Mūsu ģimenē ir tradīcija 24.decembrī pusdienās baudīt zviedru seno tradīciju, sauktu “fika” – kafijas pauzi kopā ar kādu smalkmaizīti vai kārumu. Jo tuvojas bagātīga svētku maltīte, tādēļ pusdienas aizstāj kas vieglāks.
Pusdienu improvizētajai kafijas pauzei parasti cepu kādu rauga mīklas maizi vai maizītes – šogad izmēģināju pīto maizi ar aprikožu un riekstu pildījumu. Tā lieliski izskatās un vēl lieliskāk garšo! Aprikozes izmērcēju rumā (to var aizstāt arī ar brendiju, viskiju utt.), kas piedeva maizei vēl papildus aromātu.
Par mīklas raudzēšanu – receptē ir aprakstīta standarta raudzēšanas metode. Bet pēdējā laikā gan praktisku iemeslu dēļ, gan tādēļ, ka mīkla šādi ir krietni vieglāk rullējama un arī ar labāku garšu, izvēlos pirmo raudzēšanu veikt kā lēno raudzēšanu ledusskapī. To dara šādi – pēc mīklas pagatavošanas, tai ļauj sākt rūgšanas procesu 30 minūtes istabas temperatūrā. Tad mīklu pārvieto uz ledduskapi un atstāj to rūgt uz nakti (vidēji 8 stundas). Pēc izņemšanas to uzreiz var rullēt un veidot nepieciešamo formu. Otro raudzēšanu dara istabas temperatūrā.
Receptē izmantoju savu iemīļoto vācu ražotāja “Seeberger” produkciju, kas ir pazīstama gan Eiropā, gan aiz tās robežām. Šis zīmos no citiem atšķiras ar to, ka paši izejvielas iepērk tieši no ražotājiem 40 dažādās pasaules valstīs. Tā ir iespēja kontrolēt kvalitāti, lai tā atbilstu “premuim” klases produktu augstajiem standartiem.
Maizes pildījumam izmantoju aprikozes – tās ir dabisks šķiedrvielu avots un satur daudz A vitamīna. 100 gramiem “Seeberger” žāvēto aprikožu tiek izmantoti aptuveni 560 grami saules nogatavinātu augļu. Kauliņu izņemšana ir roku darbs.
“Seeberger” augļu klāstā ir īpaša sērija “SOFT” – šie ir īpaši sulīgi un uzkodām piemēroti produkti – vīģes, melnās plūmes, mango, dateles, ķirši, dzērvenes un aprikozes. Atzīšos, ka šie ir mani mīļākie produkti, jo burtiski kūst uz mēles un to tekstūra ir tik maiga. Sulīgās aprikozes tiek novāktas ar rokām Malatijā, Turcijā. Ļoti ērts iepakojums, jo to var aiztaisīt vairākkārtīgi.
Riekstu masu gatavoju no “Luxury Nut Mix” maisījuma – tā sastāvā ir blanšētas mandeles, Indijas rieksti, lazdu rieksti un valrieksti. Izcila uzkoda, kā arī lieliski piemērota dažādu konditorejas izstrādājumu gatavošanai.
Produkciju visplašākajā sortimentā var iegādāties u/v Stockmann, veikalu tīklos Rimi un Maxima, veikalos Sky, kā arī dažos no veikalu tīkla Top veikaliem.
Izejvielas:
Mīklai:
- 160 grami silta piena
- 1 ēdamkarote cukura
- 7 grami sausā rauga
- 400 grami kviešu miltu
- 60 grami izkausēta un nedaudz atdzesēta sviesta
- 2 L izmēra olas
- 1 tējkarote sāls
Pildījumam:
- 400 gramu “Seeberger” mīksto aprikožu (2 paciņas)
- 100 ml ūdens
- 100 ml ruma (var aizstāt ar brendiju vai viskiju)
- 100 grami smalki sakapātu vai samaltu “Seeberger” riekstu maisījuma “Luxury Nut Mix” (sastāvā blanšētas mandeles, Indijas rieksti, lazdu rieksti un valrieksti)
- 100 gramus cukura
- 20 gramus mīksta (istabas temperatūras) sviesta
- 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta vai vaniļas pastas
Pārbēršanai:
- 30 grami smalki sakapātu vai samaltu riekstu maisījuma “Luxury Nut Mix”
Gatavošana:
- Gatavo mīklu – miksera bļodā sajauc kopā silto pienu, cukuru un raugu. Noliek malā uz 10 minūtēm.
