Šī ir mūsu ģimenes iecienītākā septembra kūka – sulīgs šokolādes biskvīts kombinācijā ar mutē kūstošiem bumbieriem – rudens našķis, kuru var baudīt gan siltu, gan jau atdzisušu. Es izmantoju 3 bumbierus (6 pusītes), bet noteikti vari likt arī vairāk. Mīklu vari likt arī mafinu formiņās, pa vidu tajā liekot bumbiera 1/4 daļu.
Izejvielas:
- 100 grami sviesta
- 3 olas
- 75 grami miltu
- 50 grami kakao pulvera
- 2 tējkarotes cepamā pulvera
- 130 grami cukura
- 2 tējkarotes vaniļas cukura (vai vaniļas esences)
- šķipsna sāls
- 125 g skābā krējuma vai bezpiedevu/grieķu jogurta
- 70 grami šokolādes, rupji sakapātas
- 3-4 bumbieri, nomizoti, bez serdēm un kātiņiem, pārgriezti uz pusēm
- pūdercukurs pārkaisīšanai
Gatavošana:
- Ar cepamo papīru izklāj 26 cm diametra cepamo formu (ja nav, var izmantot 23 cm diametra formu, bet tajā bumbierus vairāk nosegs mīkla).
- Sviestu izkausē un atdzesē, lai tas nebūtu karsts.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 160 grādiem.
- Bļodiņā kopā samaisa miltus, kakao, cepamo pulveri, cukuru, vaniļu un sāli.
- Olas saputo. Pievieno izkausēto sviestu, miltu maisījumu un skābo krējumu (vai jogurtu). Maisa (bet neputo), līdz izveidojas viendabīga masa. Kā pēdējo iemaisa šokolādi.
- Mīklu lej sagatavotajā formā (izskatīsies, ka tās ir maz, bet par to nevajag satraukties – mīkla pacelsies; turklāt ja mīklas būs vairāk, tā “noslīcinās” bumbierus). Bumbieru pusītes liek pa apli, viegli iespiežot mīklā. Cep 40 minūtes. Atdzesē, izņem no formas un pārkaisa ar pūdercukuru.
Atbildēt