Mājās gatavota granola ir neaizstājams ēdiens mūsmājās ne tikai no uzturvērtības viedokļa, bet arī ērtuma ziņā – to var baudīt kā ātras brokastis ar pienu vai arī papildināt ar jogurtu un augļiem kā sātīgu uzkodu. Šo granolas recepti izmantoju jau vairākus gadus, jo to mana ģimene atzinusi par vislabāko no izmēģinātajām.
Plusi pašgatavotai granolai – vari pielāgot cukura daudzumu savai gaumei: šajā receptē rafinētā cukura vietā izvēlējos izmantot medu (var aizstāt ar agaves vai kādu citu sīrupu) un kokosriekstu ziedu cukuru. Otrs iemesls – vari izvēlēties sastāvdaļas, kas ir pieejamas un tev garšo: variē ar dažādiem riekstiem un sēklām, pievieno to riekstu sviestu, kurš ir tavā gaumē.
Receptē izmantoju dāņu ražotāja “Urtekram” produktus – tie ir ekoloģiski sertificēti, ko apliecina zaļā eko lapiņa uz iepakojuma. Produkti nesatur pesticīdus, konservantus, ģmo, rafinēto cukuru, rafinētās eļļas. Tāpat piedāvājumā atradīsi arī produkciju, kas nesatur laktozi un glutēnu.
URTEKRAM savu darbību uzsāka 1972. gadā kā ekoloģisku preču veikals Kopenhāgenas centrā. Pēc dažiem gadiem interese par viņu produkciju bija tik liela, ka nācās meklēt jaunas, lielākas telpas. Tagad URTEKRAM ir kļuvis par vienu no Skandināvijas vadošajiem ekoloģisko preču zīmoliem un eksportē savus produktus uz vairāk nekā 30 pasaules valstīm.
“Urtekram” būs lieliska izvēle, ja esi tikai nesen iesācis ceļu uz konvencionālo produktu aizvietošanu ar bioloģiski audzētiem – kā pirmais solis varētu būt tieši graudaugu, pākšaugu un cepamo eļļu nomaiņa. Tie ir parasti visbiežāk lietotie produkti mūsu virtuvēs, līdz ar to tevi varētu iepriecināt fakts, ka “Urtekram” cenas savā kategorijā ir ļoti pievilcīgas.
Izejvielas 15 porcijām granolas:
- 500 grami “Urtekram” auzu pārslu, bez glutēna
- 170 grami “Urtekram” kokosriekstu skaidiņu
- 200 grami “Urtekram” saulespuķu sēklu
- 50 grami “Urtekram” pekanriekstu, sakapāti mazākos gabaliņos
- 50 grami kokosriekstu ziedu cukura
- puse tējkarotes “Urtekram” smalkā jūras sāls
- 130 ml “Utrekram” kokosriekstu eļļas
- 120 grami zemesriekstu sviesta
- 120 grami medus (vai kāda sīrupa, piemēram, agaves, kļavu)
- 100 grami “Urtekram” grauzdētu kokosriekstu čipsu
Gatavošana:
- Krāsni uzkarsē līdz 175 grādiem.
- Lielā bļodā sajauc kopā auzu pārslas, kokosriekstu skaidiņas, saulespuķu sēklas, pekanriekstu gabaliņus, cukuru un sāli.
- Maza izmēra katliņā lēnām uzsilda, pa laikam apmaisot, kokosriekstu eļļu, zemesriekstu sviestu un medu (vai sīrupu), līdz katliņa saturs iegūst viendabīgu konsistenci.
- Katliņa saturu lej bļodā ar “sausajām” izejvielām. Visu kārtīgi samaisa, vislabāk ar koka karoti.
- Divas cepamās pannas izklāj ar cepamo papīru. Katrā no tām liek pusi no sagatavotās masas, izlīdzina vienmērīgā slānī pa visu pannu.
- Cep krāsnī 20-35 minūtus. Pēc pirmajām 15 minūtēm granolu uz pannas kārtīgi samaisa, lai tā vienmērīgi apceptos no visām pusēm. Turpina cept, līdz tā iegūst gaiši zeltainu toni. Ap divdesmito minūti granolu uzpasē, lai tā neapceptos pārāk brūna.
- Nenoņemot no pannas, pilnībā atdzesē. Kad granola atdzisusi, tajā iemaisa kokosriekstu čipsus.
- Bauda uzreiz vai uzglabā hermētiski noslēgtos traukos 2-3 nedēļas.
Atbildēt