- Ieslēdz mikseri un pievieno 120 grami miltu, turpina maisīt, līdz izveidojusies viendabīga masa. Pievieno kausēto sviestu un 60 gramus miltu, atkal samaisa. Iemaisa olas. Pakāpeniski pievieno sāli un atlikušos miltus (220 gramus). Es izmantoju mīcīšanas uzgali un turpināju mīcīt, līdz izveidojas viendabīga konsistences mīkla. Tā nav īpaši vijīga, par to nevajag uztraukties, jo pēc pirmās raudzēšanas struktūra pilnībā izmainīsies. Ja nav kombaina, mīklu var mīcīt ar rokām.
- Lielu bļodu iesmērē ar eļļu un no mīklas izveido apaļu “kukulīti”. Liek bļodā, apveļ otrādi (lai mīkla viscaur būtu noklāta ar eļļu). Pāri liek tīru virtuves dvielīti vai pārtikas plēvi un noliek uzrūgt siltā vietā. Ļauj uzrūgt aptuveni 1 stundu vai līdz mīkla dubultojusies apjomā.
- Kamēr rūgst mīkla, gatavo pildījumu (recepti skatīt zemāk).
- Ņem apaļu cepamo formu 26 cm diametrā (ja formas nav, bez tās var iztikt, tikai maizīte būs nedaudz lielāka un plakanāka, kā arī nedaudz ātrāk izcepsies).
- Gatavo pīni – uz viegli ar miltiem izbārstītās virsmas izveļ uzrūgušo mīklu, izspiež ārā gaisu un atkal izveido apaļu formu. Pārklāj un noliek “atpūsties” uz 10 minūtēm.
- Izrullē mīklu 40-45 cm taisnstūrī. Pārsmērē ar pildījuma masu (atstāj 2 cm maliņas brīvas).
- Sākot no garākās malas, pakāpeniski sāk rullēt mīklu garā “rullī”. Aizspiež ciet galus. Ruļļa savienojuma vietu pagriež uz leju. Ar maizes nazi (derēs arī ass parastais nazis) rulli pārgriež gareniski uz pusēm. Iegūtās divas bizes daļas sāk uzmanīgi tīt vienu ap otru, no savītās bizes veidojot apli, ar griezuma vietām uz augšu. Pārceļ uz sagatavoto formu, pārklāj ar dvielīti vai pārtikas plēvi. Noliek siltā vietā uz 45 minūtēm siltā vietā uzrūgt (vai līdz mīkla ir dubultojusies izmērā). Pārkaisa ar riekstiem.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 grādiem. Maizīti liek krāsnī un cep 45-60 minūtes (vai līdz iekšējā temperatūra sasniedz 88 grādus).
- Maizi izņem no krāsns un atļauj atdzist formā 20 minūtes. Tad no formas izņem un pasniedz siltu vai atdzisušu.
Pildījuma gatavošana:
- Aprikozes pārgriež uz pusēm un liek mazā katliņā, pielej ūdeni un rumu, pavāra 2 minūtes. Liek vāku un tur siltumā 20-30 minūtes (var atstāt ievilkties uz vairākām stundām).
- Aprikozes liek blenderī kopā ar cukuru, 3 ēdamkarotēm mērcēšanas šķidruma, sviestu un vaniļu. Sablenderē viendabīgā masā (ja necieciešams, var pievienot vēl mērcēšanas šķidrumu). Iemaisa sasmalcinātos riekstus.
Atbildēt