Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Gardēžu brīvdienas Latvijā – 3.turpinājums: ‘Kaļķu vārti’

16 marta, 2012 Leave a Comment

Kaļķu vārtu interjers

Pienācis laiks trešajam un gandrīz noslēdzošajam ierakstam par gardēžu brīvdienām Latvijā. Šoreiz par mūsu pirmo un nākamajā ierakstā – par pēdējo maltīti. Divas ļoti dažādas un ļoti īpašas vietas: šoreiz restorāns ‘Kaļķu vārti’ un nākamajā ierakstā – restorāns ‘Aragats’.

Restorāns ‘Kaļķu vārti’ 

Jau devos vakariņās uz ‘Kaļķu vārtiem’ (KV) intuitīvi un’arī ar prātu sapratu, ka mani gaida skaists vakars, baudot latviskus ēdienus jaunās garšu kombinācijās. Jā, protams, var teikt, ka tieši šāds virziens tagad ir aktuāls un tam cenšas sekot vai katrs otrais restorāns, tomēr ne visiem tas izdodas. Tāpēc man bija liela interese redzēt, kādas sajūtas un pieredzi iegūšu vietā, kur darbojas Latvijas vieni no visaugstāk novērtētajiem pavāriem ar virspavāru Raimondu Zommeru priekšgalā. Turklāt februāra sākumā restorānā parādījās jauna ēdienkarte ar jauniem gardumiem! P.S. Gribu uzteikt arī KV mājas lapu – tā ir eleganta un ļoti pārskatāma!

Cepti Latvijas sierigraudu maize un ķirbju ievārījums (6.50 LVL)

Liellopgaļas salāti, topinambūri un sinepju vinegretmērce (8.40 LVL)

Devāmies uz ‘Kaļķu vārtiem’ (KV) pilnīgā ‘nestundā’ – pusdienu laiks bija noslēdzies, bet vakariņu laiks vēl nebija sācies. Pārkāpjot slieksni, mūs sagaidīja apkalpotāja, palīdzēja tikt galā ar mēteļiem un ļāva izvēlēties galdiņu. Bez mums vēl varēja redzēt vairākus cilvēkus pie viena galdiņa, kas acīmredzot pusdienošanu bija beiguši, bet vēl kavējās sarunās.

Par apkalpošanu. Man tiešām gribas uzteikt KV apkalpošanu – reti profesionāla, taktiska un pietiekami personiska. Mūsu viesmīle gan sajuta, kurā brīdī vēlējāmies viņas palīdzību, gan mācēja īstajā momentā eleganti pajokot. Tāpat viņa perfekti pārzināja ēdienkarti un mācēja ieteikt labāko (subjektīvi pēc manu vēlmju izskaidrojuma). Absolūti nevainojami un par to ļoti liels prieks. Jo labs viesmīlis/viesmīle ir katra restorāna seja un vizītkarte.

Par atmosfēru. Nav noslēpums, ka ir tikai daži restorāni Rīgā, kur nepieciešams veikt rezervāciju, lai vakariņotājs/pusdienotājs būtu drošs, ka viņam atradīsies vieta pie galdiņa. Bet ja ir tāds dienas laiks, kad ir ‘tukšākās stundas’ vai arī nesezona, tad ir liela nozīme tam, lai viesis nejustos vientuļš. ‘Kaļķu vārtos’ bija darīts viss gan interjera, gan detaļu ziņā, lai radītu mājīgumu – klusināts, tomēr pietiekošs apgaisnojums un svaigi ziedi vāzēs. Man tas ļoti patika un radīja klusināta miera sajūtu. Bija tieši tāds iekšējais noskaņojums.

Maltītes sākumā kompliments no virspavāra - Jāņogu muss

Maizes groziņš

Par ēdienu. Ēdiens bija vizuāli pievilcīgs, izcili garšīgs un pārspēja uz to liktās cerības. Jo jūs noteikti zināt situāciju, kad ēdienkartē izlasīts ēdiena apraksts ir vilinošs, bet uz šķīvja skatāmais – tikai tāla atblāzma no tā. ‘Kaļķu vārtos’ bija tieši otrādi – solīja daudz, bet uz šķīvja baudāmais pārspēja gaidīto! Un garša – ļoti ļoti sabalansēta, līdz pat mazākajām detaļām. Ēdienos tiešām pēc iespējas izmantotas vietējās izejvielas (siers, gaļa, dārzeņi) un garšu salikumi bija gan pārsteidzoši, gan ļoti klasiski. Gadījās arī viena kļūme ar steiku, kurš medium vietā tika pasniegts kā well done, bet pārpratums ar atvainošanos tika nosvērsts un, gaidot jauno steiku, es saņēmu atvainošanos no šefa – ķirbju sorbertu ar svaigām ogām. Lieki teikt, ka otrajā piegājienā steiks bija nevainojami medium.

Ķirbju sorberts ar vasaras ogām

Mēs ēdām:

  • starterī – Cepti Latvijas sieri, graudu maize un ķirbju ievārījums (6.50 LVL)  un Liellopgaļas salāti, topinambūri un sinepju vinegretmērce (8.40 LVL);
  • otrajā ēdienā – Cepti piena sivēna vaigi ar melnplūmju štrūdeli, ābolu biezenis, šalotes un novārīta cūkgaļas buljonmērce (13.50 LVL) un Grilēts jaunlopgaļas steiks ar stobra kaulu, ķimeņu kālis, topinambūru biezenis un novārīta timiānmērce (16.90 LVL);
  • saldajā – Pavlova, cidoniju krēms un svaigās ogas (4.50 LVL) un Kaltēto augļu zupa, sukādes un itāļu bezē (4.50 LVL).
    Kopējais rēķins 2 personām (t.sk. glāze vīna un 2 ļoti garda beļģu alus glāzes) – 60 LVL.

    Cepti piena sivēna vaigi ar melnplūmju štrūdeli, ābolu biezenis, šalotes un novārīta cūkgaļas buljonmērce (13.50 LVL)

    Grilēts jaunlopgaļas steiks ar stobra kaulu, ķimeņu kālis, topinambūru biezenis un novārīta timiānmērce (16.90 LVL)

    Kaltēto augļu zupa, sukādes un itāļu bezē (4.50 LVL)

Pavlova, cidoniju krēms un svaigās ogas (4.50 LVL)

Īpaši no baudītā iesaku liellopgaļas salātu (starterī) un piena sivēna vaigus (otrajā). Jā, un vēl – kaltēto augļu zupa bija DIE-VĪ-GA! Par vēl vienu lietu – biju dzirdējusi (latviešiem raksturīgo) komentāru par porciju lielumu šajā restorānā – manuprāt, ar to viss ir kārtībā. Šī ir vieta, kur ēdiens ir bauda acīm un vēderam. Kā teica mans vakariņu kompanjons: “Probably my best meal during last 5 years!” Pie tā arī palikšu.

Filed Under: Apskati Tagged With: Latvija, Latvijas virtuve, Restorāni, Rīga

« Biezpiena sacepums ar rozīnēm (kā bērnībā!)
Mango deserts ar kardamona putām »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...