Kārtējo reizi iedvesmojos no Četras sezonas mājas lapā atrodamajām receptēm. Šoreiz mani uzrunāja Raimonda Zommera risoto. Svētdienā vienmēr cenšos pagatavot kādu īpašu ēdienu un mana izvēle krita uz risoto, kura sastāvā ir visai neparastu garšu kombinācija. Rezultāts bija lielisks. Sastāvdaļas un to daudzumu pielāgoju savai gaumei un pieejamajiem produktiem.
Izejvielas (4 pers):
- 50 g sviesta
- 250 g risoto rīsu („arborio” vai „carnaroli”)
- 1 litrs dārzeņu buljona, karsts
- 150 g austersēņu, sagrieztas garenās sloksnītēs
- 100 g Parmas siera, sagriezts rupjās šķēlēs
- 3 tējk. trifeļļu eļļas
- 80 g spinātu
- 2 šalotes sīpoli, ļoti smalki sakapāti
- 100 ml baltvīna
Gatavošana:
- Sagatavo buljonu, tam jābūt vārīšanās temperatūrā (silda uz lēnas uguns). Atsevišķā pannā izkausē 2/3 sviesta, iemaisa tajā šalotes un sautē, palaikam apmaisot, uz vidējas uguns 5 minūtes – šalotes gabaliņiem jābūt mīkstiem, bet nedrīkst arī pārcelt. Rīsus ber pannā, kurā cepas šalotes un visu kārtīgi izmaisa – tā, lai rīsi no sviesta kļūtu spīdīgi un pilnībā ar to noklāti. Pēc pāris minūtēm rīsu gali sāks kļūt caurspīdīgi.
- Rīsiem pievieno baltvīnu un vāra, līdz viss vīns ir iztvaikojis. Sāk buljona pievienošanu – sāk ar pusglāzi un, cītīgi maisot, buljonu turpina pievienot 25-30 minūšu garumā, kamēr rīsi ir ad dente (lai tie nebūtu pārvārīti, bet vidū vēl nedaudz cietāki kā ārpusē!). Rīsiem (risoto) ir jābūt krēmīgiem un sulīgiem. Nav obligāti izmantot visu buljonu, jāskatās, cik šķidruma rīsi ‘apēd’.
- Kamēr gatavojas risoto, atsevišķā pannā izkausē 1/3 sviesta un apcep tajā austersēnes. Beigās pievieno trifeļu eļļu, izmaisa.
- Kad risoto noņemts no uguns, tam pievieno apceptās austersēnes un spinātus. Spināti no karstajiem rīsiem, saplaks un kļūs spilgti zaļi. Pasniedz nekavējoties (pretējā gadījumā spināti saplaks un kļūs ‘netīri’ zaļi). Pirms pasniegšanas katrai risoto porcijai pārber plānās šķēlēs rīvētu Parmas sieru.
Iedvesma: Četras Sezonas
Antuanete says
Kā Tu gatavo dārzeņu buljonu? Vai arī mānies ar kubiņiem? :)
Linda says
Dārzeņu buljonu neesmu gatavojusi, šoreiz izlīdzējos ar vistas buljonu, kas palika pāri pēc pusdienu gatavošanas bērnam. Bet ir arī reizes, kad grēkoju ar jau gatavo buljonu burciņās.