Jūras ķemmītes ir īpašs jūras zvērs. Ne vien ar savām pārsimt acīm, kas izvietotas visapkārt ķemmītes čaulai, bet arī ar īpaši skaistajām gliemežnīcam. Tomēr, runājot par ēdienu, šī gliemja ēdamā daļa atrodas gliemežnīcas iekšienē. Tā ir pazīstama gan Eiropas, gan Āzijas virtuvēs.
Japāņi no jūras ķemmītēm gatavo sašimi, ķīnieši tās žāvē, frančūži cep sviestā. Es izvēlēs pēdējo variantu. Lai gan mājās šo jūras mošķi gatavoju pirmo reizi, tomēr tas bija gana vienkārši! Var izmantot arī saldētās jūras ķemmītes. Ēdiens pasniedzams kā starteris (porcijā 3 jūras ķemmītes). Zirņu biezenis bija izcili garšīgs – to var pasniegt arī pie citām jūras veltēm un arī baltās gaļas.
Izejvielas (4 pers.):
- 250g saldēti zaļie zirnīši
- sviests
- vistas buljons, 40 ml
- piparmētras, pāris mazi zariņi
- 12 jūras ķemmītes
- diedzētas sēklas un 2 redīsi, dekorēšanai
Gatavošana:
- Zirņus ieber kastrolī kopā ar 25 g sviesta un pārlej ar buljonu, pēc garšas pievieno sāli. Uz vidējas uguns vāra 3-4 minūtes (zirņi kļūs spilgti zaļi!). Izvārītos zirņus liek blenderī, pievieno piparmētras un blendē, līdz iegūta viendabīga masa (biezenis). Tur siltumā, kamēr sagatavo jūras ķemmītes.
- Jūras ķemmītes pārber ar sāli (uzmanīgi!, jo tās viegli pārsālīt un nomākt maigo garšu). Labi uzkarsētā pannā liek palielu sviesta gabalu (es liku aptuveni 50 g). Ķemmītes cep 1 minūti no katras puses – cepšanās laikā ar ēdamkaroti tām lej pāri sviestu turpat no pannas. Tām jābūt viegli karamelizētām (gaiši brūnām).
- Pasniedz 3 ķemmītes vienā porcijā – uz šķīvja liek zirņu un piparmētru biezeni, pa virsu jūras ķemmītes. Dekorē ar diedzētām sēklām un redīsu gabaliņiem.
Iedvesma: BBC Good Food
Atbildēt