Karamele, šokolāde, zemesrieksti – klasiski kārdinoša kombinācija, vai ne? Šajā kūkā ir viss, ko īsts kārumnieks var vēlēties, turklāt kūka tiek gatavota bez cepšanas!
Kūkas pamatā ir klasiskie “Selgas” cepumi, kuri, kūkai “gatavojoties” ledusskapī, sasūcas ar krēmu un kļūst par biskvītam līdzīgu masu. Starp cepumu kārtām – uzputots vārītais krēms, kuru papildina zemesriekstu sviests un vārīts kondensētais piens.
Pāri kūkai – vēl viena kārta ar kondensēto pienu, sālītiem un apceptiem zemesriekstiem un, protams – šokolādi.
Kūku iesaku gatavot vidēji dziļā traukā, vislabāk – kvardātveida formas. Mans trauks šoreiz bija ar nedaudz noapaļotiem stūriem – liekot cepumu kārtas, malējos cepumus nācās pārlauzt uz pusēm, lai saliktos perfektā forma. Tieši dēļ atrašanās traukā šī kūka ir ļoti piemērota pārvadāšanai un pārvietošanai – nav jābaidās, ka tā varētu sagāzties vai saslīdēt.
Kūkai:
- 4 paciņas klasisko “Selga” cepumu (720 grami)
- 600 grami vārīta kondensētā piena ar cukuru (ja masa ir pārāk cieta, to uz zemas uguns uzsilda mazā katliņā, nepārtraukti maisot)
- 60 grami sālītu un apceptu zemesriekstu, rupji sakapātu
- 160 grami zemesriekstu sviesta
- 200 grami sviesta istabas temperatūrā
- 1 litrs piena (vislabāk lauku piens)
- 2 olas dzeltenumi
- 40 grami miltu
- 30 grami kartupeļu miltu vai kukurūzas cietes
- 130 grami cukura
Glazūrai:
- 70 grami šokolādes
- pēc izvēles – 1 ēdamkarote eļļas
Gatavošana:
Gatavo krēmu:
- No litra piena nolej bļodiņā vienu glāzi piena, pievieno dzeltenumus, abus miltus un cukuru, kārtīgi samaisa. Vidēja izmēra katliņā ielej atlikušo pienu, uzvāra. Maisot pielej bļodiņas saturu, turpina maisīt, līdz katliņa saturs atkal ir uzvārījies. Samazina uguni un pavāra, kamēr masa sabiezē. Līdzko tas noticis, uguni nogriež un krēmu pilnībā atdzesē.
- Saputo sviestu (vismaz 2 minūtes), tam pakāpeniski pievieno krēma masu, pa vidu katrai porcijai turpinot putot (tas nekas, ja krēms šajā stadijā izskatās nedaudz “kunkuļains”). Ieputo zemesriekstu sviestu un pēc tam arī pusi no kondensētā piena. Masai jābūt viendabīgai un izteikti krēmīgai.
Veido kūku:
- Ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē šokolādi (tai var pievienot karoti eļļas, lai masa ir vijīgāka), noliek malā.
- Lielā, vēlams – kantainā traukā apakšā liek cepumu kārtu. Cepumiem pa virsu klāj krēmu, izlīdzina līdz trauka malām. Tad atkal cepumus un atkal krēmu (man sanāca 4 cepumu kārtas un 3 krēma kārtas). Atkārto, līdz trauks ir gandrīz pilns. Augšējai jābūt cepumu kārtai. Tai pa virsu klāj atlikušo iebiezināto pienu, izlīdzina. Pārkaisa ar zemesriekstiem un pārlej ar šokolādi. Liek aukstumā uz nakti. Pasniedz atdzesētu.
Atbildēt