Taizemiešu garšu iedvesmots ēdiens, kuram nepieciešamas vairākas Āzijas virtuves sastāvdaļas, bet kurš attaisnos visu ieguldīto laiku – krēmīga kokosa mērce ar zemesriekstu garšu, papildināta ar laima sulu un sojas mērci. Receptē ir sniegts maigas garšas variants – ja vēlies asākas un sildošākas notis, pievieno vai nu svaigu čili vai čili eļļu.
Parasti “Kikkoman” sojas mērce tiek pasniegta skaistās īpašas formas pudelēs, kuras pasaulē ieguvušas nu jau kulta statusu. To dizains ir visā pasaulē plaši pazīstams, jo pudeļu radītājs ir viens no Japānas ievērojamākajiem dizaineriem – Kendži Ekuans.
Ekuans uzskatīja, ka “dizains ir dzīves uzlabojumu avots” un, vadoties pēc šī principa, 1961.gadā radīja 150 ml ietilpības pudeli, kurā “Kikkoman” joprojām pilda savas sojas mērces. Tā ir ne vien glīta, bet arī ļoti funkcionāla, jo ļauj ēdienam pievienot precīzi tik mērces, cik vēlaties. Pudeles vāciņš ir noskrūvējams, ērti mazgājamus trauku mašīnā un izmantojams atkal.
“Kikkoman” produkciju vari iegādāties lielveikalu Āzijas produktu plauktos, kā arī interneta veikalā “Cesars”. Ar pilnu šī ražotāja produktu sortimentu vari iepazīties ŠEIT.
Izejvielas 4 porcijām:
- eļļa cepšanai
- 1 liels vai 2 mazāki sīpoli, nomizoti un sagriezti gabaliņos
- 3 ķiploka daiviņas, nomizotas un sagrieztas gabaliņos
- 3 cm gara ingvera sakne, nomizota un sarīvēta vai sakapāta mazos gabaliņos
- 5 cm citronzāles, sīki sakapāta (kāta mīkstākā daļa)
- 1-2 ēdamkarotes “Kikkoman” dabiski raudzētas sojas mērces ‘tamari’ ar samazinātu sāls daudzumu
- 2 sarkanās paprikas, sagrieztas gabaliņos
- 200 grami mazo kukurūzas vālīšu, sagrieztas gareniski uz pusēm
- 500 grami vistas filejas, sagriezta kumosa lieluma gabaliņos
- 100 grami zemesriekstu sviesta
- 400 ml kokosriekstu piena
- 200 ml buljona vai piena
- 2 ēdamkarotes kukurūzas cietes (vai parasto kviešu miltu)
- 1 ēdamkarote zivju mērces
- sula no laima pusītes
- 1 ēdamkarote medus vai cukura
- pasniegšanai – vārīti Taizemes jasmīnu rīsi, lociņi, svaigs koriandrs, apceptu zemesriekstu gabaliņi
Gatavošana:
- Uzkarsētā eļļā uz pannas apcep sīpola gabalus, līdz tie sāk kļūt caurspīdīgi. Pievieno ķiploku, ingveru un citronzāli, apcep 2 minūtes (ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz eļļas). Pievieno papriku un kukurūzu, samaisa. Pielej sojas mērci un cep visu 3-4 minūtes.
- Pannas saturam pievieno vistas gabalus, maisot cep aptuveni 5 minūtes uz vidēji zemas uguns. Pielej kokosriekstu pienu un buljonu (vai pienu), sajauc un sagaida pirmo burbuli. Samazina uguni un turpina vārīt 3-4 minūtes. Pievieno zivju mērci, laima sulu un medu (vai cukuru).
- Kukurūzas cieti (vai miltus) sajauc ar 100 ml ūdens tā, lai veidotos viendabīga masa. Pielej pannas saturam, samsaisa un visu uz lēnas uguns maisot uzkarsē. Mērce lēnām sāks sabiezēt. Nogaršo un, ja nepieciešams, pievieno vēl ēdamkaroti sojas mērces, samaisa.
- Pasniedz ar vārītiem rīsiem, svaigu koriandru, lociņiem un pārkaisa ar zemesriekstiem.
Atbildēt