Pirms kāda laika izmēģināju Četras Sezonas Helēnas riekstu kūku, kurai izmantoju pekanriekstus – kūka bija patiešām izdevusies! Visi rieksti bija paslēpušies garduma iekšpusē. Toties šīs biskvīkūkas rieksti gozējas tās virspusē un nekādu noslēpumu nav! Riekstus noteikti var variēt.
Izejvielas:
- 80 g sviesta, istabas temperatūrā
- 1 tējk. vaniļas cukura
- 110 g smalkā cukura
- 1 ola
- 150 g miltu ar cepamo pulveri
- 80 ml piena
- 50 g pistāciju
- 50 g mandeļu
- 25 g ciedru riekstu
- 40 g pūdercukura
- 1/2 tējk. malta kardamona
- 1 tējk. malta kanēļa
Gatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni uz 180C. Ar sviestu iesmērē apaļu kūku cepamo formu (20 cm diametrā).
- Saputo kopā 60 g sviesta, vaniļas cukuru, smalko cukuru un olu. Iemaisa izsijātus miltus un olu. Sajauc viendabīgā masā.
- Ielej mīklu formā un cep 25 minūtes. Atļauj kūkai atdzist pirms izņemšanas no formas.
- Visus riekstus mikserī samaļ – tā, lai tie nepārvērstos par pulveri, bet paliktu veseli gabaliņi. Tad riekstiem pievieno ēdamkaroti ūdeni, garšvielas un pūdercukuru. Ar karoti izlīdzina riekstu masu apaļā formā uz cepamā papīra. Liek cepeškrāsnī uz 10 minūtēm karamelizēties (bet jāskatās, lai rieksti nesāk mainīt krāsu!).
- Izkausē atlikušos 20 g sviesta un ar sviestu nosmērē biskvītkūku. Pa virsu ar karoti vienādā kārtiņā liek riekstu masu.
Selgas cepumus var sanblederēt ar sviestu un izmantot pamatnei tas ir vienkāršāks un populārāks variants, es Selgu nelietoju, pamatnēm siera kūkā bieži lieku parasto biskvīta mīklu. Nu gaumes tak dažādas