Pēc gandrīz 8 Briselē pavadītiem gadiem (kas, starp citu, tuvojas noslēgumam!) esmu nolēmusi dalīties ar pozītīvo šai laikā piedzīvoto un atklāto. Uzrakstīšu gan par beļģu gardumiem, gan apskates vietām, gan vienkārši par ikdienas skaistumu, ko, pieliekot nedaudz pūļu, var atrast pat šajā, par ļoti pelēko uzskatītajā (un brīžiem ne bez pamata!) pilsētā.
Sāksim ar ēdienu (protams!). Šajā ierakstā par restorāniem, pēc tam – par pusdienu un citām interesantām adresēm. Trešais ierakstis – vietas, kurās pabūt un ieraudzīt to, kas nav atrodas starp tūristiem domātajām grāmatu vākiem.
Ko gaida Briseles viesis, kas brauc iepazīties ar Eiropas Savienības sirdi jeb Briseli? Visdrīzāk – šokolādi, vafeles un daudzas alus šķirnes. Brisele man pašai ir daudz kas vairāk nekā šīs trīs lietas. Daudz vairāk. Tāpēc izdomāju padalīties ar savām mīļākajām vietām un lietām, ko izbaudīt un iepazīt Briselē – vienalga, vai esi ieradies uz nedēļas nogali, vai pārcelies uz dzīvošanu un vēlaties dažus orientierus savā nākotnes pilsētā! Sarakstā nebūs Michelin zvaigžņotu restorānu un parasto tūristu takās atrodamo vietu – vienkārši mēģināju atcerēties gardākos piedzīvotos mirkļus un vietas, kuras tos sagādājušas! In no particular order – secībai sarakstā nav īpašas nozīmes! :)
- La Bonne Humeur – ja vēlaties nobaudīt beļģu nacionālo ēdienu moules-frites (mīdijas ar frī kartupeļiem) šī ir tā vieta, kurp es noteikti ieteiktu doties. Atrodas varbūt ne pašā skaistākajā Briseles daļā (tuvu centram, 15 min ar kājām), bet noteikti tā vērts, lai mērotu ceļu uz turieni. Ļoti vienkāršs interjers (esiet brīdināti!), draudzīgas cenas un pats ēdiens – mmmm… Vēl tagad atceros tur baudīto trusi ķiršu mērcē, kas pats kusa mutē. Iesaku pieteikt rezervāciju.
- Midi Station – restorans/lounge bar ar specializāciju zivīs un jūras veltēs. Angāra tipa telpa, interesants interjers un atmosfēra. Atvērta tipa virtuve un ēdiens nekad nav licis vilties. Cenas nedaudz virs vidējā, bet good value for money – nedēļas otrajā pusē spēlē dzīvā mūzika un pēc plkst. 22 vakarā DJ. Piemērots vakaram draugu lokā – bez pārvietošanās pa pilsētu var pabūt gan lunge bārā, gan restorānā, gan klubā. Trūkums – atrašanās vieta, pie Dienvidu stacijas, ieteicams doties ar auto. Adrese: Place Victor Horta square 26, 1060 BRUSSELS.
- Chez Oki – franču-japāņu fusion food. Vienmēr ļoti busy vieta, interesanta ēdienkarte, piemēram, ar foie gras pildīti suši. Pieejamas arī set menu par draudzīgākām cenām. Atrodas netālu no Avenue Louise un Place Flagey. Adrese: Rue Lesbroussart 62 1050 Ixelles.
- Museum Brasserie – slavenā beļģu pvāra Peter Goossens (3* zvaigžņu resto īpašnieks) kārtējais restorāns, baltie galdauti ar trendy piesitienu, atrodas skaistajā muzeju kvartālā (vienā no muzeju ēkām). Viesojusies arī mūsu ex-prezidente VVF. Ēdiens – klasika šefpavāra interpretācijā. Cenas – virs vidējā. Adrese: Place Royale 3, 1000 Bruxelles.
-
Cafe des Spores – viena no šarmantākajām un manām mīļākajām vietām Briselē. Restorāns veltīts tikai un vienīgi ēdieniem, kas gatavoti no sēnēm. Atmosfēra vienkārši burvīga – uzmanīga apkalpošana un zinoši viesmīļi. Strādā tikai viens pavārs atvērta tipa virtuvē turpat blakus galdiņiem. Iesaku izvēlēties degustācijas menu, pat saldējums ir ar sēnēm! Starterī esmu garšojusi creme brûlée ar foie gras, kamambēra fondjū ar sēnēm, utt. Lieliska vīnu izvēle. Tiek organizēti arī pavārkursi sēņu mīļotājiem. Vakariņas diviem (degustācijas menu) ar vīnu apm. 100 EUR. Apskats par šo vietu Lindas Virtuvē lasāms šeit.
