Ir ēsts. Ir dzerts. Un atkal ēsts un atkal dzerts…. Pateicoties skaistajam un saulainajam laikam vakardien, pāris stundas vismaz sanāca pavadīt svaigā gaisā, aktīvi kustoties un sniegus brienot :) Šodien atkal tāda ļoti mierīga diena.
Domājot par pusdienu ēdienkarti, nez kāpēc gribējās kaut ko no dārzeņiem. Uz gaļu vairs ‘nevelk’….. Tad nu tapa puķkāposti ar bešamela mērci jeb gratin de chou-fleur. Vajadzīga viena puķkāposta galva, milti&sviests&piens&siers. Un garšvielas pēc sirds patikas! – es liku tikai rīvētu muskatriekstu, bet derēs arī ‘austrumu’ garšvielas – romiešu ķimenes, karijs utt.
Izejvielas:
- 1 kg ziedkāpostu
- 50 g sviests
- 2 ēdamkarotes (30 g) miltu
- 0.5 l piena
- 100 g rīvēts siers (Grijēras vai Ementāles)
- sāls, pipari un rīvēts muskatrieksts
Gatavošana:
Vāram puķkāpostu. Puķkāposta galvu sadala mazākās vienāda izmēra galviņās, nomazgā. Liek lielā katlā vārošā sālsūdenī. Vāra 15 minūtes, līdz galviņas ir mīkstas. Nolej ūdeni.
Bešamela mērces gatavošana. Izkausē sviestu pannā uz lēnas ugums. Pievieno izsijātus miltus un maisa, līdz izveidojusies viendabīga masa un parādās putas. Pievieno pienu un turpina maisīt. Ļauj sabiezēt, mērci maisot uz vidējas uguns apmēram 10 minūtes. Beigās pievieno sāli, piparus un nedaudz rīvētu muskatriekstu. Noņem no uguns un pievieno 50 g jeb pusi no rīvētā siera. Maisa, līdz siers izkūst un mērce kļūst viendabīga.
Sacepuma jeb gratin gatavošana. Puķkāposta galviņas izkārto vienmērīgā slānī cepampannā. Pārlej ar bešamela mērci. Pārkaisa ar atlikušo (50 g) sieru. Pēdējais – pa virsu liek mazais sviesta piciņas. Cep 190C uzkarsētā cepeškrānī grila (cepšana no augšas) režīmā 5-10 minūtes, kamēr sacepums kļūst vietām viegli zeltaini brūns.
Iedvesma: Epicurien
Gugu says
Paldies! Šī ir lielisko recepte! Mūsmājās tā jau ieviesusies kā tradicionāla maltīte! Ļoti vienkārši un gardi! :)
Linda Tellgrena says
Paldies, ka uzrakstīji! Iemīļotās receptes ir zelta vērtē :)
Alise says
Lauzot galvu, ko gan atkal pagatavot pusdienās, starp visiem google atradumiem”puķkāpostu sacepums ar malto gaļu/n-skaita dažādiem dārzeņiem/ar olu/vistu u.c.” uzdūros šai receptei, kas bija vienkārša un izklausījās garšīga, tikko pagatavota un jāteic, ka ir supergaršīgi, iz sērijas “keep it simple and tasty”.
Citiem, kas eksperimentēs ar šo franču brīnumu – var gadīties, ka sacepuma “apbrūnināšanai” būs nepieciešams ilgāks laiks, manā gadījumā tās bija 30min, bet puķāposti iekšā nebija “putrā”, tā kā par to var nesatraukties, ja nākas paturēt ilgāk. Droši vien atkarīgs no cepeškrāsns dukas. :)
Paldies Linda, manā ikdienā ļoti noderīgs blogs!
Linda Tellgrena says
Alise, paldies par jaukiem vārdiem! Un jā – tās ir visvērtīgākās receptes – kuras simple un tasty :)