Bieži ir receptes, kurās jāizmanto tikai sparģeļu augšējā daļa. Bet ko darīt ar ‘resno galu’ jeb sparģeļu kātiem? Mana atbilde: jāvāra zupa! Svaiga, krēmīga un īpašo raksturu tai piedod gorgonzolas siers, kurš zupā izkūst un papildina maigo sparģeļu garšu. Lociņi savukārt piedod nelielu struktūru un svaigumu.
Sastāvdaļas (2 pers):
- 2 vidēja izmēra sīpoli, sagriezti mazos gabaliņos
- eļļa cepšanai
- sāls
- buntīte zaļo sparģeļu vai 400 g sparģeļu kātu
- 200 ml dārzeņu vai vistas buljona
- 200 ml saldā krējuma
- 80 g gorgonzolas siera
- pāris sīpollociņi, sagriezti smalkos gabaliņos
Gatavošana:
- Sagatavo sparģeļus – nomizo sparģeļu kātus tur, kur tie ir visresnākie. Sagriež 7-10 cm garos gabalos.
- Katlā uzkarsē eļļu un tajā apcep sīpolu gabaliņus, līdz tie kļuvuši caurspīdīgi. Pievieno šķipsniņu sāls. Liek katlā arī sparģeļus un maisot apcep, līdz tie kļūst spilgti zaļi (4-5 minūtes). Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz eļļas.
- Katlā lej klāt buljonu un uz mazas liesmas visu vāra apm.10 minūtes. Beigās pievieno saldo krējumu un sagaida pirmo burbuli.
- Zupu ņem nost no uguns un sablendē viendabīgā masā – vislabāk ar rokas blendera palīdzību.
- Pasniegšana – zupu lej bļodiņās, iemaisa pāris karotes sasmalcināto lociņu un pa virsu uzber nedaudz gorgonzolas siera.
edgars says
Fantastiski garšīga zupiņa! Gorgoncola uzliek skaistu punktiņu uz i.