
Dzērvenes un cidonijas ir manas mīļākās ziemas ogas – tajās abās ir milzums vitamīnu un arī garša ir ļoti bagātīga. Ja citām ogām parasti līdzsvaram desertos pievienoju kādu skābāku sulu, tad šīm abām tas nav nepieciešams.
Dzērveņu jogurta kūka ir viegla, maigi skābena un ļoti garda. Tās pamatu veido biskvīts, pamata masu – ar želatīnu stindzināta jogurta un saldā krējuma masa.
Izejvielas:
Pamatnei:
- 2 olas
- 80 grami cukura
- 30 grami olīveļļas
- 50 grami grieķu jogurta
- 90 grami kviešu miltu
- šķipsna cepamā pulvera
Dzērveņu masai:
- 6 tējkarotes želatīna (vai cits daudzums, kas atbilst 1400 ml masas sastindzināšanai saskaņā ar konkrētā želatīna stiprumu)
- 150 ml auksta ūdens
- 300 grami grieķu jogurta
- 300 ml saldā krējuma
- 150 grami cukura (var likt vairāk, ja vēlas saldāku kūku)
- 200 ml tīras dzērveņu sulas (var atrast lielveikalu saldētavās, tetrapaku sula nederēs)
Dzērveņu virskārtai:
- 200 grami saberztu dzērveņu masas (nopērkama lielveikalu ledusskapjos pie ogām)
- 80 grami cukura
Gatavošana:
Gatavo pamatni:
- Olas ar cukuru puto tik ilgi, līdz iegūst ļoti gaisīgu un pēc krāsas gaišu masu.
- Olīveļlu bļodiņā sajauc kopā ar jogurtu.
- Kviešu miltus samaisa cepamo pulveri.
- Saputotajās olās iecilā jogurtu ar olīveļļu. Iesijā miltu maisījumu un atkal samaisa.
- Mīklu lej kūkas formā (ar noņemamām malām) ar 23 centimetru diametru un cep 170 grādos 18-20 minūtes (līdz biskvīts vietām sāk kļūt gaiši zeltains). Izņem no krāsns un pilnībā atdzesē.
Gatavo dzērveņu masu:
- Želatīnu uzbriedina aukstajā ūdenī 15 minūtes. Iegūto masu sadala divās daļās – ⅓ un ⅔. Mazāko daļu pārklāj ar pārtikas plēvi un ieliek ledusskapī.
- Jogurtu samaisa ar cukuru. Saldo krējumu uzputo.
- Mazā katliņā ⅔ želatīna maisot uzkarsē, līdz želatīns kļūst šķidrs (nekādā gadījumā neuzvāra, jo tad želatīns zaudēs savas recējošās īpašības). Pielej jogurta masai, samaisa. Pielej dzērveņu sulu. Iegūto masu iemaisa putukrējumā. Lej formā un liek aukstumā sastingt vismaz uz 3 stundām.
- Kad jogurta masa sākusi sastingt, gatavo dzērveņu virskārtu. Mazā katliņā, nepārtraukti maisot, uzsilda dzērveņu sulu kopā ar cukuru. Sagaida līdz cukurs izkūst, bet dzērvenes pārāk neuzkarsē. Nogriež uguni un iemaisa atlikušo želatīnu. Masu, ik pa laikam apmaisot, atdzesē 5 minūtes. Pārlej kūkai un atkal noliek aukstumā vismaz uz 3 stundām.
- Noņem kūkas formas malas, griež gabalos un pasniedz.



Atbildēt