Lapu kāposts (angliski kale) jau vairākus gadus ir savas slavas zenītā veselīga uztura piekritēju lokā – un ne velti! Jo tas ir ne vien ļoti vien bagāts ar vitamīniem (īpaši vitamīniem A, K un C), bet arī dažādiem antioksidantiem.
📌Tagad, vīrusu sezonā īpaši vērtīgi ir iekļaut ēdienkartē lapu kāpostu – 60 grami kāposta satur vairāk nekā veselas dienas devu šī organismam nepieciešamā vitamīna. Kuru organisms tālāk izmanto, lai, piemēram, ražotu kolagēnu. Ceru, ka jūs pārliecināju iekļaut šo dārzeni savā ikdienas ēdienkartē?
Kā lapu kāpostu pagatavot? Es to parasti izmantoju līdzīgi kā spinātus – pievienoju ēdienam tā gatavošanas noslēguma posmā. Un karstuma ietekmē kāposts “sarūk” un iegūst sakošļājamu struktūru jau pēc pāris minūtēm. Svaigā veidā man to ēst vēl jāiemācās :)
📌Ļoti svarīgi ir lapu kāpostu pirms gatavošanas atbrīvot no kāta – es to parasti ar pirkstiem atdalu no kāta un saplucinu mazākos gabalos. Šādus gabaliņus var pievienot ēdienam – zupām, sautējumiem vai uzlikt uz pannas un ar sojas mērci sasautēt dažās minūtēs.
Tieši ar sojas mērci uz pannas sautēts lapu kāposts ir mana iecienītākā recepte – gatava teju uzreiz un sojas mērce dod tik patīkamu garšu!
📌 Varbūt esat pamanījuši, ka parasti “Kikkoman” sojas mērce tiek pasniegta skaistās īpašas formas pudelēs, kuras pasaulē ieguvušas nu jau kulta statusu. To dizains ir visā pasaulē plaši pazīstams, jo pudeļu radītājs ir viens no Japānas ievērojamākajiem dizaineriem – Kendži Ekuans. Viņš uzskatīja, ka “dizains ir dzīves uzlabojumu avots” un, vadoties pēc šī principa, 1961.gadā radīja 150 ml ietilpības pudeli, kurā “Kikkoman” joprojām pilda savas sojas mērces. Tā ir ne vien glīta, bet arī ļoti funkcionāla, jo ļauj ēdienam pievienot precīzi tik mērces, cik vēlaties. Pudeles vāciņš ir noskrūvējams, ērti mazgājamus trauku mašīnā un izmantojams atkal.
“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT.
Izejvielas:
- 3 kāti lapu kāposta
- 1 ēdamkarote “KIKKOMAN” dabīgi raudzētas sojas mērces
- 50 ml ūdens
- puse tējkarotes baltā sezama sēkliņu
Gatavošana:
- Lapu kāposta lapas atdala no kāta, ar pirkstiem saplucinot mazākos gabalos.
- Uz pannas uzlej ūdeni un sojas mērci, pa virsu liek lapu kāposta gabaliņus.
- Uz vidējas uguns sautē, līdz kāposts kļūst mīksts (4-5 minūtes).
- Pirms pasniegšanas pārkaisa ar sezama sēkliņām.
Atbildēt