Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Mans perfektais BBQ – 1.daļa: Mērces

12 jūnija, 2012 2 komentāru

Šajā un nākamajā bloga ierakstā par grillēšanu – nebūs daudz teorijas un padomu ‘no grāmatām’, vairāk pievērsīšos savai pieredzei un kā BBQ sezonai gatavojos pati!

Manuprāt, ir vairāki priekšnosacījumi, lai BBQ izdotos: labs grills, prasmīgs grillētājs, labas kvalitātes gaļa un gardas piedevas. Par pirmajiem faktoriem šodien nerunāšu, pievērsīšos tieši pēdējam – kā sagatavot tādas mērces un salātus, kas ir gan interesanti, gan pietiekami tradicionāli, lai neaizbaidītu tradicionālākus ēdājus.

Pagājušajā svētdien BBQ sezona tika atklāta mūsmājās. Pie gaļas pasniedzu 3 veidu pašgatavotas mērces. Viens ir skaidrs: kad būsiet paši pamēģinājuši mērces gatavot mājās, veikalos pirktās uzrunās daudz daudz mazāk! Turklāt, kad piešauta roka, var sākt domāt par dažādām variācijām un receptūras piemērošanu savai gaumei :)

Zemāk piedāvāju 3 mērču kombināciju, kas, manuprāt, būs ideāla kombinācija BBQ pasākumam, kurā tiek grillēti dažādi gaļas veidi.


Svaigā jogurta-gurķu jeb tzatziki mērce 

  • 250 ml bezpiedevu pilnpiena jogurta
  • puse garā gurķa
  • 2 tējk.sīki sakapātu piparmētru
  • 1 maza (vai puse no lielas) ķiploka daiviņa, izspiesta caur ķiploku spiedi
  • 1 tējk. medus
  • šķipsniņa romiešu ķimeņu (cumin)
  • sāls un svaigi malti pipari pēc garšas
Gatavošana: Uz rupjās rīves sarīvē gurķi, nospiež lieko šķidrumu. Mērces trauciņā to sajauc kopā ar visām pārējām sastāvdaļām. Līdz pasniegšanai uzglabā aukstā vietā.
Iedvesma: Donna Hay


Zemesriekstu jeb satay mērce

  • 200 g zemesriekstu sviesta (pērkot zemesriekstu sviestu, vienmēr iesaku pievērst uzmanību sastāvam: ideālā gadījumā vienīgā sastāvdaļa būs zemesrieksti)
  • 200 ml kokosriekstu piena
  • 2 ēdamk. laima (ja nav – citrona) sulas
  • 2 ēdamk. sojas mērces
  • ja ir – 2 ēdamk. saldās čilli mērces
Gatavošana: Visas sastāvdaļas sajauc mērces trauciņā. Šķidrumu regulā ar kokosriekstu pienu – ja vēlas šķidrāku mērci (gaumes jautājums), to pievieno vairāk nekā norādīts sastāvdaļu sarakstā.  Lieliska piedeva grillētai vistiņai.
Iedvesma: Cooking with Amy


Tomātu mērce jeb mājas kečups

  • olīveļļa cepšanai
  • 1 paliels sīpols, sagriezts mazos gabaliņos
  • 400 g bundža ar konservētiem tomātiem
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 ēdamk. brūnā cukura
  • 3 ēdamk. sarkanvīna etiķa
  • 1 ēdamk. Vusteras mērces (Worcestershire sauce)
  • 1 tējk.tomātu pastas

Gatavošana: uzkarsētā eļļā uz vidējas uguns apcep sīpola gabaliņus, līdz tie kļuvuši caurspīdīgi. Pievieno ķiploku un maisot pacep vēl minūti uz mazākas uguns. Pievieno visas pārējās izejvielas, kārtīgi izmaisa. Sagaida pirmo burbuli, nogriež uguni uz pavisam zemu un visas sastāvdaļas sautē apt.20-30 minūtes. Pa laikam apmaisa, kamēr šķidruma lielākā daļa ir iztvaikojusi un mērce kļuvusi biezāka. Beigās, ja vēlas, mērci var sablendēt ar blenderi viendabīgā masā, tad tās konsistence kļūs krēmīgāka un līdzīga kečupam.

Iedvesma: BBC Good Food


Filed Under: Mērces & dipi Tagged With: BBQ, Vasara

« Ātrā Taizemes vistas kokospiena zupa
Foccacia jeb fokača ar jūras sāli un rozmarīnu »

Comments

  1. Liga Krista says

    12 jūnija, 2012 at 19:04

    Tzaziki vIsgaršīgākais sanāk tieši ar grieķu vai turku jogurtu!

    Atbildēt
    • Linda says

      13 jūnija, 2012 at 08:24

      Paldies par padomu, Līga!

      Atbildēt

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...