Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Crema catalana ar kanēli un svaigām zemenēm

4 aprīļa, 2011 Leave a Comment

Katrai tautai ir savi tradicionālie saldie ēdieni, gatavoti no olām. Latviešiem – buberts un peldošās salas, francūžiem – crème brûlée, britiem – dedzinātais krēms. Vecāks par pasaulē pazīstamāko pēcteci crème brûlée ir spāņu nacionālais saldais ēdiens – crema catalana.

Crema catalana sensenos laikos saviem radiniekiem Tēva dienā, 19.martā gatavoja vecmāmiņas un neprecētās radinieces. Spānijas krēma versija atšķiras ar to, ka tam pievieno kanēli un apelsīna miziņu un to nevāra karstā ūdens peldē, vien atdzesē. Tradicionālajā versijā tiek pievienota arī vaniļas pāksts un sēklas, bet šoreiz iztiku bez tās. Lai garšo! – patiesībā šis deserts nemaz nevar negaršot! 

Sastāvdaļas (3 pers.):

  • 5 olu dzeltenumi
  • 250 ml saldais krējums
  • 100 ml piens
  • 100 g smalkais baltais cukurs
  • citrona un apelsīna miziņas (nomizota plāna ārējā kārtiņa) no 1/2 citrona un 1/2= apelsīna
  • kanēlis pārbēršanai
  • 400 g svaigas zemenes

Gatavošana:

  1. Olu dzeltenumus saputo ar balto cukuru, līdz iegūta gandrīz balta pufīga masa.
  2. Katliņā uzvāra kopā pienu, saldo krējumu un citrusa miziņas (tas jādara uzmanīgi, lai nepārskrien pāri traukam!).
  3. No katla izņem citrusu miziņas un piena-krējuma masu atdzesē.
  4. Pēc tam piena-krējuma atdzesētajā masā iemaisa uzputotos olu dzeltenumus. Atkal liek uz uguns un masu uzvāra. Uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot, krēmu turpina vārīt 15 minūtes vai kamēr tas kļūst biezs un vairs nenoslīd no koka karotes. (Ja izveidojas kunkuļi, no kuriem nevar tikt vaļā, karsto masu var sablendēt ar rokas blenderi!)
  5. Krēmu salej pasniedzamajos trauciņos un liek vēsā vietā vismaz uz pāris stundām.
  6. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar kanēli. Pasniedz ar svaigām zemenēm.

Filed Under: Deserti, Olu ēdieni Tagged With: Klasika, Ogas, Spānijas virtuve, Svētku galdam, Zemenes

« Baltie sparģeļi ar prošuto un sinepju mērci
Kivi un putukrējuma deserts »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...