Apmaksāts saturs sadarbībā ar “Dansukker”
Kad Valentīndiena tepat aiz stūra, ir īstais laiks domāt par našķiem. Lazdu riekstu cepumi ir fantastiski gardi, pateicoties viegli apcepto riekstu aromātam. Dekorēt tos var gan, iemērot šokolādē, gan glazējot ar olas baltumu glazūru. Arī dekoriem variantu ir bezgala daudz – es izvēlējos dabiskos: auksti žāvētu aveņu gabaliņus un maltos lazdu riekstus, kuri ir arī mīklas sastāvā.
Mīklas sastāvā ir 2 veidu cukurs – “Dansukker” ekoloģiskais cukurniedru cukurs un “Dansukker” gaišais muskovado cukurs. Pirmais cepumiem dod nepieciešamo apjomu un saldumu, savukārt otrais – patīkamo melases garšu un, pateicoties savai konsistencei, palīdz mīklu saturēt kopā.
- 170 grami sviesta istabas temperatūrā
- 50 grami “Dansukker” ekoloģiskā cukurniedru cukura (var aizstāt ar parasto balto cukuru)
- 40 grami “Dansukker” gaišā muskovado cukura
- 220 grami miltu
- 1 tējkarote sāls
- 100 grami lazdu riekstu (iesaku apcept un samalt lielāku porciju lazdu riekstu vienā piegājienā – tos pēc tam var pāri bērt desertiem, jogurtam, putrām, izmantot kūku dekorēšanai)
- 100 grami tumšās šokolādes
- 100 grami baltās šokolādes
- sauja auksti žāvētu aveņu dekorēšanai
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Lazdu riekstus ber uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepampapīru (vai silikona paklājiņu) un liek krāsnī uz 15-20 minūtēm. Ik pa piecām minūtēm pannu nedaudz pakrata. Izņem no krāsns un atdzesē 5 minūtes. Paņem tīru virtuves dvieli un uz dvieļa uzber riekstus. No dvieļa izveido sainīti un riekstus sainītī kārtīgi “izmasē” tā, lai pēc iespējas nonāktu nost riekstu miziņas. Ar rokām pārliek nolobītos riekstus bļodā, miziņas paliek dvielī. Neuztraucies, ja neizdodas perfekti nolobīt riekstus, nedaudz miziņas neskādēs. Riekstus liek blenderī un smalki samaļ (bet ne līdz stadijai, kad no riekstiem sāk izdalīties eļļa, tad malts ir par ilgu).
- Puto sviestu ar abiem cukuriem uz vidēja ātruma, līdz izveidojas gaišāka un gaisīgāka masa. Samazina miksera ātrumu un pievieno miltus un sāli, turpina putot. Iemaisa 0 gramus malto riekstu masas (30 grami paliks cepumu dekorēšanai). Mīklai šajā stadijā ir labi jāturas kopā. No mīlas izveido plakanu disku (vai divus) un ietin pārtikas plēvē. Liek ledusskapī uz 30 minūtēm (ja sanāk ledusskapī mīklu paturēt par ilgu, pirms rullēšanas to patur istabas temperatūrā, lai mīkla kļūtu vieglāk rullējama).
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Cepamās pannas izklāj ar cepamo papīru vai silikona paklājiņu.
- Mīklu izrullē 0.6 cm biezumā un ar formiņām izspiež vēlamo formu. Ja nav formiņu vai ātrākam variantam mīklu ar nazi vai picas rulli sagriež rombiņos. Atlikumus izrullē vēlreiz (ja mīkla ir kļuvusi pārāk mīksta, to atkal ieliek ledusskapī).
- Ceo 12-15 minūtes. Atdzesē pilnībā. Ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē šokolādi. Cepumus mērce šokolādē un pārkaisa ar aveņu gabaliņiem un atlikušo riekstu masu.
Atbildēt