Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

‘ZERO WASTE’ VIRTUVĒ: KĀ DĀRZEŅIEM DOT OTRU DZĪVI?

23 novembra, 2021 Leave a Comment

Apmaksāts saturs sadarbībā ar SKIROBIO.LV

Tavā ledusskapī noteikti ir dārzeņu atvilktne. Un tajā dzīvo tik daudz nākotnes maltīšu un veselīgo vitamīnu! 

👉 Šoreiz gribu parunāt par dārzeņiem mūsu virtuvēs tieši no bezatkritumu dzīvesvieda jeb “zero waste” aspekta. Pastāsīšu par savu pieredzi, kā saimniekot tā, lai tikai maza daļa no dārzeņiem nonāktu atkritumos, bet vislabāk – kompostā. 

📌 Ja vēlies spert soli zaļākas dzīves virzienā, ieskaties SKIROBIO.LV! Iedvesmojies, noskatoties video meistarklasi “Ko iesākt ar pārtikas atkritumiem?”

📌 Ir vairāki dārzeņi, kuri veikalu plauktos gozējas visā savā krāšņumā – ar lapām, kātiem utt. Mēs par ēdamām uzskatām ne visu no tā, līdz ar to daļa no nopirktā dārzeņa netiek izmantota. Lūk, dažas pārbaudītas idejas, kā maksimāli utilizēt dārzeņa pilno potenciālu: 

  • Dārzeņu krikumus (burkānu augšējo galiņu, puravu lapas, sīpolu atgriezumus, pētersīļu kātus) krāju bļodiņā ledusskapī, to visu izmantoju vārot vistas vai dārzeņu buljonu.
  • Brokoļa kāts parasti kāts ir tas, kurš nonāk atkritumos. Bet to var mizot un izmantot gan dārzeņu sautējumos, gan zupās un salātos.
  • Ziedkāposta kāts – esam pieraduši puķkāpostam nogriezt ziedkopas: nākamreiz pamēģini to sagriezt šķēlēs kopā ar visu kātu un likt šķēles uz pannas, pārsmērēt ar eļļu un cept cepeškrāsnī.
  • Seleriju lapiņas pievievoju salātiem vai zupām.
  • Fenheļa kātus izmantoju līdzīgi kā lapu seleriju – zupās, mērcēs, salātos.
  • Burkānu lakstus izmantoju pesto gatavošanai – pievienoju eļļu, ķiploku, sāli, pāris karotes mandeļu miltu.
  • Citrusi – ja izmantoju citrona vai apelsīna sulu, pirms tam augļus nomizoju un miziņas sakaltēju. Tās noder, pievienojot desertiem, tējām. 
  • Ķirbju sēkliņas izkaltē un pavasarī no tām audzē jaunus stādiņus, vai izmanto kā uzkodu. 

👉Lielisks veids, kā izmantot dažādus dārzeņu pārpalikumus, ir gatavot dārzeņu krēmzupas – katlā apcep sīpolu un ķiploku, pievieno gabalos sagrieztus dārzeņus, pārlej ar buljonu un vāra, līdz dārzeņi mīksti. Sablenderē un pasniedz ar siera karstmaizi vai grauzdiņu, kas ierīvēts ar ķiploka daiviņu.

Brokoļu kātu salāti

Mūsmājās bērnu iecienītākais dārzenis ir brokolis un vienā brīdī sapratu, ka, neizmantojot kātu, pusi no dārzeņa sanāk izmest. Tagad kātus vienmēr saglabāju un izmantoju, tālāk gatavojot no tiem salātus. 

👉 Nepieciešams: 1 burkāns, 2 brokoļu kāti, 3 selerijas kāti, šķēle kāposta. Mērcei: karote majonēzes, 2 karotes krējuma un nedaudz sinepju. Gatavo: brokoļa kātam nogriež plānu šķēlīti un brokoli uz stundu pilnībā iegramdē aukstā ūdenī. Tad brokoļa kātu un burkānus nomizo, sagriež salmiņos. Seleriju sagriež gabaliņos. Kāpostu pēc sagriešanas saspaida ar rokām. Sajauc ar mērces sastāvdaļām, pēc garšas pievieno sāli. 

Filed Under: Apskati, Dārzeņu ēdieni, Kulinārie jaunumi un atklājumi, Notikumi Tagged With: Brokolis, Mana pieredze, Zero waste

« Liellopa ragū
Vistas stilbiņi sojas un medus marinādē »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...