Mana aizraušanās ar Āzijas virtuvi ilgst jau vairākus gadus. Pēc vienas Japānā pavadītas vasaras un vairākiem īsākiem ceļojumiem uz citām Āzijas valstīm esmu ‘saslimusi’ ar visu, kas ēdams ar irbulīšiem :) Par suši ir stāstāms atsevišķs stāsts, bet šoreiz gribu uzrakstīt par ēdienu, kuru gatavoju ļoti bieži un kas iet pie sirds pat tiem, kas ir uz ‘jūs’ ar eksotiskām ēdmaņām. Jo patiesi ‘eksotiska’ no visām izejvielām ir tikai karija pasta. Turklāt nevaru iedomāties labāku gadalaiku siltas zupas-sautējums (karija) baudīšanai kā drēgno rudeni….
Nemulsti, ja receptē neminēšu nekādas sastāvdaļu proporcijas – kā jau normālā zupā-sautējumā visas cietās sastāvdaļas liekam ‘uz aci’ un šķidruma daudzumu pēc tam pieregulējam pēc vajadzības (ja daudzums ir norādīts, tas ir rēķināts uz 6 porcijām). Karija krāsa un daudzums noteiks ēdiena aromātiskumu un stiprumu – jāgaršo gatavošanas procesa laikā!
Izejvielas:
- kartupeļi, sagriezti gabaliņos
- zaļās pākšu pupiņas (haricots verts)
- šampinjoni, sagriezti šķēlītēs
- baklažāns, sagriezts šķēlītēs
- eļļa cepšanai
- 2 ķiploka daiviņas, sagrieztas sīkos gabaliņos
- 4 tējk. karija pastas (es izmantoju pavisam maigo sarkano kariju un massamana kariju, stiprāks būs – zaļais karijs)
- 0.5 litrs koksriekstu piena + parastais govs piens apjoma pieregulēšanai
- pāris šļakatas taizemes zivju mērces (thai fish sauce) – ja nav pieejama, var izmantot parasto sojas mērci
- karote cukura
- pāris vistas filejas, sagrieztas kumoslielos gabalos
- pasniegšanai – vārīti rīsi
Gatavošana:
- Sagrieztos kartupeļus liek vārošā ūdenī un vārda apt.3 minūtes. Tad ūdenī liek pupiņas un vāra vēl 3 minūtes. Nokāš ūdeni un noliek malā.
- Pannā uzkarsē eļļu un tajā apcep sēnes. To pašu atkārto ar baklažānu. Noliek malā.
- Katlā uzkarsē eļļu, ieliek ķiploka gabaliņu un maisot viegli apcep (dažas sekundes) – galvenais nepārcept! Iemaisa karija pastu un turpina maisīt, lai tā izsilst un izdala visus aromātus :)
- Katlā lej kokosriekstu un parasto pienu un gaida, līdz tas ‘uzmet burbuli’.
- Pielej zivju mērci un pieliek cukuru, tad – vistas filejas gabaliņus.
- Nogriež uz zemāku temperatūru, uzliek vāku un vāra 5-8 minūtes, līdz vistas gabaliņi ir izvārījušies.
- Kad vista gatava, pievieno malā noliktos kartupeļus, pupiņas, šampinjonus un baklažānu.
- Pirms pasniegšanas vēl var pielikt nedaudz citrona/laima sulas. Pasniedz ar rīsiem!
Mazais says
Yesss, paldies! Bija tik garshiigi! Tieshi sho receptiiti gribeju no Tevis paprasit :))
yo says
Shausmigi gardi sanaca, paaaaldies!! :)
Linda says
Veseli ēduši! :)