Sojas mērce manā virtuvē ir vienmēr neiztrūkstoša izejviela. Patiesībā nemaz nespēju iedomāties ēdienu gatavošanu bez šī produkta. Jo pievienoju sojas mērci ne tikai Āzijas ēdieniem, bet pa karotei arī, piemēram, mērcēm, lai dotu sesto jeb ‘umami’ garšu.
Kā pareizi izvēlēties sojas mērci? Kam pievērst uzmanību? Pirmkārt, gribu uzreiz pieprecizēt, ka šoreiz runājam par japāņu stila sojas mērci, jo teju katrai Āzijas tautai ir sava versija par šo produktu.
Sojas mērce ir dabīgi fermentēta un raudzēta, sendienās šie procesi bija ļoti izplatīti, lai produktus varētu uzglabāt pēc iespējas ilgāku laika periodu. Tradicionālās sastāvdaļas: sojas pupiņas, kvieši, sāls un raugs. Parasti mērci nogatavina 6 mēnešus un tad pilda pudelēs. Papildus tradicionālajām sastāvdaļām mūsdienās produktam pievieno arī nedaudz alkohola, lai pagarinātu derīguma termiņu.
Ja vēlies izmantot savā virtuvē tradiconālo sojas mērci, droša izvēle ir “Kikkoman” produkti. “Kikkoman” ir Japānā un arī Eiropā populārākais sojas mērces zīmols, kurš tika dibināts 1917.gadā apvienojot 8 ģimeņu uzņēmumus. Visas sojas mērces tiek ražotas, izmantojot tradiconālās metodes – izmērcētas sojas pupiņas, apstrādā ar tvaiku un sajauc ar kviešiem. Pievieno sāli un Aspergillus raugus. Šo masu atstāj nogatavināties 3 dienas, tādējādi iegūstot sojas mērces pamatu. To ielej lielos rezervuāros un papildina ar sāls maisījumu. Nākamo mēnešu laikā dabiskas rūgšanas rezultātā notiek pienskābes, dabiskās skābju fermentācijas procesi, tādējādi piedodot sojas mērcei tās garšas īpatnības. Pēdējais solis ir masas filtrācija caur auduma slāņiem un pasterizēšana. Tad mērce ir gatava pildīšanai pudelēs.
“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT.
- 180 grami Indijas riekstu
- 130 ml ūdens
- 2 ēdamkarotes “Kikkoman” sojas mērces
- 4 ēdamkarotes kukurūzas cietes
- 120 ml ‘hoisin’ mērces
- 700 grami vistas (vai tītara) filejas
- puse tējkarotes sāls
- eļļa cepšanai
- 3 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
- 2 ēdamkarotes rīsu etiķa
- 1 tējkarote sezama eļļas
- daži sīpollociņi
- nūdeles pasniegšanai
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Indijas riekstus ber uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepampapīru vai silikona paklājiņu. Riekstus cep aptuveni 10 minūtes, procesa vidū vienreiz apmaisot. Izņem no krāsns un atdzesē.
- Vidēja izmēra bļodiņā sagatavo mērci, kopā samaisot ūdeni, sojas mērci, kukurūzas cieti un ‘hoisin’ mērci. Noliek malā.
- Fileju sagriež kumosa lieluma gabalos. Pannā uzkarsētā eļļā apcep no abām pusēm. Kad vista gandrīz gatava, pievieno ķiploku un gabaliņos sagrieztu sīpolloku balto daļu. Cep vienu minūti. Pielej rīsu etiķi un samaisa. Pārlej ar sagatavoto mērci un kārtīgi samaisa – tā, lai mērce pilnībā noklātu vistu. Uzkarsē, lai mērce sāktu sabiezēt. Iemaisa riekstus un sezama eļļu. Pieber arī pusi no sīpolloku zaļās daļas.
- Pasniedz kopā ar nūdelēm, vistu pārkaisot ar lociņiem.
Recepte tapusi sadarbībā ar “Kikkoman”
Atbildēt