Lindas Virtuve

Vēdera un acu priekam

  • Sākums
  • Pavārgrāmata
  • Mana pieredze
  • Kontakti
  • Par mani

Foccacia jeb fokača ar jūras sāli un rozmarīnu

16 jūnija, 2012 Leave a Comment

Pagājušo nedēļ, kad gatavojāmies grillēšanas pasākumam un viesu uzņemšanai, kulinārajai daļai ‘pieslēdzās’ arī mana mamma. Viņa cepa foccacia jeb fokaču. Kāpēc? Jo manai mammai vienmēr sanāk uzcept jebkāda vieda maizīti un pīrāgus tā, kā es nekad to nemāku! Acīmredzot, kā vienam cilvēkam ‘zaļie pirkstiņi’ dārzā, tā citiem izdodas arī virtuvē lietas, ko bez maģiskā pieskāriena izskaidrot grūti :)

Man pašai liekas, ka jebkurš rūgšanas un raudzēšanas process saistīts ar nelielu daļu burvestības – jo kā gan savādāk var izskaidrot to, ka vienu reizi rūgst, un citu nemaz ne? Kāpēc vienam cepējam tā pati recepte sanāk vienmēr, bet cits – paņem tās pašas sastāvdaļas, izdara visu pēc plāna un rezultātā – čiks?

Lai nu kā – šī recepte diezgan vienkārša (ja neskaita nepieciešamību mīcīt mīklu!) un rezultāts – tieši kā bildē redzams: skaista, pacēlusies itāļu maizīte, kas negaršo vienkārši pēc baltmaizes, kas pārbērta ar sāli, bet gan pēc olīveļļas un Vidusjūras brīvdienām saulē :)

Izejvielas:

  • 1 tējk.cukura
  • 7 g sausā rauga vai 30 g svaigā rauga
  • 500 g balto kviešu miltu
  • 80 g olīveļļas
  • 250 ml ūdens
  • daži zariņi svaiga rozmarīna
  • jūras sāls kristālos pārbēršanai
  • eļļa vai sviests pannas ietaukošanai

Gatavošana:

  1. Gan sauso, gan svaigo raugu pirms pievienošanas pārējai mīklai vislabāk ir ‘atdzīvināt’. To dara, raugam pievienojot cukuru un 1 ēdamkaroti silta ūdens. Visu izmaisa. Noliek siltā vietā uz 15 minūtēm.
  2. Lielā bļodā ieber miltus. Tajos iejauc sāli, rauga masu un olīveļļu. Pievieno uzsildītu ūdeni – neuztraucieties, ja mīkla ir pastingra – mīcot tā kļūs padevīgāka. Man sanāca pievienot visu ūdeni. Tad sāk mīcīšanu uz virsmas, kas nedaudz pārkaisīta ar miltiem – mīca ar abām rokām, līdz mīkla kļūst pufiīgāka un mazāk līp pie rokām (kopā apmēram 8-10 minūtes). Gatavību var pateikt – mīkla ir elastīga un to pavelkot ar pirkstiem, tā stiepsies līdzi kā gumija! Izveido mīklu apaļā formā, rokas var ‘pamērkt’ miltos, lai veidošana vieglāka.
  3. Cepeškrāsns pannu (plātni) iesmērē ar sviestu vai eļļu. Virsū liek mīklu un izlīdzina to pa visu pannu vienādā biezumā. Pārklāt ar trauku dvielīti un noliek siltumā uzrūgšanai. Raudzē aptuveni 1 stundu, kamēr mīkla paceļas.
  4. Mīklā izveido caurimiņus, ar pirkstu iebakstot līdz pat pannas dibenam, ik pa 4 cm. Caurumiņos, ieliek mazus rozmarīna zariņus. Pārber ar jūras sāli.
  5. Cep cepeškrāsns augšējā 1/3 daļā 200C 25-30 minūtes –  kamēr maizītes virsma kļūst gaiši zeltaina.
  6. Pirms sagriešanas un pasniegšanas ļaus atdzist uz pannas. Labu apetīti!

Iedvesma: BBC Food Recipes

Filed Under: Maize Tagged With: Itālijas virtuve, Klasika, Piknikam, Rozmarīns

« Mans perfektais BBQ – 1.daļa: Mērces
Mans perfektais BBQ – 2.daļa: marinādes (dārzeņi + vistas gaļa) »

Atbildēt Atcelt atbildi

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Meklēt

Twitter

  • Mans pirmklasnieks zīmē, skatoties #CountdowntoMars 🙌 https://t.co/doRignfvvm 18 februāra, 2021 20:51
  • Dzīvei pietrūkst salduma? Jauna #recepte blogā - cepumu kūka ar zemesriekstiem un karameli (bez cepšanas): https://t.co/nrp0UqWr8j 7 februāra, 2021 15:09
  • @lindasvirtuve

Birkas

Banāni Bez glutēna Bez govs piena produktiem Bez laktozes Bezpiedevu jogurts Burkāni Bērniem Cepumi Citrona sula Citroni Ingvera sakne Itālijas virtuve Kanēlis Kikkoman Kokosriekstu skaidiņas Krēmsiers Kūka Mandeles Mandeļu milti Medus Ogas Paprika Pie kafijas Pētersīļi Pūdercukurs Rieksti Saldais krējums Siers Skābais krējums Sojas mērce Svētku galdam Sīpolloki Tomāti Tumšā šokolāde Vasara Veģetāri Vistas fileja Zemenes Ziema Ziemassvētku ēdieni Ātri un veselīgi Ātri un vienkārši Āzijas virtuve Ķiploki Šokolāde
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Copyright © 2023

 

Loading Comments...