Ir tādi kulinārās veiksmes brīži, kad laikam gardēžu dievi sadodas rokās, lai Tev bez piepūles un lielām šaubām, izdodas uzmeistaro kaut ko pavisam vienkāršu un ģeniālu. Tā šovakar notika ar mani. Pagatavoju garneļu salātus, kurus noteikti gatavošu vēl un vēl.
Īpašais elements šajos salātos ir svaigajām izejvielām piemērota mērce – koriandra (kinzas) salsa. Izmantojot zemāk aprakstīto principu var pagatvot mērci no jebkura sev patīkama garšauga – bazilika, koriandra, pētersīļiem utt. Šādu salsu var pievienot ne tikai salātiem, bet arī zupām. Principā tas ir ātrais pesto variants, plus šādas salsas pagatavošana ir lētāka, jo netiek izmantoti ciedru riekstu un parmezāns.
Izejvielas:
- lapu salāti, saplēsti gabaliņos
- ķiršu tomātiņi, pārgriezti uz pusēm
- gatavs avokado, sagriezts šķēlītēs
- garneles (nomizotas un atlaidinātas, ja saldētas)
- svaigs ķiploks
- laima vai citrona sula
- pēc izvēles – šķipsniņa dzeltenā karija
- sāls
Salsai:
- buntīte koriandra
- olīveļļa
- mandeļu milti
- sāls
Gatavošana:
- Šķīvja apakšā liek salātlapas (var izmantot arī rukolu), pa virsu tiem – tomātus un avokado šķēlītes.
- Ja garneles saldētas, tās atlaidina. Ja ir laiks, var nedaudz iemarinēt laima sulā (galvenais nepārspīlēt ar sulas daudzumu) un karijā. Ja laika nav, pietiks ar 5 minūtēm. Pannā izkausē sviestu (var cept arī zemesriekstu eļļā), nedaudz apcep šķēlītēs sagrieztu ķiploku (pusminūti, ne vairāk), tad pannā liek garneles, pievieno šķipsniņu sāls. Cep, pa laikam apmaisot, apmēram 1.5 minūti (500 gramus).
- Apceptās garneles liek pa virsu dārzeņiem un pārlej visu ar salsu.
- Salsas gatavošana: liek blenderī visas sastāvdaļas un blendē, līdz iegūta viendabīga masa. Pēc vajadzības vēl var pieliet nedaudz eļļas, ja salsu grib šķidrāku.
Elīna says
Izklausās dievīgi! Vai mandeļu milti ir obligāti, un ja jā – cik daudz tos vajag?
Linda says
Mandeļu milti ir domāti, lai dotu mērcei struktūru, bet to vietā var izmantot arī ciedru riekstus vai Indijas riekstus. Daudzums – uz buntīti zaļumu pāris ēdamkarotes!