Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Tradicionālais gazpačo

18 jūlija, 2011 2 komentāru

Tikpat stipri kā latvieši lepojas ar savu auksto biešu zupu, tikpat lepni spāņi ir par gazpačo! Cerot, ka Latvijas vasaras karstās dienas vēl tik drīz nebeigsies, es piedāvāju autentisko gazpačo recepti :)

Šī recepte ir radusies Spānijas dienvidos un vēsturiski ir bijis ne tik turīgo zemnieku ēdiens – jo kurā gan Spānijas mājās neatradīsies kāds tomāts un apkaltusi maizīte? Patiesībā šo zupu katrā spāņu ģimenē gatavo pēc savas receptes un katram ir savi knifi. Ja esat redzējuši Almodovara filmu “Women on the Verge of a Nervous Breakdown”, tad tajā vienai no varonēm ir sava gazpačo recepte: mārciņa nogatavojušos tomātu, viena ķiplona daiviņa un trīs duči nervu ripiņu. Diez ko labi viņai gan tāda zupiņas malkošana nebeidzās….

Piedevās pie gazpačo var pasniegt gabaliņos sagrieztas olīvas, grauzdiņus, cieti vārītas olas, mazos gabaliņos sagrieztu gurķi un papriku. Gaidot viesus, parasti gatavoju lielu katlu ar zupu un tad mazās bļodiņās blakus lieku visas piedevas – lai katrs ciemiņš liek klāt, ko pats vēlas! Nepazīstu nevienu, kam gazpačo nebūtu garšojis.

Izejvielas:

  • 100g nedaudz apkaltusi baltmaize, kuru patur ūdenī 10 minūtes, lai izmirkst
  • 1kg nogatavojušies tomāti, sagriezti palielos gabalos
  • 1 zaļā paprika, sagriezta palielos gabalos (sēklas un serdi ārā)
  • 1 gurķis, nomizots un sagriezts gabalos
  • 2 daiviņas ķiploka, nomizota un sasmalcināta
  • 150ml extra virgin olīveļļas
  • 2 ēdamk. sarkanvīna etiķa
  • sāls pēc garšas

Gatavošana:

  1. Blenderī sablendē kopā maizi (tai vispirms nospiež lieko ūdeni), dārzeņus, eļļu un sarkanvīna etiķi. Blendē, līdz iegūta viendabīga masa.
  2. No blendera gazpačo izlej caur sietu (ja gribi izvairīties no šī soļa, tad jāizmanto mizoti tomāti), lai rezultāts būtu krēmīgs un tekstūra – patīkama.
  3. Zupu pasniedz atdzesētu!

Filed Under: Dārzeņu ēdieni, Zupas Tagged With: Ātri un veselīgi, Bez laktozes, Gurķis, Ķiploki, Olīveļļa, Paprika, Spānijas virtuve, Tomāti, Vasara, Veģetāri

« Jēra un kartupeļu sacepums
Zemeņu salāti ar balzamiko mērci »

Comments

  1. Latvietis says

    15 augusta, 2011 at 08:05

    tbsp – latviski tā kā būtu ed.k vai ēdamk. {ēdamkarote}. Tāpat kā latvieši lepojas ar auksto biešu zupu, tā arī es lepojos ar savu valodu. Jo esmu latvietis.

    Atbildēt
    • Linda says

      15 augusta, 2011 at 12:47

      Aizrādījums vietā! Un kļūda labota :) Dzīvojot trīsvalodu vidē, dažreiz rakstot iezogas pa kādam citas valodas vārdam, par ko atvainojos!

      Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...