Man garšo ‘tīrs ēdiens’. Kurā redzamas sastāvdaļas, kuram ir godīgas garšas un, kuru gatavojot, virtuvē nav jāpavada daudz laika… Tieši tāds ir šis ēdiens – vistas krūtiņa, cepta cepeškrāsnī kopā ar krāsainiem dārzeņiem. Šoreiz to pasniedzu ar pētersīļu pesto. Nevienas liekas neveselīgas kalorijas, dārzeņus var kombinēt pēc savas gaumes un izjūtas. Interesantumu visam piešķirs pāris šļaksti balzamiko etiķa un svaigi garšaugi – vai nu sakapāti un pārbērti pāri vai no tiem pagatavota mērce.
Izejvielas (4 personām):
- eļļa cepšanai
- 4 vistas krūtiņas (filejas)
- 1 dzeltenā paprika, iztīrīta un sagriezta gabaliņos
- 2 paliels baklažāns, sagriezts gabaliņos
- 4 ķiploka daiviņas, notīrītas
- 1 sarkanais sīpols, norītīrs un sagriezts palielos gabalos
- pāris zariņi ķiršu tomātu
- ja ir – dažas saldo zirņu pākstis vai sauja (atsaldētu) zaļo zirnīšu
- sāls
- svaigi malti melnie pipari
- daži timiāna zariņi
- nedaudz olīveļļas
- 1 ēdamk. balzāmetiķa
Mērcei:
- sauja pētersīļu (var būt arī kāti)
- 1 ķiploka daiviņa
- šķipsniņa sāls
- 1 ēdamk. mandeļu miltu vai ciedru riekstu
- 1 ēdamk. ūdens
Gatavošana:
- Vistas krūtiņas apber ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem. Uz pannas uzkarsētā eļļā uz palielas uguns tās apbrūnina no abām pusēm apbrūnina, aptuveni 2 minūtes no katras puses – tā, lai var redzēt gaiši zeltaini brūnu ‘garoziņu.
- Cepeškrāsni uzkarsē uz 200C. Cepampannu izklāj ar cepamo papīru. Uz pannas kārto apbrūninātās vistas krūtiņas, paprikas gabaliņus, ar roku saplacinātas ķiploka daiviņas, sīpola gabalus. Par virsu liek dažus timiāna zariņus un ja ir vēlēšanās – viegli pārslaka ar olīveļļu. Pārber ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.
- Baklažāna gabaliņus kārto uz otras cepešpannas un pārber ar šķipsniņu sāls.
- Abas cepešpannas liek krāsnī – baklažānus zemāk, vistu ar dārzeņiem augstāk. Cep 15 minūtes vai kamēr vistas krūtiņa ir izcepusies un vidū vairs nav rozā. Svarīgi būtu arī gaļu tomēr nepārcept (tad fileja kļūst šķiedraina un sausa – principā cepšanas ilgums atkarīgs no gabala lieluma. 5 minūtes pirms vista gatava (aptuveni) uz augšējās pannas liek tomātu ķekarus un zirnīšu pākstis. Liek atpakaļ krāsnī. Kad viss gatavs, abas pannas ņem ārā no krāsns. Baklažānus saber bļodā un pārlej ar balzāmetiķi, izmaisa.
- Pagatavo pētersīļu mērci, blenderī sablenderējot visas mērces sastāvdaļas. Mērces konsistenci var pieregulēt ar eļļas vai ūdens palīdzību.
- Ēdienu kārto pa porcijām – uz katra šķīvja liek vienu vistas krūtiņu un 1/4 dārzeņu. Uz dārzeņiem var nedaudz uzliek balzāmetiķa redukciju (sīrupu). Pasniedz kopā ar pētersīļu mērci.
Varianti:
- Mērces pagatavošanai var izmantot garšaugus pēc savas gaumes – pētersīļus, dilles, koriandru (kinzu), piparmētras utt. Visu var vienkāršot un vienkārši sajaukt sasmalcinātus garšaugus ar bezpiedevu vai jogurtu, vai biolakto.
- Kopā ar vistu var cept dažādus dārzeņus – ja cep saknes t.sk. kartupeļus, tad tās būtu jāliek cepties agrāk un vistu ieliek klāt ‘pusceļā’.
- Manuprāt, ļoti labi šai ēdienā iederētos cepts ķirbis vai saldie kartupeļi – nākamreiz noteikti mēģināšu izmantot tieši šādu variantu.
- Sevis lutināšanai lieliski iederētos klāt gailenes vai kāda sēņu mērce.
Atbildēt