Šogad otrajā Adventes svētdienā nolēmu izmēģināt roku un uzcept ingvera kūku. Jeb mīkstās piparkūkas keksa apaļajā formā. Parasti dodu priekšroku cietajām un kraukšķīgajām – bet šī kūka izrādījās tām nopietna konkurence! Turklāt ieguvums ir tas, ka nav jānodarbojas ar mīklas rullēšanu un mazo piparkūku spiešanu ar formiņām….
Šī kūka būs ideāls ciemakukulis, ejot ciemos Adventes laikā! Lai izdodas :) :)
Izejvielas (8 šķēles):
- 60 g sviesta vai cepamā margarīna
- 160 ml sīrupa
- 60 g brūnā cukura
- 375 g kviešu miltu
- 3 tējk. rīvēta svaigas ingvera saknes
- 2 tējk. piparkūku garšvielu
- 160 ml silta piena
- 2 olas
- 1 tējk. cepamās sodas
- glazūrai: 150 g pūdercukura + 2 ēdamkarotes apelsīnu sulas + 2 ēdamk.karsta ūdens
Gatavošana:
- Pannā uz lēnas uguns izkausē sviestu (margarīnu) kopā ar sīrupu un brūno cukuru, ik pa laikam apmaisot. Noliek malā, lai nedaudz atdziest.
- Izsijā miltus un tajos iejauc sarīvēto ingvera sakni un piparkūku garšvielu. Vidū izveido iedobi un tajā ielej 1.punktā iegūto sviesta un sīrupa masu.
- Pievieno uzsildītu pienu, atstājot neizmantotu 1 ēdamkaroti piena. Mīklu kārtīgi izmaisa, lai tajā nepaliktu kunkuļi.
- Mīklai pievieno arī uzputotas olas.
- Atlikušajā ēdamkarotē piena izšķaida cepamo sodu. Iejauc mīklā.
- Visu vēlreiz kārtīgi izmaisa, lai mīkla būtu viendabīga.
- Lej apaļajā ietaukotā kūku formā un uzkarsētā cepeškrāsnī (150C) cep vienu stundu.
- Pārbauda kūkas gatavību un, kad tā izcepusies, izņem no cepeškrāsns. Atļauj nedaudz atdzist. Izņem no formas. Pārlej ar glazūru.
- Glazūrai: sajauc pūdercukuru ar karstu ūdeni un apelsību sulu. Kārtīgi izmaisa.
Maija says
Sīrups ir domāts cukura sīrups parastais? :)
Linda Tellgrena says
Šeit ir domāts tas, ko angliski saprot ar “molasses” – Latvijā varētu izmantot iesala ekstraktu, tas ir arī (salīdzinoši) veselīgs.
Ieva says
Vai šo kūku varētu gatavot ar rīsu pienu?
Linda Tellgrena says
Visdrīkāk, ka jā, bet neesmu 100% droša, jo neesmu mēģinājusi.