“Spring rolls” jeb pavasara rullīši ir Ķīnas un citu Āzijas dienvidaustrumu valstu tradicionālais ēdiens. Šo uzkodu parasti pirmo reizi gadā gatavoja Pavasara svētkos, ar ko atzīmēja garās ziemas beigas, izvēloties ēdieniem pirmos pavasara dārzeņus – tieši no tiem ir cēlies nosaukums.
Pavasara rullīšu gatavošanas metode ir dārzeņu un dažreiz gaļas pildījums kraukšķīgā apvalkā. Pie šāda principa pieturējos arī šoreiz – pildījumā liku rīsu nūdeles un apceptus dārzeņus. Apvalks – filo mīkla, kura ir atrodama veikalos pie saldētās produkcijas. Fritēšanas vietā izvēlējos veselīgāku metodi – cepšanu krāsnī. Tāpat rullīši lieliski izdodas cepti airfryerī.
Rullīšu pildījuma gatavošanā izmantoju “Kikkoman” bioloģisko sojas mērci – tā ir dabiski raudzēta un gatavota no īpaši atlasītām izejvielām, kuras atbilst Eiropas Savienības bioloģiskās lauksaimniecības vadlīnijām. Šī mērce tiek izturēta 6 mēnešus īpašā rūpnīcā Japānā un veikalu plauktos to atpazīsi pēc bioloģiskās lauksaimniecības simbola “zaļās lapiņas”. Šis produkts ir piemērots arī vegāniem.
“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT.
Izejvielas 10 rullīšiem:
- 125 grami smalko rīsu nūdeļu
- eļļa cepšanai
- 3 nomizotas un sasmalcinātas ķiploka daiviņas
- 1 liels vai divi mazāki burkāni, nomizoti un sarīvēti uz rupjās rīves
- 250 grami Ķīnas kāposta, sasmalcināts gabaliņos
- 1 maza sarkanā paprika, sagriezta mazos kubiņos
- 1 tējkarote ‘Kikkoman’ sezama sēklu eļļas
- 2 ēdamkarotes ‘Kikkoman’ dabiski raudzētas bio sojas mērces
- 2 ēdamkarotes kukuzūras cietes (var aizstāt ar parastajiem miltiem)
- 10 loksnes saldētas filo mīklas
- 3 ēdamkarotes eļļas
Mērcei:
- saldā čili mērce
- laima sula
Gatavošana:
- Filo mīklu ieliek uz dažām stundām ledusskapī atkust.
- Rīsu ndeles pārlej ar verdošu ūdeni tā, lai tās ir pilnībā nosegtas. Uzliek vāku un atstāj uz 5 minūtēm (vai atbilstoši instrukcijām uz nūdeļu iepakojuma). Nokāš ūdeni un nūdeles ar šķērēm sagriež īsākos gabaliņos.
- Dārzeņus apcep uzkarsētā eļļā. Pievieno sojas mērci un sezama eļļu, samaisa. Kad dārzeņi ir vidēji mīksti, pievieno kukurūzas miltus, kas sajaukti ar pāris karotēm auksta ūdens. Visu kārtīgi samaisa un uzkarsē (milti “iebiezinās” lieko šķidrumu dārzeņu masā). Nogaršo un, ja nepieciešams, pievieno nedaudz sāls.
- Filo mīklu izritina tā, lai var paņemt atsevišķas loksnes. Loksni pārloka uz pusēm. Pie mīklas četrstūra īsākās malas liek 3-4 ēdamkarotes dārzeņu masas un sāk locīt (locīšanas tehniku var redzēt ŠEIT) – sākumā īsāko malu pāri dārzeņiem, tad pieloka klāt sānu malas un turpina rullēt virzienā uz īsāko tālāko malu. Augšējo malu pārsmērē ar aukstu ūdeni, kas nodrošinās to, ka rullītis turas ciet.
- Rullīšus liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Pārsmērē ar eļļu.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Cep 20-25 minūtes, līdz rullīši ir skaisti zeltaini.
- Pagatavo mērci, sajaucot kopā saldo čili mērci ar laima sulu. Rullīšus pasniedz siltus kopā ar mērci.
Atbildēt