- Le Fruit Defendu – gaumīga un mierīga vieta ar fantastisku ēdienu, kas nekad nav licis vilties. Franču piesitiens, bet modernā virzienā. Noteikti nepieciešams rezervēt. Adrese: Rue Tenbosch 108, 1050 Bruxelles
- Mi Tango – argentīniešu vieta ļoti netālu no ‘Eirokvartāla’. Super vienkāršs interjers, gaisma tikai no svecēm. Gaļas ēdieni un pārbaudītas vērtības, kas kārdinoši smaržo jau 50 m no restorāna. Adrese:Rue de Spa 31, 1000 Bruxelles.
- Le Troisieme Acte – restorāns, kas iekārtots kā teātra skatītēju zāle, atrodas netālu no Place Sablon pašā pilsētas centrā. Klasiskas vērtības neparastās garšu kombinācijās, fantastiskas mērces un plaša vīnu izvēle. Ļoti īpaša vieta un apkalpošana. Adrese: Rue Charles Hanssens, 6, Brussels 1000.
- Brasserie des Etangs– atrodas expatu iemīļotajā Briseles rajonā pie Woluwe dīķiem. Šī restorāna apmeklējumu iesaku apvienot ar pastaigu gar ūdeņiem un putnu apskati. Pie pašas restorāna mēdz pastaigāties gulbju mazuļi un dažādi interesanti ūdens putni. Šī brasserie ir ideāli piemērota ģimenēm ar bērniem – teritorijā atrodas spēļu laukums (ziemas laikā – spēļu istaba) un liela terase, kas vasaras laikā ir pilna līdz maksimumam.
Tomēr ēdiens un apkalpošana no tā necieš. Fantastiski deserti (7-8 EUR). Turklāt šī vieta ir atvērta arī dienas vidū, kad te var nesteidzīgā atmosfērā baudīt krakšķīgas vafeles un labu espresso (2.90 EUR). Adrese: (netālu no Tramvaju muzeja) Boulevard du Souverain 275, 1150 Woluwe-St-Pierre.
- Chez Marie – klasiskā franču virtuve atmosfērā, kas atgādina to gadsimtu, kad visu izgaismoja sveces un apkalpotāju lomu uzņēmās sulaiņi. Tāpat kā Francijā galdiņi sastumti cieši viens pie otra un pa laikam viesu elkoņi gribot negribot saskaras. Šim restorānam patiesībā ir viena Michelin zvaigzne, tomēr cenas tajā ir gana demokrātiskas (salīdzinoši) – 4 ēdienu vakariņas 56 EUR. Adrese: Rue Alphonse de Witte 40, 1050 BRUXELLES ( IXELLES ).
- L’Imprimerie– restorāna telpas atrodas kādreizējā iespiestuvē, kā par to liecina nosaukums. Šeit uz vietas gan brūvē paši savu alu, gan organizē pasākumus un naktsdzīves lietas. Lielas telpas divos stāvos. Modernais ar senatnīgo sadzīvo mierīgi blakus. Par ēdienu – bez lieliem pārsteigumiem, bet ar labu kvalitāti. Katrā ziņā šī vieta paliek atmiņā. Otrais ēdiens – 15-23 EUR, deserts – 6-8 EUR. Lieliski pagatavota gaļa un pārstāvēta beļģu reģionālā virtuve.
- Les Salades de Gaspard – restorāns savā mājas lapā par sevi saka, ka esot gaismas stariņš pelēkajās Briseles debesīs. Tam nevar nepiekrist – godīgi pagatavots ēdiens, sirsnīga apkalpošana, un nepiespiesta atmosfēra. Ja dzīvotu tuvumā, tieši šī vieta būtu tā, kur vestu savus viesus un nāktu pati ļoti bieži. Par ēdienu – pašu gatavitas pastas, salāti, mājas ‘specialites’. Mēs ēdām – jūras ķemmīšu salātus austrumu gaumē (20 EUR), pīles krūtiņa ar medu un ingveru, taizemes rīsiem, un salātiem ar sezama eļļu (17 EUR); saldajā – šokolādes fondants ar vaniļas saldējumu (6 EUR) un ananāsu karpačo ar vaniļas saldējumu (7 EUR). Galdiņš noteikti jārezervē. Adrese: Rue Veydt, 41
1050 Ixelles.
Par maniem mīļākajiem taizemiešu restorāniem Briselē lasīt šeit.
Vairāk informācijas par Beļģijas restorāniem: www.resto.be un www.eating.be
Atbildēt