Nav jāceļo uz tuvajiem austrumiem, lai nobaudītu turienes ēdienu! Patiesībā pietiek vien novārīt zirņus, iegādāt pāris eksotiskākas garšvielas un mājās var pagatavot Tuvo Austrumu fast food ēdienu – falafeli. Tās patiesībā ir eļļa ceptas zirņu bumbiņas, ko parasti ēd, ietītas pitas maizē kopā ar marinētiem dārzeņiem, asām mērcēm un tahini bāzes piedevām. Austrumos šo gardumu var iegādāt vai uz katra stūra un katrai bodītei ir vien sev raksturīgā recepte.
Šajā receptē falafelis jeb zirņu bumbas tiek pasniegtas kopā ar kuskusa salātiem. Sākumā biju skeptiska par savu spēju pagatavot kaut cik sakarīgi garšojoši falafeli – tomēr nepadevos, un rezultāts: aromātiskas bumbas ar svaigiem viegliem salātiem. Ja nav vēlēšanās ‘krāmēties’ ar kuskusu, derēs jebkādi dārzeņu salāti. Lai garšo!
Izejvielas:
Falafeļu pagatavošanai:
- 400g izvārītu nosusinātu auna (turku) zirņu
- 2 daiviņas ķiploka
- buntīte pētersīļu
- 1 mazs sarkanais sīpols
- 1 tējk.maltu romiešu ķimeņu (cumin)
- 1 tējk.malta koriandra
- 1/2 tējk. čili pulvera
- 2 tējk. kviešu miltu
- 2 tējk. augu eļļas
- eļļa fritēšanai/cepšanai
- sāls
Salātu un mērces pagatavošanai:
- falafeļi
- 200g kuskusa
- 2 lieli citroni, 1 citrona miza, abu citronu sula
- 3 tējk. olīveļļas
- lociņi, sagriezti
- 1 gurķis, sagriezts šķēlītēs
- puse paprikas, sagriezta mazos kubiņos
- piparmētras, sagrieztas palielos gabalos
- liela bunte pētersīļu, sagriezti palielos gabalos
- 150ml bezpiedevu jogurta
Falafeļu gatavošana:
- Sausus vārītus zirņus ber blenderī kopā ar sakapātu sīpoli, ķiploku, pētersīļiem, garšvielām, miltiem un nedaudz sāls.
- Sablendē, līdz iegūta diezgan viendabīga masa ((ja tā ir pārāk šķidra, nedaudz pievieno miltus – konsistencei jābūt kā kotlešu masai :)).
- No iegūtās masas ar rokām veido 3-4 cm diametra bumbiņas.
- Palielā katlā līdz vārīšanās temperatūrai uzkarsē eļļu fritēšanai. Sagatavotās bumbiņas vāra eļļā, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.
- Alternatīvs gatavošanas veids – cep pannā uzkarsētā eļļā. Šajā gadījumā bumbiņu vietā veido plācenīšus.
- Bumbiņas izceļ no katla un nosusina uz papīra dvieļiem.
Salātu un mērces pagatavošana:
- Pagatavo kuskusu saskaņā ar instrukciju uz iepakojuma (es ūdens vietā izmantoju buljonu).
- Gatavo kuskusu ar dakšu uzirdina, tajā iemaisot 1.5 citrona mizu, sulu, olīveļļu, lociņus, gurķi, papriku, piparmētru, 3/4 no pētersīļiem. Pievieno sāli pēc garšas.
- Kārto uz liela šķīvja. Pa virsu liek gatavos falafeļus. Pasniedz kopā ar mērci (skat.4.punktu)
- Mērces pagatavošana – atlikušo puscitrona sulu un 1/4 pētersīļu iemaisa jogurtā. Gatavs!
Atbildēt