Forele ir lieliska alternatīva tik ierastajam lasim – tai ir mazāks tauku saturs un šīs zivis tiek audzētas tepat Latvijā. Līdz ar to tā ir gan ilgtspējīgāka, gan svaigāka izvēle. Mūsmājās izvēlamies Dzērbenes foreles un baudām tās gan svaigas viegli sālītas, gan gatavotas krāsnī.
Forele kopā ar skābā krējuma un majonēzes “mētelīti”, kā arī ar kraukšķīgu rīvmaizes kārtiņu – gards ēdiens, kurā papildus nianses piešķir ķiploks un timiāns.
Izejvielas 2 porcijām:
- 200 grami zaļo sparģeļu
- 2 foreles filejas gabali (kopā aptuveni 350 grami), ar ādu un bez asakām
- 2 ēdamkarotes majonēzes
- 2 ēdamkarotes skābā krējuma
- 1 ēdamkarote citrusa sulas
- 2 ķiploka daiviņas, nomizotas un sakapātas
- sāls pēc garšas
- svaigi malti melnie pipari
- ¼ glāzes rīvmaizes
- 30 grami sviesta, izkausēts un atdzesēts
- puse tējkarotes timiāna lapiņu (svaigu vai kaltētu)
- citrona šķēles pasniegšanai
Gatavošana:
- Sparģeļiem nogriež vienu centimetru no apakšējās daļas. Visus sparģeļus liek bļodā ar aukstu ūdeni vai kā puķēm kātus ūdenī uz pāris stundām. Šo soli var izlaist, ja sparģeļi ir ļoti svaigi, bet ja nav – ūdens padzeršanās tos padarīt kraukšķīgākus un vieglāk mizojamus. Pēc tam, kad sparģeļi ir padzērušies, tiem ar dārzeņu mizojamo nomizo kātiem apakšējās daļas vidēji 5-10 centimetrus.
- Bļodiņā kopā samaisa majonēzi, skābo krējumu, citrusa sulu un ķiplokus.
- Abus filejas gabalus pārkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem. Pāri laša filejai klāj majonēzes masu.
- Bļodiņā samaisa kopā rīvmaizi, ⅔ no kausētā sviesta un timiānu. Masu klāj pa virsu majonēzes kārtai uz zivs.
- Cepamajā traukā apakšā liek sparģeļus vienā slānī, pārsmērē pāri atlikušo sviestu. Virsū “uzsēdina” foreles gabalus.
- Cep uz uzkarsēta grila vai cepeškrāsnī, līdz zivs ir gatava (cepeškrāsnī vidēji 20 minūtes 180 grādos).
- Pasniedz nekavējoties kopā ar svaiga citrona šķēlēm.
Atbildēt