Kūkas bez cepšanas ir tik pateicīgas gatavošanai svētku galdam – tās top iepriekšējā dienā un rāmi gaida pasniegšanu ledusskapī, ļaujot namamātei vai namatēvam pievērsties citiem ēdieniem, par desertu vairs neraizējoties.
Šī kūka ir viegla un ar svaigu garšu, pateicoties biezpienam, jogurtam un zemenēm. Lai arī kūkas gatavošanai jāatvēl nedaudz vairāk laika, jo tai ir vairākas kārtas, kas jāsastindzina atsevšķi, tomēr rezultāts ir pūļu vērts!
Izejvielas:
Pamatnes biskvītam:
- 2 olas
- 80 grami cukura
- 30 grami olīveļļas
- 50 grami bezpiedevu jogurta vai skābā krējuma
- 60 grami kviešu miltu
- 30 grami mandeļu miltu (var aizstāt ar parastajiem kviešu miltiem)
- šķipsna cepamā pulvera
Baltajai biezpiena masai:
- 400 grami biezpiena (vislabāk izmantot biezpienu plakanajās paciņās; ja izmanto graudaino biezpienu, tad biezpienu un jogurtu pirms iemaisīšanas putukrējumā sablenderē)
- 110 grami cukura
- 200 grami grieķu vai bezpiedevu jogurta
- 250 grami saldā krējuma
- 1.5 ēdamkarote želatīna, uzbriedināts aukstā ūdenī
Sārtajam zemeņu pildījumam:
- 150 grami svaigas zemenes
- 50 grami biezpiena
- 30 grami cukura
- 50 grami saldā krējuma
- 1.5 tējkarotes želatīna
Zemeņu virskārtai:
- 350 grami zemeņu, nomazgātas un nosusinātas, bez kauslapiņām
- 100 grami cukura
- 1 ēdamkarote želatīna, uzbriedināta 3 ēdamkarotēs auksta ūdens
Gatavošana:
Pamatnes biskvīts:
- Olas ar cukuru puto, kamēr iegūta ļoti gaisīga un pēc krāsas gaiša masa.
- Olīveļlu sajauc kopā ar jogurtu, kārtīgi samaisa.
- Kviešu miltiem pievieno mandeļu miltus un cepamo pulveri, samaisa.
- Saputotajās olās iecilā jogurtu ar olīveļļu. Iesijā miltu maisījumu un atkal samaisa.
- Mīklu lej kūkas formā ar 23 centimetru diametru (var izmantot arī 26 cm kūkas formu) un cep 170 grādos 18-20 minūtes (līdz biskvīts vietām sāk kļūt gaiši zeltains). Izņem no krāsns un pilnībā atdzesē.
Sārtais pildījums:
- Želatīnu mazā bļodiņā iemērc 3 ēdamkarotēs pilnīgi auksta ūdens.
- Nomazgā zemenes, noņem kātiņus un nosusina.
- Pusi no zemenēm liek blenderī kopā ar 30 gramiem cukura un biezpienu. Mazā katliņā, nepārtraukti maisot, izkausē želatīnu (līdzko izkusis, uzreiz ņem nost no uguns), ielej blendera krūzē. Visu blendera saturu sablenderē viendabīgā masā.
- Saputo saldo krējumu un samaisa ar biezpiena masu.
- Atlikušās zemenes sagriež mazos gabaliņos un iemaisa pildījumā. Masu lej lēzenā maza izmēra bļodiņā, kas izklāta ar pārtikas plēvi (var izmantot arī atbilstoša izmēra silikona trauciņu). Liek sastingt ledusskapī vismaz uz stundu).
Baltā biezpiena masa:
- Uzbriedina želatīnu 4 ēdamkarotēs auksta ūdens.
- Jogurtu sablenderē ar biezpienu (šo soli var izlaist, ja grib saglabāt biezpiena graudainumu vai arī ja izmanto negraudainu biezpienu).
- Saldo krējumu uzputo kopā ar cukuru stingrās putās. Iemaisa jogurta un biezpiena masu.
- Uzbriedināto želatīnu mazā katliņā uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot, izkausē (uzreiz kā izkusis, ņem nost no uguns, pretējā gadījumā želatīns zaudēs savas recējošās īpašības) un iemaisa biezpiena masā.
- Lej kūkas formā un liek ledusskapī sastingt, tas aizņems 1-2 stundas.
Augšējā zemeņu kārta:
- Zemenes ar cukuru sablendē pēc iespējas viendabīgā masā (var izberzt caur sietiņu).
- Uzbriedināto želatīnu mazā katliņā uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot, izkausē un iemaisa zemeņu masā (viendabīgākam rezultātām var vēlreiz visu sablenderēt). Pārlej kūkai un liek atpakaļ ledusskapī.
- Kad kūka sastingusi (tam būs nepieciešamas vismaz 4 stundas), to izņem no ledusskapja, dekorē un pasniedz.
Alise says
Sveika!
Saki, lūdzu, kāda dm formai kūkas sastāvdaļas paredzētas?
Linda Tellgrena says
Kā rakstīts receptē – 23 cm diametrs, bet var izmantot arī 26 cm!
Antra says
Sakiet lūdzu, vai sārtā pildījums jāieliek tieši pirms lej kūkas formā biezpiena masu?
Linda Tellgrena says
Jā, tieši tā! Manā Instagram kontā ir REELS video ar uzskatāmu gatavošanas gaitu – https://www.instagram.com/reel/COSPcAMFiJi/?igshid=1gmy7w8vyf9e6! Lai izdodas!
Baiba says
Man nekad nav izdevušās kūkas vai deserti ar želatīnu. Šis bija mans pēdējais mēģinājums un izdevās! Kūka nav no vieglajām, bet rezultāts ir to vērts. Ciemiņi teica, ka garšīgākā kūka ko esot ēduši. Ne par saldu , ne par skābu.
Un krāsa … tik skaista.
Paldies Linda!