
Ja jautāsiet francūžiem, kurš ir viņu mīļākais ķiršu deserts, gandrīz nešaubīgi varu teikt, ka atbilde būs – “Klafuti!” Šis eksotiskajā vārdā dēvētais pīrāgs nu jau ir kļuvis par tradicionālu Francijas virtuves ēdienu – cēlies no Limuzīna reģiona valsts vidienē.
Tagad to gatavo visā Francijā un, ja franču namamātei jautāsiet pēc klafuti receptes, viņa visdrīzāk atzīsies, ka gatavo to “uz aci” – līdzīgi kā mēs pankūku mīklu. Jo tieši tik vienkāršs savā būtībā ir šis deserts.
Deserta pudiņveidīgās konsistences pamatā ir olas un saldais krējums. Klasiskā variantā klafuti gatavo ar melnajiem ķiršiem un tieši šo variantu var dēvēt oriģinālajā vārdā. Citas versijas ar plūmēm, kazenēm, mellenēm un citām ogām būtu jāsauc citādi – ‘flaugnarde’.
Jā, un tradicionālajā versijā ķiršiem kauliņus neizņem pirms pievienošanas mīklai – jo tieši kauliņi dod mandeļu aromātu, kas tika uzskatīts par neatņemamu deserta sastāvdaļu.

Klafuti saldināšanai izmantoju ‘Dansukker’ ekoloģisko cukurbiešu cukuru – kopš 2021.gada to ražo Lietuvas rūpnīcā no Lietuvā un Latvijā ekoloģiski audzētām cukurbietēm. Ekoloģiska cukurbiešu audzēšana noris kā sensenos laikos – tiek izmantots dabīgs mēslojums (kūtsmēsli un komposts), tāpat cukurbietes tiek kaplētas un nezāles iznīcinātas mehāniski ar iekārtām, ko darbina saules baterijas.
Izejvielas:
- sviests cepamās formas ietaukošanai
- 2 olas
- 2 olu dzeltenumi
- 100 grami “Dansukker” ekoloģiskā cukurbiešu cukura + 2 ēdamkarotes cukura cepamās formas izkaisīšanai
- 70 grami miltu
- 250 ml saldā krējuma
- 400 grami augļu (šoreiz liku ķiršus bez kauliņiem un nektarīnus šķēlītēs)
- “Dansukker” pūdercukurs pārkaisīšanai
Gatavošana:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Ar sviestu iesmērē 23 cm diametra pīrāgu formu (ar nenoņemamām malām, lai mīkla neizlītu ārā). Izkaisa ar cukuru, lieko izber.
- Ar mikseri sakuļ kopā olas, olu dzeltenumus, cukuru, miltus un saldo krējumu. Kuļ, līdz iegūta viendabīga masa. Alternatīva – izmantot blenderi, visas sastāvdaļas ielejot blendera krūzē un sablenderējot.
- Cepamajā formā apakšā kārto augļus vienmērīgā slānī. Pa virsu lej mīklu tā, lai augļi būtu ⅔ nosegti.
- Cep 20-30 minūtes vai līdz virspuse kļūst viegli zeltaina. Izņem no krāsns un atdzesē istabas temperatūrā. Pasniedz siltu ar plombīra saldējumu vai atdzisušu ar putukrējumu.



Atbildēt