Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Ķiršu un nektarīnu klafuti

29 jūlija, 2022 Leave a Comment

Apmaksāts saturs sadarbībā ar “Dansukker”

Ja jautāsiet francūžiem, kurš ir viņu mīļākais ķiršu deserts, gandrīz nešaubīgi varu teikt, ka atbilde būs – “Klafuti!” Šis eksotiskajā vārdā dēvētais pīrāgs nu jau ir kļuvis par tradicionālu Francijas virtuves ēdienu – cēlies no Limuzīna reģiona valsts vidienē. 

Tagad to gatavo visā Francijā un, ja franču namamātei jautāsiet pēc klafuti receptes, viņa visdrīzāk atzīsies, ka gatavo to “uz aci” – līdzīgi kā mēs pankūku mīklu. Jo tieši tik vienkāršs savā būtībā ir šis deserts. 

Deserta pudiņveidīgās konsistences pamatā ir olas un saldais krējums. Klasiskā variantā klafuti gatavo ar melnajiem ķiršiem un tieši šo variantu var dēvēt oriģinālajā vārdā. Citas versijas ar plūmēm, kazenēm, mellenēm un citām ogām būtu jāsauc citādi – ‘flaugnarde’. 

Jā, un tradicionālajā versijā ķiršiem kauliņus neizņem pirms pievienošanas mīklai – jo tieši kauliņi dod mandeļu aromātu, kas tika uzskatīts par neatņemamu deserta sastāvdaļu. 

Klafuti saldināšanai izmantoju ‘Dansukker’ ekoloģisko cukurbiešu cukuru – kopš 2021.gada to ražo Lietuvas rūpnīcā no Lietuvā un Latvijā ekoloģiski audzētām cukurbietēm. Ekoloģiska cukurbiešu audzēšana noris kā sensenos laikos – tiek izmantots dabīgs mēslojums (kūtsmēsli un komposts), tāpat cukurbietes tiek kaplētas un nezāles iznīcinātas mehāniski ar iekārtām, ko darbina saules baterijas. 

Izejvielas:

  • sviests cepamās formas ietaukošanai
  • 2 olas 
  • 2 olu dzeltenumi
  • 100 grami “Dansukker” ekoloģiskā cukurbiešu cukura + 2 ēdamkarotes cukura cepamās formas izkaisīšanai
  • 70 grami miltu
  • 250 ml saldā krējuma
  • 400 grami augļu (šoreiz liku ķiršus bez kauliņiem un nektarīnus šķēlītēs)
  • “Dansukker” pūdercukurs pārkaisīšanai 

Gatavošana:

  1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Ar sviestu iesmērē 23 cm diametra pīrāgu formu (ar nenoņemamām malām, lai mīkla neizlītu ārā). Izkaisa ar cukuru, lieko izber.
  2. Ar mikseri sakuļ kopā olas, olu dzeltenumus, cukuru, miltus un saldo krējumu. Kuļ, līdz iegūta viendabīga masa. Alternatīva – izmantot blenderi, visas sastāvdaļas ielejot blendera krūzē un sablenderējot. 
  3. Cepamajā formā apakšā kārto augļus vienmērīgā slānī. Pa virsu lej mīklu tā, lai augļi būtu ⅔ nosegti. 
  4. Cep 20-30 minūtes vai līdz virspuse kļūst viegli zeltaina. Izņem no krāsns un atdzesē istabas temperatūrā. Pasniedz siltu ar plombīra saldējumu vai atdzisušu ar putukrējumu. 

Filed Under: Konditoreja Tagged With: Dansukker, Francijas virtuve, Ķirši, Klafuti, Nektarīni, Ogas, Pūdercukurs, Saldais krējums, Vasara

« Zemeņu limonāde
Medū un ķiplokos glazēts puķkāposts »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...