Chilli con carne abos Amerikas kontinentos reklāma noteikti nav nepieciešama… Citādi ir ar veco pasauli. Domāju, ka šis ēdiens pie mums nav pietiekami novērtēts – man tas liekas pietiekami veselīgs un vienkārši pagatavojams! It īpaši manis piedāvātā versija ar dārzeņiem. Asumu var variēt ar pievienotā čili pulvera daudzumu. Veģetārieši var gatavot čili bez gaļas, to aizstājot ar tofu vai kartupeļiem. Pamēģiniet!
Izejvielas (6 pers.):
Pamatizejvielas:
- 400 g konservētas sarkanās pupiņas
- 2×400 g konservētu tomātu gabaliņos
- 600 g maltas liellopa gaļas
Dārzeņi:
- 2 sīpoli
- pāris ķiploka daiviņas
- 2 burkāni
- 3 selerijas kāti
- 2 paprikas
- olīveļļa cepšanai
Garšvielas:
- 1 tējk. čili pulvera
- pustējk. romiešu ķimeņu pulvera
- 1 tējk. kanēļa
- 2 tējk. brūnā cukura
- 2 ēdamkar. balzamiko etiķis
- sāls un pipari pēc garšas
- svaigs koriandrs vai pētersīļi
Piedevas:
- 400 g basmati rīsu
- 200 ml skābā krējuma vai bezpiedevu jogurta
- 200 g guakamoles
- 1 laims
Gatavošana:
- Nomizo (ja nepieciešams) un mazos gabaliņos sasmalcina sīpolus, ķiplokus, burkānus un seleriju. Paprikai izņem serdi un izgriež baltās daļas – sagriež mazos kubiņos. Visus dārzeņus apcep uzkarsētā eļļā.
- Uz plīts liek palielu katlu, kurā tiks gatavots gala produkts. Uzkarsē eļļu un pievieno apceptos dārzeņus. Pievieno visas garšvielas. Cep 5 minūtes, pa laikam apmaisot.
- Pievieno konservēto pupiņu bundžu un konservētos tomātus. Izmaisa.
- Uz atsevišķas pannas uzkarsētā eļļā 3 minūtes apbrūnina liellopa gaļu (salipušos gabalus izspaida ar karoti). Pēc tam gaļu liek lielajā katlā pie dārzeņiem un pupiņām.
- Visai čili masai pievieno 200 ml ūdens. Turpina sautēt uz lēnas uguns.
- Pievieno smalki sakapātus koriandra/pētersīļu kātus. Lapas atstāj dekorēšanai.
- Čili masai pielej balzamiko etiķi un cukuru. Izmaisa. Pārbauda, vai nav nepieciešams vēl pievienot čili, sāli, piparus.
- Liek vāku un ik pa laikam apmaisot (kārtīgi, lai nepierauj pie katla dibena), sautē uz lēnas uguns apt. 1 stundu.
- Pasniedz ar krējumu, guakamoli un dekorē ar koriandru/pētersīļiem un pārlej ar laima sulu. Piedevās var būt gan rīsi, gan kuskuss, gan pitas tipa maize (lavašs).
Iedvesma: Jamie Oliver
Edijs says
Pirmo reizi gatavoju šādu ēdienu, sanāca ļoti garšīgi. Superīga recepte. Paldies.
Linda Tellgrena says
Šis mūsmājās ir viens no iecienītākajiem ēdieniem – man prieks, ka arī Tev iiedvesmoja veiksmīgiem eksperimentiem!
Santa says
Paldies liels ! Garšo lieliski :)
Līva says
Kā man patīk, ka no šī bloga varu ņemt recepti pēc receptes un sanāk labs rezultāts!
Laikam saskan ēdiena garšas gaume :) Paldies!
Linda Tellgrena says
Paldies par tik atzinīgiem vārdiem, Līva!