Ziemas aukstākajos mēnešos karsta zupas bļoda bieži vien ir vislabākā maltīte – piedevas tai variē pēc savas gaumes un virtuves skapīšu satura. Šoreiz izvēlējos kombināciju “garneles plus udon nūdeles’. Āzijas garšu dod ķiploks, ingvers un ‘ponzu’ sojas mērce.
“Kikkoman” sojas mērces ar citrusu ponzu – ar ko tā atšķiras no parastās sojas mērces? ‘Ponzu’ ir viegla mērce, kas gatavota no “Kikkoman” dabiski raudzētas sojas mērces, citronu sulas un etiķa. Ponzu apvieno maigu etiķa un citronu skābumu ar kvalitatīvas sojas mērces sāļo garšu. Pievienojot to ēdieniem, uzreiz iegūstam patīkamu līdzsvaru starp sāļo un svaigi skābeno.
Tradicionāli ponzu mērci izmantoja japāņu ēdienā ‘shabu-shabu‘, vai kopā ar plānām viegli apceptām gaļas šķēlēm (‘tataki‘), tāpat baudīja kā dipi mērci sobas vai somen nūdelēm,
‘Ponzu’ vēsturiski ir tradicionāla mērce Japānas virtuvē, tomēr savu nosaukumu tā ir aizguvusi no holandiešu valodas, kurā vārds “pons” nozīmēja “sprādziens”, šajā gadījumā – garšu sprādziens.
“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT.
Izejvielas 4 porcijām:
- eļļa cepšanai
- 4 ķiploka daiviņas, nomizotas un sagrieztas plānās šķēlītēs
- 4 cm gara ingvera sakne, nomizota un sarīvēta
- 1 sarkanā paprika, sagriezta plānās sloksnītēs
- 100 grami cukurzirņu pākstis, pārgrieztas gareniski uz pusēm
- 200 grami sēņu (es izmantoju ‘shimeji’ sēnes, derēs arī šampinjoni, šitake un austersēnes)
- 1 litrs vistas vai garneļu buljona
- 150 grami mazās kukurūzas, pārgreiztas gareniski uz pusēm
- 20 lielās garneles, termiski neapstrādātas
- 2 ēdamkarotes “Kikkoman” ‘ponzu’ sojas mērces
- pasniegšanai – svaigs koriandrs (kinza)
- 1 laims, sagriezts daiviņās
- 2 paciņas tvaicētu ‘udon’ nūdeļu
Gatavošana:
- Zupas katlā lej buljonu un uzkarsē. Pievieno vienu ēdamkaroti ponzu mērces.
- Uz pannas, pāris minūtes maisot, uzkarsētā eļļā apcep pusi no ķiploka un ingvera. Pieveino papriku un sēnes, cep vēl divas minūtes. Iemaisa cukurzirņus, turpina cept vēl minūti. Pannas saturu pievieno uzkarsētajam buljonam.
- Uz pannas, vienu minūti maisot, uzkarsētā eļļā apcep atlikušo ķiploku un ingveru. Pievieno garneles un cep, līdz tās gatavas (sārtas). Pievieno katla saturam.
- Katlā liek udon nūdeles un kukurūzu, samaisa. Uzkarsē un vāra 3 minūtes.
- Pasniedz karstu ar svaigu kordiandru un laima šķēlītēm.
Atbildēt