Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Falafelis jeb zirņu bumbas ar kuskusa salātiem

6 novembra, 2010 Leave a Comment


Nav jāceļo uz tuvajiem austrumiem, lai nobaudītu turienes ēdienu! Patiesībā pietiek vien novārīt zirņus, iegādāt pāris eksotiskākas garšvielas un mājās var pagatavot Tuvo Austrumu fast food ēdienu – falafeli. Tās patiesībā ir eļļa ceptas zirņu bumbiņas, ko parasti ēd, ietītas pitas maizē kopā ar marinētiem dārzeņiem, asām mērcēm un tahini bāzes piedevām. Austrumos šo gardumu var iegādāt vai uz katra stūra un katrai bodītei ir vien sev raksturīgā recepte.

Šajā receptē falafelis jeb zirņu bumbas tiek pasniegtas kopā ar kuskusa salātiem. Sākumā biju skeptiska par savu spēju pagatavot kaut cik sakarīgi garšojoši falafeli – tomēr nepadevos, un rezultāts: aromātiskas bumbas ar svaigiem viegliem salātiem. Ja nav vēlēšanās ‘krāmēties’ ar kuskusu, derēs jebkādi dārzeņu salāti. Lai garšo!

Izejvielas:

Falafeļu pagatavošanai:

  • 400g izvārītu nosusinātu auna (turku) zirņu
  • 2 daiviņas ķiploka
  • buntīte pētersīļu
  • 1 mazs sarkanais sīpols
  • 1 tējk.maltu romiešu ķimeņu (cumin)
  • 1 tējk.malta koriandra
  • 1/2 tējk. čili pulvera
  • 2 tējk. kviešu miltu
  • 2 tējk. augu eļļas
  • eļļa fritēšanai/cepšanai
  • sāls

Salātu un mērces pagatavošanai:

  • falafeļi
  • 200g kuskusa
  • 2 lieli citroni, 1 citrona miza, abu citronu sula
  • 3 tējk. olīveļļas
  • lociņi, sagriezti
  • 1 gurķis, sagriezts šķēlītēs
  • puse paprikas, sagriezta mazos kubiņos
  • piparmētras, sagrieztas palielos gabalos
  • liela bunte pētersīļu, sagriezti palielos gabalos
  • 150ml bezpiedevu jogurta

Falafeļu gatavošana:

  1. Sausus vārītus zirņus ber blenderī kopā ar sakapātu sīpoli, ķiploku, pētersīļiem, garšvielām, miltiem  un nedaudz sāls.
  2. Sablendē, līdz iegūta diezgan viendabīga masa ((ja tā ir pārāk šķidra, nedaudz pievieno miltus – konsistencei jābūt kā kotlešu masai :)).
  3. No iegūtās masas ar rokām veido 3-4 cm diametra bumbiņas.
  4. Palielā katlā līdz vārīšanās temperatūrai uzkarsē eļļu fritēšanai. Sagatavotās bumbiņas vāra eļļā, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.
  5. Alternatīvs gatavošanas veids – cep pannā uzkarsētā eļļā. Šajā gadījumā bumbiņu vietā veido plācenīšus.
  6. Bumbiņas izceļ no katla un nosusina uz papīra dvieļiem.

Salātu un mērces pagatavošana:

  1. Pagatavo kuskusu saskaņā ar instrukciju uz iepakojuma (es ūdens vietā izmantoju buljonu).
  2. Gatavo kuskusu ar dakšu uzirdina, tajā iemaisot 1.5 citrona mizu, sulu, olīveļļu, lociņus, gurķi, papriku, piparmētru, 3/4 no pētersīļiem. Pievieno sāli pēc garšas.
  3. Kārto uz liela šķīvja. Pa virsu liek gatavos falafeļus. Pasniedz kopā ar mērci (skat.4.punktu)
  4. Mērces pagatavošana – atlikušo puscitrona sulu un 1/4 pētersīļu iemaisa jogurtā. Gatavs!

Iedvesma: http://www.bbcgoodfood.com

Filed Under: Dārzeņu ēdieni, Salāti, Uzkodas Tagged With: Falafeļi, Pākšaugi, Piknikam, Tuvo Austrumu virtuve, Veģetāri

« Guakamoles maizītes ar žavētu zivi
Lotringas olenis (Quiche Lorraine) »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...