujas)
- 150 grami cukura
- 100 ml auksta ūdens
- 2 ēdamkarotes (20 grami) želatīna
- 500 grami saldā krējuma
- zemenes un ziediņi dekorēšanai
1.variants – cepumu pamatne:
Sagatavo cepamo formu 23 centimetru diametrā, izklājot tās apakšu un sānus ar cepamo papīru.
Sviestu izkausē un 10 minūtes atdzesē. Cepumus sadrupina vai samaļ smalkās drumstalās, sajauc ar sviestu. Masu liek sagatavotajā formā un izlīdzina pēc iespējas vienāda kārtā pa visu formas apakšu, viegli piespiežot ar pirkstiem. Ieliek uz pusstundu ledusskapī.
2.variants – biskvīta pamatne:
Olas ar cukuru puto, kamēr iegūta ļoti gaisīga un pēc krāsas gaiša masa.
Olīveļlu sajauc kopā ar jogurtu, pievieno rīvēto citrona miziņu (ja izmanto) un visu kārtīgi samaisa.
Kviešu miltiem pievieno mandeļu miltus un cepamo pulveri, samaisa.
Saputotajās olās iecilā jogurtu ar olīveļļu. Iesijā miltu maisījumu un atkal samaisa.
Mīklu lej kūkas formā ar 23 centimetru diametru un cep 170 grādos 18-20 minūtes (līdz biskvīts vietām sāk kļūt gaiši zeltains). Izņem no krāsns un pilnībā atdzesē.
Gatavo zemeņu masu:
Želatīnu ieber mazā katliņā un pielej auksto ūdeni, samaisa un noliek malā uz 15 minūtēm.
Zemenes liek blenderī un kopā ar skābo sulu un cukuru. Želatīnu mazā katliņā uz zemas uguns, nepārtraukti maisot, izkausē (bet lieki nekarsē – ņem nost no uguns uzreiz kā želatīns ir izkusis). Pielej zemenēm. Visu zemeņu masu ar želatīnu kārtīgi sablenderē viendabīgā masā.
Liek uz 30-45 minūtēm ledusskapī sabiezēt, ik pa 15 minūtēm masu kārtīgi apmaisot.
Saldo krējumu saputo. Iemaisa zemeņu masā. Lej pa virsu kūkas pamatnei un liek ledusskapī sastingt (vismaz 6 stundas).
Izņem no ledusskapja, noņem kūkas formas malas, dekorē un pasniedz.
Aina says
Sveiki! Vai būtu prāta darbs zemeņu vietā izmantot mellenes?