Aukstie salāti tik ļoti piestāv vasarai – atsvaidzinoši, vienkārši uzglabāšanā un pagatavošanā. Šoreiz recepte Āzijas noskaņās: ‘harusame’ nūdeļu salāti ar dārzeņiem un aromātisku mērci, kuras pamatā ir dabīgi raudzēta sojas mērce.
Kas ir ‘harusame’ nūdeles un kādēļ tās ir tik populāras Japānā? Tās pieder celofāna nūdeļu grupai (tulkojumā šis vārds nozīmē “pavasara lietus”), kuras ir pazīstamas teju ikvienā no Āzijas valstu virtuvēm. ‘Harusame’ sastāvā ir kartupeļu un kukurūzas ciete un ūdens. Līdz ar to tas ir bezglutēna produkts, kuru ir vienkārši pagatavot un papildināt ar dažādām garšām. Jo nūdeles pašas par sevi ir bez izteiktas garšas un smaržas.
Salātu mērces pamatā ir ‘tamari’ – tikai un vienīgi Japānai raksturīga sojas mērce, kuru tradicionāli ražo no miso pastas blakus produktiem. Ražošanas procesā netiek izmantoti kvieši, kas ir neatņemama tradicionālās sojas mērces sastāvdaļa. Līdz ar to šī mērce ir piemērota lietošanai uzturā arī tiem cilvēkiem, kuri izvairās no glutēnu saturošiem produktiem.
Tieši ražošanas procesa īpatnības rada tamari mērces īpašo garšu – tā ir mazāk sāļa un pēc krāsas tumšāka. Ja neesi pazīstams ar tamari, iesaku to nogaršot un tad noteikti arī sapratīsi, kuriem ēdieniem tavā virtuvē šī mērce būs vairāk piemērota!
Izejvielas 6 porcijām:
Salātiem:
- 170 grami (viens iepakojums) japāņu stikla nūdeles
- 250 grami ‘wakame’ jūraszāles
- 2-3 lauka gurķi, mizoti
- 2-3 burkāni, mizoti
- 3 ēdamkarotes lobītas baltās sezama sēkliņas
- 4 ēdamkarotes “Kikkoman” bezglutēna sojas mērces “Tamari”
- 2 ēdamkarotes rīsu etiķa
- 1 ēdamkarote cukura vai rīsu sīrupa (var izmantot cukuru, bet tad mērce ir kārtīgi jāsajauc, lai cukurs izkustu)
- 1 ēdamkarote sezama eļļas
- 2 ēdamkarotes neitrālas augu eļļas
- sāls pēc garšas
Gatavošana:
- Stikla nūdeles pagatavo saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma (vāra 4 minūtes verdošā ūdenī, tad noskalo zem tekoša auksta ūdens).
- Sagatavo dārzeņus: gurķiem izgriež sēklas un sagriež šķēlītēs. Burkānus sagriež smalkos salmiņos.
- Pagatavo mērci, sajaucot kopā visas sastāvdaļas mazā bļodiņā.
- Lielā bļodā sajauc kopā nūdeles, ‘wakame’ jūraszāles, gurķus, burkānus un sezama sēkliņas. Samaisa. Pārlej ar sagatavoto mērci. Pasniedz.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Kikkoman”
Atbildēt